SAMAROLI TASTING 8 MEI 2013Verslag & foto's: Gunter (Lidnr.01) |
“Een samenwerking tussen whiskyclubs Cask Six uit
Mol en Whisky Troef uit Turnhout” kondigde de nieuwsbrief van The
Whisky Mercenary, alias Jurgen Vromans, aan. Allen tesamen hadden ze het
voor elkaar gekregen om Francesco Binetti en Antonio Bleve van Samaroli
naar “De Bond” in Turnhout te halen, voor het begeleiden van een
tasting met een aantal van de recentste Samaroli bottelingen. De dag na
deze tasting worden zij op het Festival van Onafhankelijke Bottelaars te
Geraardsbergen verwacht. Jurgen Van De Wiele, de organisator van dit
laatste, speelde voor taxi-chauffeur tussen Geraardsbergen en Turnhout.
Geen pretje met de spitsuurfiles, bleek achteraf.
|
|
Jurgen Vromans |
...en chauffeur Jurgen Van De Wiele |
Zelf zijn we altijd geïnteresserd in all things whisky en gezien de verre verplaatsing naar Turnhout en vooral die terug werd er een BOB verzocht om ons te begeleiden.BOB is mijn vrouw en “ons” zijn Marc en ik.Buiten het gebruikelijke oponthoud door de politie
(“Aha, alle twee van de club? Rij dan maar door!) werd de heenreis ook
overschaduwd door het slechte nieuws dat Marc voor het vertrek
ontvangen had. Een kennis had bij een ongeval in Nederland het leven
gelaten. What can I say ... .
|
|
Wij |
Fransesco Binetti |
Antonio Bleve |
De inleiding dan maar.Silvano Samaroli richtte in 1968 de firma op en dat
was volgens mij niet zo evident toen. Een Italiaanse onafhankelijke
whiskybottelaar in 1968! Menig whiskyliefhebber zal in de loop van de
geschiedenis z’n bottelingen met kenmerkend etiket al wel eens tegen
gekomen zijn. Sommige hebben zelfs cultstatus gekregen omwille van hun
elegantie. Samaroli wacht immers het punt af waar de winst aan aroma’s
en smaken van rijping het hoogst is ten opzichte van verlies aan body.
Dit levert hem elegante, fijne whiskies op. Hij bottelt op 45% en heeft
zelfs in de loop van de jaren z’n eigen glas ontwikkeld. We krijgen er
elk een en mogen dit ook behouden na de tasting. Echt waar!
|
Samaroli glass |
GLEN GRANT 1993-2013
45%
Nieuwe vaten. Licht met toch wat bittere body. Fruit
zit goed verweven. De helft van de “dram” giet ik over in het
Samaroli-glas. Daar vind ik dan zachte lemoen. De whisky is niet zoet en
neigt naar eucalyptus. Raar, maar het is de smaak die verandert en niet
direct het aroma!
|
||
Glen Garioch 1990-2013
45%
Mokka. Wordt lichter, mokka fudge. Koek. Sherry.
Smaak is veel frisser dan de neus doet vermoeden. Karamel in de afdronk.
In het andere glas gaat het palate
veel opener. Bij de vorige whisky ook, dus is het geen toeval! Het
Samaroli-glas geeft een andere beleving van de whisky dan het standaard
tulpvormige. Hint van kaneel. Kruiden. De afdronk is wel vlug weg.
|
||
MORTLACH 1988-2006
45%
Koek. Rubber en zware hoestsiroop. Snel
overgekieperd in het andere glas. De smaak gaat open en we vinden rood
fruit in de afdronk. Iemand, ik laat in het midden wie, fluisterde in
m’n oor om “die Mortlach van de society te halen”. Zelfs de term
“alsjeblieft” werd gebruikt, als ik het me nog goed herinner ... .
|
||
Overkieperen |
COAL ILA 1980-2013 45%
Wijn. Pas in de smaak vinden we turf, niet in de
neus. Ander glas: citrus!!! Wat vanille, maar citrus is zwaarder dan
turf! De afdronk is op ’t einde plat. Aarde. Verrassendste van de
avond! Ook met z’n 227€ de duurste natuurlijk.
|
||
ISLE OF JURA 1997-2013
45%
Melkchocolade. Peat op ’t einde?? Karton. De smaak
is in ’t begin vol. In het ander glas wordt hij ziltig en rokerig.
|
LAPHROAIG 1998-2012
45%
Aardappel, groene appels. Zongedroogd aardappelkruid
met jodium.
|
||
Cask six, Whisky Troef, Francesco Binetti, Antonio Bleve |
Na de tasting vervoegden we onze “BOB” in het
café van “De Bond”. Er was langs die kant ook voor entertainment
gezorgd door stand up comedians.
Nee, verveeld had zij zich niet. Samen met een “streekbiereke”
hebben Marc en ik, naar aanleiding van het eerder vermelde ongeval, nog
een eind weg gefilosofeerd in de nacht over de zin, dan wel onzin van
het leven.
|