TERUG

 

 

Verslag ingestuurd door Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

Bourbon. Niet gemakkelijk. Het veelgebruikte adagium “Life’s too short to drink bourbon” gaat al lang niet meer op en dit was nog voor Michter’s en Heaven Hill hun beste pareltjes op de Europese markt loslieten. Het maakt het er als modale whiskyliefhebber allemaal niet makkelijker op dat Michter’s pas sinds 2014 een distilleerderij heeft en Heaven Hill Distillery een groot aantal verschillende bourbons, rye, corn en zelfs wheat whiskey uitspuwt. Niet eens meer uit hun eigenste still house, dat in 1996 in vlammen opgegaan is, maar uit de voormalige Bernheim Distillery. Iemand iets van “bos”, “bomen” en “niet zien”?

 

 

 

 

 

Neem nu “Old Rip Van Winkle”. Hun “Pappy Van Winkle Family Reserve” heeft recent wat prijzen gewonnen (beste bourbon ter wereld in 2016 en zo) en gaat nu vlotjes over de 1000€ grens per fles. Als je er al kan aangeraken! Contacten met mensen van “ginder” leerde dat de invoerder voor Europa ergens in Duitsland zit, maar die kan er zelf niet aan geraken. Maar als je gaat zoeken naar de “Old Rip Van Winkle Distillery”, die vermeldt staat op de fles, lijkt die zelfs niet meer te bestaan! Uiteindelijk wordt dit goedje blijkbaar “distilled & bottled” door de Sazerac Company … die ook al heel heel lang geen distilleerderij meer heeft! De uiteindelijke, sinds 2002, producerende distilleerderij blijkt dan Buffalo Trace te zijn. Kun je nog volgen? Een hele andere manier van benaderen dan bijvoorbeeld z’n Schotse tegenvoeters niet? Beste is proeven natuurlijk, als je de kans krijgt.

 

 

 

 

Om maar een idee te geven hoe aangenaam de verrassing was toen er op een namiddag aangebeld werd door “iemand” met maar liefst 3 verschillende bottelingen onder z’n arm. “Eens proeven?”. “Wel ja!”.

Misschien was het te verwachten, maar de 12 jarige versie sprak me het meest aan. Iets minder scherp dan de 10 jarige en ronder dan de 107 proof.

Ruwe artisanale bourbon waar het hoge gehalte rogge in de mash bill misschien wel de oorzaak van is. Ik hoor al iemand vragen: “Mash bill?”. Maar als ik daar over begin, dan volgt: “Doubler?”, “Thumper?”, “Charring?”, “White dog?”, “Warehouselocation?” etc, etc, etc.

Dus nog een prettige dag verder.

 

 

TERUG