TERUG

HOME

 

 

JAPANSE WHISKY

Tastingverslag van de Rising Sun tasting, georganiseerd door whisky vriendenclub CASK SIX op donderdag 19 april 2007 in het Corbiehotel in Mol.
Gunter (Lidnr.01) was er ook bij, en stuurde volgend verslag binnen...

 

 

 

 

 

 

 

 

Het valt mij op dat veel whiskyleken denken dat er enkel in Schotland en in Ierland whisk(e)y gedistilleerd wordt. Als je ze er dan attent op maakt dat er ook nog zo iets bestaat als Amerikaanse whisky en bourbon, dan slaan ze zich tegen het voorhoofd. Natuurlijk! Vermeld je ook dat de Belgische whisky er aan komt, dan hebben ze daar al eens iets over gelezen in de krant. Friesland, Zweden en zelfs Nieuw Zeeland willen ze ook nog geloven, maar Japan … ? En is die dan lekker? Hierop moet ik dan het antwoord schuldig blijven. Niet dat ik nog geen Japanse whisky geproefd heb, maar veel te weinig om hier een gefundeerde mening over te etaleren.

 

Het idee speelde al een tijdje in mijn hoofd om me hier eens in te verdiepen en toen iemand me uitnodigde om deel te nemen aan de “Rising sun“ tasting van Cask Six uit Mol, zei ik dan ook: “Ik zal wel rijden!”.

 


Ik ben Bob!

 

 

 

Zoals steeds, te vroeg gearriveerd op de tasting site, zodat we nog een handje konden toesteken met het klaarzetten van de glazen.

 

 

Aperitief Whisky

Jurgen

 

Ter verwelkoming en om de onderlinge kennismaking te bevorderen, schenkt Cask Six steeds een “aperitief” whisky. In dit geval “a blend of the choice whiskies: SUNTORY OLD WHISKY”. 43 %vol. en 760 ml (?).

Jurgen, de moderator van de avond zoals zou blijken, vertelde dat men de fles wel een tweetal weken op voorhand moet laten ademen alvorens ze te schenken. Dit om het “old bottle” effect kwijt te raken. Een vleesbouillon- achtige geur. De textuur was olieachtig, de neus zacht floraal. Het vlezige was nog wel latent aanwezig in zowel de neus als in de mond. Je voelde de whisky wel een film leggen in je mond, maar produceerde verrassend weinig body! Beetje bitter in de afdronk, hint van noten?

En we waren vertrokken.

 

 

YAMAZAKI 12Y 43%  (58 euro)

Zwaar “Iers” aandoend parfum in de neus. Hout in de ondertonen? Zoet. Ondanks parfum in de neus, toch stoere body. Nootvelletjes. Via pruim naar bitter. Sterke alcoholprikkel. Granig, maar is dit gerst? Het lege glas ruikt naar vanille, hout.

 

HAKUSHU 12Y 43%  (71 euro)

Appel en vooral peer in de neus. Zoet naar vanille. Zwoel parfum, maar de smaak is gans anders dan de neus. Verwarmt geweldig. “Meer sporen van gist” zei iemand. Neigt meer naar het fruitige dan de vorige, maar de alcoholprikkel overheerst toch weer. Het lege glas ruikt naar appelsien.

 

Beide kan men kaderen in de filosofie dat men niemand voor het hoofd wil stoten met deze whisky’s.

Beide distilleerderijen zijn van de Suntory groep. Yamazaki is opgericht in 1923 met de hulp van Masataka Taketsuru. Deze zoon van een sakémakende familie heeft zijn sporen verdiend in Hazelburn, Campbeltown, en in Longmorn, Speyside. Dit na studies aan de universiteit van Glasgow. Hij was diegene die de kunst van het whiskymaken introduceerde in Japan. Hakushu is door Suntory opgericht in 1973. Deze laatste ligt hoog in de Japanse Alpen.

