DINSDAG 01 OKTOBER 2013 |
Een gemakkelijke TastingVerslag: Gunter (Lidnr.01) |
Gemakkelijke tasting.Het bijhorende boekje vertelt alles ... of toch bijna alles.Een tijdje geleden werd er mij verteld dat het
rommelde bij Douglas Laing. De 2 zonen van de oprichter, Fred en Stuart,
zouden al ver in de fase zijn van het opsplitsen van de firma. Beiden
ver in de 70 konden blijkbaar niet direct een gemeenschappelijke visie
vinden over het te volgen pad naar de toekomst. In de recentste
“Whisky Passion” werd er dan vermeld dat de splitsing een feit is. Fred
en z’n dochter Cara noemen hun nieuwe firma “Douglas Laing”.
Stewart en z’n zonen Scott en Andrew noemen hun nieuwe firma “Hunter
Laing & Co”. Zij nemen onder andere de merken “Old Malt Cask”,
“Old & Rare”, “Sovereign” en “Langside” mee. Fred houdt
“Provenance”, “Big Peat” en “Director’s Cut”. Jan Beckers,
de uit België afkomstige brand
ambassador, verhuist, of blijft (naargelang hoe je het bekijkt) bij
Douglas Laing. Gezien hij de laatste jaren samen met Fred de te bottelen
vaten selecteerde, is dit een logische overstap.
|
Het is ook diezelfde Jan Beckers die vanavond bij
Single Malt Whisky Shop te Zammel voor een “full house” de nieuwe
range “Old Particular” van Douglas Laing komt voorstellen. Het lijkt
wel of deze de verloren “Old Malt Cask” moet vervangen. Met een Port
Ellen in de line up, heb je natuurlijk ook direct ieders aandacht ... .
|
Met een Port Ellen in de line up, heb je natuurlijk ook direct ieders aandacht ... |
AUCHENTOSHAN 15Y
48.4%
Een van de 336 flessen, afgevuld uit een refill
hogshead REF-DL9971. De single cask was gedisdilleerd in oktober 1997 en
gebotteld in augustus 2013.
REF-DL9971 is een interne code bij Douglas Laing en
maakt het dus onmogelijk om de feitelijke herkomst van het vat te
achterhalen. Weer voer voor de discussie over het belang dan wel
onbelang van vatnummers!
Hogshead: oude maat van wijnvaten. Fervente lezers
herinneren zich de benaming “okshoofd” nog uit piraten- en andere
zeilschepenromans, gebruikt om een vat wijn aan te duiden. De maat van
een okshoofd, zo’n 220 liter, werd sinds begin 15de eeuw
gebruikt om de inhoud van een scheepsruim aan te duiden. Niet enkel
wijn, maar onder andere ook tabak en gepekeld vlees werd in okshoofden
getransporteerd.
In de hedendaagse whiskyindustrie zijn hogsheads
hermaakte vaten van zo’n 250 liter. Staven van bourbon barrels of
sherry butts worden hiervoor gebruikt. Vooral de refill hogsheads zijn
interessant omdat de invloed van de vorige “bewoner” minder invloed
heeft en het distilleerderijkarakter beter tot z’n recht komt.
48.8% alcohol is niet de vatsterkte. Het percentage
is blijkbaar gekozen omdat het lekker bekt?!? De tastingnotes zijn dus
meegeleverd. De neus: opent zoet gekruid – ontwikkeld tot
aantrekkelijke toffee & vanille + gekarameliseerde banaan. Het
palate: nog steeds zoet, een “warme butterscotch gemengd door
vanillevla” karakter. De finish: medium lang – herhaling van neus en
palate + verwarmende kruiden & meer vanille zoetigheid
|
|
Zelf voegen we nog aan toe: alcohol is goed voelbaar op de tong. De vanille en gekarameliseerde banaan is er “boenk op”. Het typische grassige vinden we ook hier terug. Afdronk beetje bitter en in combinatie met het trippel distilleren maakt dit hem dun, geen “olie”. |
CAPERDONICH 18Y
48.4%
Een van de 312 flessen, afgevuld uit een refill
hogshead REF-DL9963. Deze single cask was gedistilleerd in juni 1995 en
gebotteld in augustus 2013.
De distilleerderij in Rothes is nu volledig
afgebroken door de nieuwe eigenaar van de terreinen, Forsyths. De stills
bevinden zich echter in België, bij de Belgian Owl. Of de daar in de
toekomst geproduceerde malt enige overeenkomst zal hebben met de
Caperdonich is niet waarschijnlijk. Afwachten maar ... . De neus van
deze: zuiver en vers – zoet besprenkeld met fijngestampte suiker en
karakter van lemoenzeste. Het palate: Zoet gekruid – romig en een vers
thuisgebakken kwaliteit, die daarna overloopt naar een kruidige stijl.
Finish is medium lang – nog steeds zoet en meer fruit op de voorgrond,
een interessante appelsien “tang” dragend.
Hij heeft wel tijd nodig om zuiver te worden. Daarna
wordt hij inderdaad romig. “Muisjes, de snoepjes” zei iemand. Ik zei
kruidig, plantaardig. De “tang”
bestond ook uit alcohol en iets bitter.
|
GLEN KEITH 20Y
51.5%
274 flessen uit een refill hogshead REF-DL9953.
