TERUG

 

 

19 Februari 2014
Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

Paul John  Indian Single Malt Whisky

 

De Oriënt is booming. Enkele jaren geleden verscheen naast Japanse whisky ook Indische whisky op de Belgische markt. De real deal. We hadden allemaal al wel eens “whisky” geproefd uit Nepal of Thailand, meer uit nieuwsgierigheid en uit pure lef. De ene smaakte naar Dreft mét citroen en in de andere dreef een slang. Dus toen Amrut verscheen met de bijpassende positieve comentaren, lieten we die beker zeker niet aan ons voorbijgaan. De Amrut Fusion won zelfs ettelijke prijzen en laatst werd ik nog van m’n sokken geblazen door de sherrygerijpte Amrut. Ok, tengevolge van het hoge angel share moeten ze wel jong bottelen, maar de keerzijde is dat hij in het vochtige warme klimaat ook snel rijpt. Daarna kwam Kavalan uit Thailand. Het verhaal van de Solisten en vooral dat van de Fino is ondertussen meer dan gekend. Voor niet-insiders, proef de nieuwe Kavalan, bottled for the Nectar, maar eens. (Tip: water toevoegen mag)

Nu zat er dus een mail in de box met een uitnodiging om een tasting mee te maken van Paul John Single Malt Whisky uit Goa, een voormalige Portugese kolonie. Sanjay Paul, global brand ambassador, zou de whiskies toelichten. Eerst wat research gedaan en hier en daar eens wat geluisterd. Het betreft wel degelijk een heuse single malt distilleerderij met koperen pot stills, een jaarlijkse productie van 840 000 liter en Sanjay zou wat moeilijk te verstaan zijn soms. Met andere woorden: ik zat op de betreffende avond op de eerste rij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brilliance

Classic

Tijdens het degusteren van de eerste whisky, Brilliance 46% (exotisch fruit, kruidig dat later ziltig wordt. Met wat water krijg je wood spices (whiskyliefhebbers weten wel wat ik bedoel). De prikkel houdt hem fris. Zuivertjes, netjes. Na een tijdje créme brulee boven het glas), begint het verhaal van de distilleerderij. In 2006 richtte de firma een maltdistilleerderij op in Goa, in werpafstand van de zee (aha! Ziltig). De firma is de 7ste grootste producent van “whisky” ter wereld met vooral afzetmarkten in India en Africa. Van hun hoofdmerk “Origanal Choice” verkopen ze 1 million cases per jaar. Dat zijn dozen van 12 flessen. Sanjay vraagt ons of we zelfs al maar gehoord hebben van die whisky. Iedereen schudt wat verbouwereerd van “nee”. Nou ja, iedereen behalve die ene natuurlijk. “Excuse me sir, but is that whisky made out of grain?” En wat had je gedacht! Ondanks Indië er prat op gaat heel wat liters “whisky” te produceren, is deze gemaakt van molasses, zijnde afkomstig van suikerriet. Niet van graan dus en volgens onze regelgeving technisch gezien geen whisky. In Europa valt dat type whisky zelfs onder de noemer “rum”. Beetje betrapt maar niet pissig bevestigt Sanjay dat het hier inderdaad “whisky” van molasses betreft.  

De Classic lag in het verlengde van Brilliance, maar had iets meer diepte.

 

 

 

 

      Sanjay

 

 

 

 

 

Vatje 163

Vatje 164

De 3de whisky en de 4de zijn single casks. Het zijn zelfs de laatste flessen van die casks en er moet per 2 gedeeld worden. Het was sowieso al leuk om met sidekick J’o deze tasting mee te maken en nu wordt het nog leuker. Vatje 163 was trouwens wat Jim Murray gepresenteerd kreeg tijdens zijn bezoek aan de distilleerderij en het maakte van hem blijkbaar een onvoorwaardelijke fan. Spiced porc en zesty citrus. Gemarineerd varkensvlees, klaar voor op de bbq en frisse bittere citrustoetsen.

Bij de 164 had je ook wit varkensvlees, ongemarineerd, in de neus. Meaty. De smaak deed me denken aan verwaterd rood fruitsap. Beetje houterig. Demarara suiker. Met een beetje water werd de neus frisser en de smaak iets fruitiger, minder houtiger. Minder prikkel op de tong. De afdronk bleef alle kanten opgaan van het fruitspectrum en leverde hem de prijs van de beste van de twee op. Lekker!

De eerste releases van single casks gebeurde in 2012. Dat was na +/- 4 jaar rijping. Daar de temperatuur in dat gedeelte van Goa zowel overdag als ’s nachts boven de 30° blijft, zitten ze met een angel share tot 12%! Sanjay raadt aan om een bezoek aan de distilleerderij te plannen tussen september en maart. In januari is het interessant vanwege het Carnival, maar buiten die periode heb je af te rekenen met hitte en een ongelooflijke vochtigheid. Niet zo aangenaam.

 

 

 

 

 

In het volgende glas herkennen J’o en ik een oude bekende. Islay! Sanjay zet uiteen dat ze enkel werken met Indian Malted Barley. Ze gebruiken de 6 row barley. Deze is hoger in enzymes en levert een zoetere whisky op dan de 2 row. De laatste heeft dan weer wel een hogere alcoholopbrengst, horen we. Eigen gist wordt gebruikt en ex- bourbonvaten van Jim Beam en Jack Daniels.

 

MAAR ... de gebruikte turf komt van Islay! In deze versie zit er maar 6 à 7 ppm, dus is de hint van peat subtiel. Iodium. Meer medicinaal dan rook. Z.A.L.I.G.

 

 

 

 

 

 

 

En dan moesten we deze nog proeven. De 25 ppm Cask Strength. Zeer fruitig en de zoete peat komt in de afdronk. Lang getwijfeld tussen deze en de vorige ... maar het is deze geworden! Staat dus nu te pronken in m’n te kleine whiskykast, te wachten op een gelegenheid om gedeeld te worden met vrienden.

 

 

 

 

 

Eindconclusie van de avond was dat Paul John verdomd lekkere en gevarieerde single malt maakt en dat Sanjay best te verstaan was, zelfs als hij de interne whiskymarkt van India beschrijft. Een gouden tip: check deze whiskies zelf eens uit. Je zult niet teleurgesteld zijn!

 

 

 

TERUG