JAPANSE WHISKYTastingverslag van de Rising
Sun tasting, georganiseerd door
whisky vriendenclub CASK SIX
op donderdag 19 april 2007 in het Corbiehotel in Mol.
|
Het valt mij op dat veel whiskyleken denken dat er enkel in Schotland en in Ierland whisk(e)y gedistilleerd wordt. Als je ze er dan attent op maakt dat er ook nog zo iets bestaat als Amerikaanse whisky en bourbon, dan slaan ze zich tegen het voorhoofd. Natuurlijk! Vermeld je ook dat de Belgische whisky er aan komt, dan hebben ze daar al eens iets over gelezen in de krant. Friesland, Zweden en zelfs Nieuw Zeeland willen ze ook nog geloven, maar Japan … ? En is die dan lekker? Hierop moet ik dan het antwoord schuldig blijven. Niet dat ik nog geen Japanse whisky geproefd heb, maar veel te weinig om hier een gefundeerde mening over te etaleren.Het idee speelde al een
tijdje in mijn hoofd om me hier eens in te verdiepen en toen iemand me
uitnodigde om deel te nemen aan de “Rising sun“ tasting van Cask Six
uit Mol, zei ik dan ook: “Ik zal wel rijden!”.
|
|
Zoals steeds, te vroeg gearriveerd op de
tasting site, zodat we nog een handje konden toesteken met het
klaarzetten van de glazen.
|
Aperitief Whisky |
Jurgen |
Ter verwelkoming en om de onderlinge kennismaking te bevorderen, schenkt Cask Six steeds een “aperitief” whisky. In dit geval “a blend of the choice whiskies: SUNTORY OLD WHISKY”. 43 %vol. en 760 ml (?).Jurgen, de moderator van de avond zoals
zou blijken, vertelde dat men de fles wel een tweetal weken op voorhand
moet laten ademen alvorens ze te schenken. Dit om het “old bottle”
effect kwijt te raken. Een vleesbouillon- achtige geur. De textuur was
olieachtig, de neus zacht floraal. Het vlezige was nog wel latent
aanwezig in zowel de neus als in de mond. Je voelde de whisky wel een
film leggen in je mond, maar produceerde verrassend weinig body! Beetje
bitter in de afdronk, hint van noten?
En we waren vertrokken. |
YAMAZAKI 12Y 43% (58 euro)Zwaar “Iers” aandoend parfum in de
neus. Hout in de ondertonen? Zoet. Ondanks parfum in de neus, toch
stoere body. Nootvelletjes. Via pruim naar bitter. Sterke
alcoholprikkel. Granig, maar is dit gerst? Het lege glas ruikt naar
vanille, hout.
HAKUSHU 12Y 43%
(71 euro)
Appel en vooral peer in de neus. Zoet
naar vanille. Zwoel parfum, maar de smaak is gans anders dan de neus.
Verwarmt geweldig. “Meer sporen van gist” zei iemand. Neigt meer
naar het fruitige dan de vorige, maar de alcoholprikkel overheerst toch
weer. Het lege glas ruikt naar appelsien.
Beide kan men kaderen in de filosofie dat
men niemand voor het hoofd wil stoten met deze whisky’s.
Beide distilleerderijen zijn van de
Suntory groep. Yamazaki is opgericht in 1923 met de hulp van Masataka
Taketsuru. Deze zoon van een sakémakende familie heeft zijn sporen
verdiend in Hazelburn, Campbeltown, en in Longmorn, Speyside. Dit na
studies aan de universiteit van Glasgow. Hij was diegene die de kunst
van het whiskymaken introduceerde in Japan. Hakushu is door Suntory
opgericht in 1973. Deze laatste ligt hoog in de Japanse Alpen.
|
NIKKA SINGLE CASK COFFEY GRAIN WHISKY 14Y
63% (78.5 euro)
Volgens mij vooral maïs, vanille en zoet
in de neus. Zou best kunnen, aangezien voor graanwhisky een groot
gedeelte maïs gebruikt wordt. Dit, in combinatie met gebruik van ex-
bourbonvaten, maakt dat deze wel wat Amerikaans in de neus aandoet.
Evolueert zelfs naar lijm/pattex. Bij het proeven blijft er een
“smaakbal” hangen in het midden van je gehemelte. Voor de rest:
“een en al banaan”.
|
Nikka distilleerderij werd opgericht door Masataka Taketsuru in Yoichi, na zijn breuk met Suntory. Yoichi ligt aan de kust en Nikka single malt heeft in 2001 “best of the best” gewonnen |
HIBIKI 17Y 43%
(78.5 euro)
Dit is een luxeblend. De neus is veel neutraler dan de vorige, niet zo geparfumeerd. In de mond woedt er een strijd tussen de prikkel van alcohol en citrus. Goede blend, maar de prikkel stoort toch, en dit na 17 jaar op vat? De fles verraadt ook dat deze iets is om mee uit te pakken. In Japan dan toch.
|
HANYU 1988/2006 56.3% FULL PROOF HOLLAND
PUNCHEON #9204 (102.23 euro)
Belletjes bij het ingieten en een mooie
roodbruine kleur. Deze distilleerderij is in 2000 gesloten, maar heeft
toch nog een prijs gewonnen als “innovator of the year”. Begrijpe
wie begrijpe kan. Dat de stock is opgekocht door een kleinzoon van de
oprichter kan hier onrechtstreeks wel een rol gespeeld hebben. Deze
pungeon (grootste sherryvat, +550l) is gebotteld voor Jeroen Koetsier,
een Nederlandse particulier. Wel op 72 cl.
Gerookte vis/ham in de neus. Vol van
smaak in de mond. “Tarbert bij nacht: kolenvuurtjes en havengeuren”.
Oké!
|
|
Manga Whisky |
NIKKA YOICHI 1987 19Y 63% PEATED SHERRY
(107 euro)
De distilleerderij is in 1934 gebouwd.
Dat heeft niets te maken met de smaak van stoffige turf. Wat water
brengt hier raad en brengt de turf tot leven. Een volwassen afdronk.
|
|
||
EXTRA:
|
Foto's en tekst: Gunter (Lidnr.01) |