Gedistilleerd in july 1993 en in 2013 gebotteld. Het lijkt of Glen Keith
sinds de heropening dit jaar “hot”
is. Heel wat onafhankelijke bottelaars brengen hem op de markt en over
het algemeen zijn ze zeker niet slecht. Deze is volgens velen hier
aanwezig ook een heel lekkere. De neus: een mand vol herfstfruit en
houten kistjes – zuiver, lichtjes gerookt en moutig. Palate: kruidig
en “gegerst” met peper. Meer eik, zoete vanille en kamfer. De finish
is verwarmend kruidig met zoete mout. Honingbollen en later verse munt.
Ook nog droog stro in de neus. Het zit er allemaal in, als je hem tijd
geeft om zich te ontplooien. De rook situeert zich vooral tegen het
gehemelte en volgens Ann Miller, de brand ambassador van Chivas
Brothers, zou die rokerigheid van het charren
van het vat komen. Chivas Brothers is de eigenaar van Glen Keith
distilleerderij en Chivas is dan weer eigendom van Pernod Ricard.
Strathisla distilleerderij, home
of Chivas, ligt trouwens naast Glen Keith in Keith, Speyside.
|
GLEN SCOTIA 21Y
51.5%
240 uit een refill barrel REF-DL9903. Gedistilleerd in mei 1992 en gebotteld in augustus 2013. Opent zoet (thuisgebakken shortbread) en ontwikkelt dan naar een attractieve maritieme kwaliteit (gelijk ze zeggen). Palate, in de mond dus: een subtiele combinatie van een zoet, ziltig en rokerig karakter en een interessant zachte “teer” stijl. De finish is lang – een warmende kruidige kwaliteit dragende, plus een nadrentelende gerookt vlees-stijl. Euh, daar is alles mee gezegd zeker?Ne vuile Glen Scotia waar de haven nooit ver weg is.
Wandelen door Campbeltown als het ware.
|
GLENCADAM 35Y
51.5%
132 flesjes maar uit dit refill HH REF-DL9952. Uit juni 1978 en op fles in augustus 2013. De neus is suikerzoet met een schijfje citruszeste, een hoop druiven en lekkere stroop. Het palate is nogal muntig en verfrissend in stijl. Espresso, gemalen suiker en rijke kruiden. De finish dan. Hint van drop, richting cappuccino gaand met zachte nootmuskaat en gerstsuiker.Ik moet mijn foto’s nog eens nakijken want volgens Jan Beckers worden de stills extern verwarmd. Het is ook al zo lang geleden dat we de distilleerderij bezocht hebben en ik kan het iedereen aanraden.Het dorpje Brechin is even gemakkelijk bereikbaar
als Blackford met Tullibardine of Fettercairn
met ... Fettercairn.
|
BOWMORE 25Y
50.2%
234 uit een refill hogshead REF-DL9906. Gerijpt van
december 1987 tot augustus 2013. Draagt een zoete gerst en romig
karakter voor een uitgesproken dropkwaliteit tevoorschijn komt. De smaak
is zoet en heeft de legendarische Parma Violets (typisch voor oude
Bowmore wordt op de tasting notes vermeld) en nakomende subtiele rook.
Een lange finish met een delicaat turfkarakter, warmende kruiden en
vochtige vreugdevuurasse. De rook overheerst inderdaad niet en de neus
en smaak doen me aan iets oververhit denken.
|
PORT ELLEN 31Y 51.5%
286 flessen uit dit vat, waarvan een tiental voor België. Een refill hogshead met een zinloos nummer dus, namelijk REF-DL9964. Gedistilleerd in mei 1982, tegen het einde aan als het ware, daar ze in 1983 definitief gesloten werd. Gebotteld in augustus 2013. Het is een goed bewaard geheim hoeveel vaten Port Ellen van Fred Douglas Laing er nog overschieten. Hoeveel vaten het nieuwe Douglas Laing meegekregen heeft is nog een beter bewaard geheim!Deze Port Ellen is uitgesproken “Islay”, met
zachte zomerteer, daarna zacht gerookte gerst. De smaak heeft subtiele
rooksporen door ziltigheid. Lemoen (?) – suiker en roet. In de smaak
hoestbonbons, natte vreugdevuurasse en rokerige vanille.
|
En wat hebben we vandaag geleerd ... ? Dat mensen nog steeds kunnen verrast worden door een Auchentoshan met een heerlijke dosis vanille, dat Caperdonich op het etiket geen garantie is op een superlekkere whisky, in dit geval wel een relatief goede whisky, dat bottelingen van Glen Kieth in het oog moeten gehouden worden, dat Glen Scotia voor mij steeds “een interessante whisky” blijft, dat Glencadam gemaakt wordt voor blenders, dat een “oude” Bowmore met een prijskaartje komt en dat we dankzij Jan Vissers van de Single Malt Whisky Shop de buitenkans gehad hebben om nog eens een Port Ellen “old style” te kunnen proeven. Men moet niet verlegen zijn om op de tastingnotes te vermelden dat hij eerst naar vis- en mechanische olie ruikt, dat dan wegtrekt naar citrus, dat hij rokerig en vegetaal is, dat er geteerde touwen in de buurt zijn, in een haven, na een frisse regenbui.Het maakt de tasting misschien minder makkelijk ... .
|