|
OLD TIMER TASTING IVWoord: Gunter (Lidnr.01)
|
Oude
whisky’s zijn een voorrecht. Om ze te begrijpen heb je al een lange
weg afgelegd. Je kent de achtergrond en de geschiedenis van de
distilleerderij. Je hebt je het
distilleerderijkarakter
eigen gemaakt, samen met de mogelijk voorkomende afwijkingen. De
verschillende rijpingen bourbon, sherry, first fill, second fill …
zijn geen onbekenden meer.
|
||
Gastheer & Gastspreker |
Line-up en het immer gezellige haardvuur. |
|
GLENLIVET
39Y LONACH DUNCAN TAYLOR
Deze LONACH- reeks van Duncan Taylor bestaat niet uit single cask bottelingen. Volgens Mario Groteklaes, de moderator van deze avond, zouden er zelfs “understrength” casks tussen kunnen zitten, dus van minder dan 40%vol! Door samenvoeging (marrying) met andere vaten Glenlivet, die een hoger alcoholpercentage bevatten, kan men de bottelsterkte omhoog krijgen tot boven het wettelijk minimum van 40%vol. In het geval van deze Glenlivet 44.8%vol. Dit is ook nog een vintage. Alle gebruikte vaten zijn 39 jaar oud, de spirit gedistilleerd in 1968.Glenlivet
heeft misschien een wat alledaagse imago, te wijten aan het feit dat hij
praktisch in elke supermarkt te verkrijgen is, maar gelukkig beantwoordt
hij hier niet aan! We hebben al veel verrassende bottelingen geproefd en
zo ook deze.
Direct aangename boenwas in de neus, die over banaan evolueert naar … mango (?). Massa’s exotisch fruit. Appelcake of citroencake, vooral ook vanille van de cake. Hard framboossnoepje. In de mond direct “chewy” (je kan hem praktisch kauwen) en toch alcoholprikkel. Warmt! Aangenaam. Nu komen de frissere fruitsoorten, lees citrus. In de afdronk komt de tannine. Fris “bitter”, zoals bij het tandenpoetsen, op het midden van de tong. Beetje vegetaal oké, maar waar Mario die okselgeuren haalt … daar wil ik zelfs niet achter zoeken! Met wat water wordt hij zuiverder en het is definitief nu: citroencake! Schitterend!
|
FERAL
CLANGS 41Y DAILY DRAM
Uit
goede bron vernomen dat dit een GLENFARCLAS zou zijn (?).
|
BUNNAHABHAIN
31Y JACK WIEBERS WHISKY WORLD
Zwetende
kaas. Eerste opmerking aan de tafel! “Wat bedoel je, okselgeur?” Oud
sigarenkistje vecht tegen krentencake. De 2 samen doen denken aan
demarara suiker. Ook in de smaak zoekt het sigarenkistje naar een
balans, maar dan met de sherry van het refill sherry cask.
Likeurbonbons, geen mon cheri. Neus wordt aangenaam zacht. Natte steen,
mineraal. “Bittertje” (term heb ik altijd eens willen gebruiken).
Chewy. Alles wat je hoopt te vinden in de neus van een oude
Bunnahabhain. Na een tijdje, duidelijk mokka, cream met nootjes. Deze
heeft wat tijd nodig, maar lost dan de verwachtingen meer dan in.
Belangrijk hier is te weten dat Bunnahabhain van huis uit een zachte
whisky is en om hem dan na al die jaren zo mooi in balans uit het refill
sherryvat te zien komen. Even een traantje wegpinken.
|
ASTRAL
HITS 40Y DAILY DRAM
De
distilleerderij zou in Keith liggen, home
of the Chivas Brothers zijn en uitgesproken worden als
“Stratayla”. Echt waar! Deze zeer oude botteling heeft wax en munt
in de neus. First fill bourbon. Chewy.
|
TALISKER
50Y SECRET STILLS GORDON & MCPHAIL
Laat
ons eerlijk zijn. Voor deze kwamen we deze avond! 50 jaar! Minimum, maar
dan ook wel minimum de helft van het vat is verdampt! De donkerbruine
kleur duidt duidelijk op een sherryrijping en de vloeistof is viskeus.
De neus bevestigt. Mon cheri- bonbons en zout. Chocolade. Sherry en
verbrand hout, rook. “Hete steen” of oude kachel, hoe je het zelf
wilt noemen. Ziltig bitter. “Kapot gebeten pitten van een druif”
zegt er iemand. Welja, dat noemt men tannine!
|
BOWMORE
30Y KRANNA DUBH De
nieuwe Sea Dragon! Deze komt uit de jaren ’70 en dat was voor Bowmore
een mindere periode dan de ondertussen legendarische jaren ’60. In
de vitrinekast van de tastingruimte zijn er trouwens nog eerdere en
betere Seadragons te bewonderen, die eigendom zijn van onze
gastheer van vanavond (zie foto rechts).
|
|
foto: Gunter |
SPRINGBANK
39Y ACORN’S NATURAL MALT SELECTION
Bij deze botteling voert Pete Currie van Springbank zelf het woord. Hij vertelt dat Springbank tot midden jaren ’70 vooral gekocht werd door de blenders van Chivas. Toen kregen deze nieuwe eigenaars, die meer de focus legden op het gebruik van eigen malts voor hun blends. Ondertussen weet iedereen dat ze bij Springbank zelf geen oude vaten meer hebben, maar met zekere regelmaat verschijnen er van onafhankelijke bottelaars toch oudere versies op de markt. Vooral Chieftain’s lijkt over een grote voorraad oudere vaten Springbank te beschikken. Het zijn ook zij die de Springbank leveren voor de schitterende bottelingen van de Whiskyfair.Deze Springbank van 39 jaar staat nu ter beoordeling voor. De neus mist samenhang en is niet erg levendig. Marsepein en amandelen. Turf? Chewy, maar niet te! Olieachtig, maar niet te! Met andere woorden: we missen hier de “vuiligheid”, de body van een typische Springbank. Boenwas opgelost in alcohol. Afdronk bitter en waterig.
|
||
Persoonlijk
wacht ik graag op de nieuwe officiële 18 jarige, die er volgend jaar
aan komt! Van de uitleg onthoud ik vooral dat Pete nog nooit kokos
tegengekomen is in de aroma’s van Springbank, ondanks dat dit door
velen als typisch Springbank beschreven wordt. Spijtig kon ik niet
direct op de Engelse naam van gaspeldoorn komen. De bloemblaadjes ruiken
naar datgene wat wij kokos noemen en misschien herkent hij dat aroma
wel!
De Engelse naam is gorse. |
Nog
lang na deze tasting praten we er over.
|