 

 

 

 

NIKKA SINGLE CASK COFFEY GRAIN WHISKY 14Y 63%  (78.5 euro)

Volgens mij vooral maïs, vanille en zoet in de neus. Zou best kunnen, aangezien voor graanwhisky een groot gedeelte maïs gebruikt wordt. Dit, in combinatie met gebruik van ex- bourbonvaten, maakt dat deze wel wat Amerikaans in de neus aandoet. Evolueert zelfs naar lijm/pattex. Bij het proeven blijft er een “smaakbal” hangen in het midden van je gehemelte. Voor de rest: “een en al banaan”.

 

 

Nikka distilleerderij werd opgericht door Masataka Taketsuru in Yoichi, na zijn breuk met Suntory. Yoichi ligt aan de kust en Nikka single malt heeft in 2001 “best of the best” gewonnen

 

 

 

HIBIKI 17Y 43%  (78.5 euro)

Dit is een luxeblend. De neus is veel neutraler dan de vorige, niet zo geparfumeerd. In de mond woedt er een strijd tussen de prikkel van alcohol en citrus. Goede blend, maar de prikkel stoort toch, en dit na 17 jaar op vat? De fles verraadt ook dat deze iets is om mee uit te pakken. In Japan dan toch.

 

 

Het probleem dat zich hier stelt is dat er niet genoeg distilleerderijen in Japan zijn om complexe blends samen te stellen. Suntory loste dit voor een deel op door de 7 paar gelijke potstills in de Yamazaki distilleerderij te vervangen door 7 paar, onderling verschillende stills. Dit zorgt al voor een waaier van mogelijkheden. Het turfgehalte van de mout kan ook gevarieerd worden. Een andere oplossing om meer complexiteit te bekomen is gebruik van Japanse eik voor de vaten. Volgens hun geeft dit meer exotische kruiden in het eindproduct. Een andere optie was en is natuurlijk Schotse whisky invoeren om te blenden. Een mooi voorbeeld van dit gegeven is het verhaal achter de “Burn of Speyside”, welke wij hadden op de allereerste clubtasting van 100°PROOF, nu zo’n 3 jaar geleden.

 

 

 

HANYU 1988/2006 56.3% FULL PROOF HOLLAND PUNCHEON #9204  (102.23 euro)

Belletjes bij het ingieten en een mooie roodbruine kleur. Deze distilleerderij is in 2000 gesloten, maar heeft toch nog een prijs gewonnen als “innovator of the year”. Begrijpe wie begrijpe kan. Dat de stock is opgekocht door een kleinzoon van de oprichter kan hier onrechtstreeks wel een rol gespeeld hebben. Deze pungeon (grootste sherryvat, +550l) is gebotteld voor Jeroen Koetsier, een Nederlandse particulier. Wel op 72 cl.

Gerookte vis/ham in de neus. Vol van smaak in de mond. “Tarbert bij nacht: kolenvuurtjes en havengeuren”. Oké!

 

Manga Whisky

 

 

 

NIKKA YOICHI 1987 19Y 63% PEATED SHERRY  (107 euro)

De distilleerderij is in 1934 gebouwd. Dat heeft niets te maken met de smaak van stoffige turf. Wat water brengt hier raad en brengt de turf tot leven. Een volwassen afdronk.

 

 

 

EXTRA:
NIKKA SINGLE CASK MALT WHISKY

Deze was niet aangekondigd, maar werd zeer goed ontvangen. Wim, van Cask Six, had hem rechtstreeks toegestuurd gekregen vanuit Japan. Een explosie van smaak in alle richtingen. Deze doet me verlangen naar de toekomst, een toekomst waarin men goedkoop vanuit Charleroi naar Japan kan vliegen, om ter plaatse te kunnen ontdekken en verkennen wat de ziel van Japanse whisky is.  

 

 

Foto's en tekst: Gunter (Lidnr.01)

 

TERUG

HOME