Op aanvraag...
|
Een jaar geleden had er een “Old
Islay” tasting plaats in Westerlo. Daar ik die dag zelf een tasting
had, heeft men voor mij staaltjes meegegeven. Steeds stelde ik het
moment uit om deze pareltjes te degusteren. Ondertussen kwamen de
verhalen binnen van de geweldige Bunnahabhain, de ongelooflijke Bowmore
en de tranenopwekkende Laphroaig 1974. Toen de uitnodiging voor een
tweede “Old Islay” tasting in de bus viel, was het ook tijd om zelf
te controleren of al die verhalen klopten …
en dat deden ze!!
|
De tweede “Old Islay” tasting ging door op
|
De eerste genodigde was een Bruichladdich met
de respectabele leeftijd van 40 jaar. 41.6%vol, gedistilleerd in januari
1966 en gebotteld in mei 2006 door Duncan Taylor. Zoals eerder vermeld
is dit verslag op aanvraag en is de interpretatie van de whisky strikt
persoonlijk. Hier gaan we dan.
De eerste indrukken van boenwas, geboend hout,
in de neus evolueerden al snel naar zwaar snoepgoed. Later zelfs naar
pruim. Een bittere, peperachtige afdronk overheerste het fruitige.
Effect van oude geturfde? Het mondgevoel was een beetje waterachtig,
waarschijnlijk te verklaren door het lage alcoholgehalte. Hout was
natuurlijk ook aanwezig en wel van een hoge kwaliteit. Mario gaf ook nog
de tips boterachtig, ananas en kiwi mee. Zoals gewoonlijk zat hij er
knal op. De afdronk bleef zoet op de tong, weer die pruimen. Heel wat
structuur merkbaar in de afdronk.
Mario verduidelijkte het verband tussen de
temperatuur, vochtigheid en plaats in het warehouse langs de ene kant en
het volume/alcoholgehalte aan de andere.
De tweede reus: een officiële Lagavulin van
30 jaar. 52.6%vol. Eentje gemaakt in 1976 en op fles in 2006. Gerookte
kippers, fruit en medicinale drop. Een ware explosie in de mond, zoete
rook en zelfs wat gruis. Na een tijdje exotisch fruit, de rook
overheerst niet. Zoete rook in de afdronk. Blijft heel lang verwarmen.
Na een vijftal minuten rust, crème brulee naar toffee, naar caramel en
naar exotisch fruit. Iets bitter in de afdronk maar zoete fenol komt
terug. Seafood. Deze kan zeker wat water gebruiken.
|
Ardbeg.
En eigenlijk is daar alles mee gezegd. 29 jaar oud en 58.3%vol. Een uit
’75, gebotteld in 2004. N° 37 van de 145. Een redelijk exclusieve van
Douglas Laing. Fruitig en brood in de neus. Lichte structuur en wrang,
hout. Droogt de tong uit. Fruit en rook waar je ook gaat. Deze mag maar
moet geen water, ondanks het hoge gehalte.
Ik
leer nog dat de vulhoogte van een potstill mee bepalend is voor de
zuiverheid van de uiteindelijke spirit. Iets met hoeveelheid
kopercontact. Je ziet, ik ben een aandachtige leerling!
De
Coal Ila van Dewar Rattray is geen onbekende, maar wel een heel lekkere
bekende. Staat thuis in de kast en bevestigde vanavond weer zijn waarde.
Die mannen van The Nectar Belgium zijn goed bezig, wie dat ze ook mogen
zijn.
Port
Ellen. Een naam die respect afdwingt. Met deze officiële zesde release
zitten ze weer helemaal op het juiste spoor. 27 jaar oud en 54.2%vol uit
1978. Steekt met verve boven de 2 vorige release uit. Bevestigd bij deze
tasting nogmaals zijn zachtheid Fruitig met mouttonen, wax. Leer, SM?
Kalishehout.
And
last but not least: De Bowmore 37 jaar. Geboren
in 1968. Kind 288 uit een gezin van 708, verspreidt over heel de wereld.
Eentje heeft dus zijn weg gevonden naar de tasting van Jan. Het heeft
haast iets religieus wat die 2 met elkaar hebben. Bowmore en Jan.
Fruit,
Fruit en fruit. Overrijp exotisch fruit. Mango, litchi. Meloen en
pompelmoes. Vandaar ook wat fruitachtige bitterheid in de afdronk.
Eigenlijk is hem proberen te vatten in woorden hem oneer aandoen. De
prijs, 1040 euro, maakt het zeer onwaarschijnlijk dat ik ooit nog de
kans zal krijgen om deze godendrank te proeven, maar ik geef een goede
raad aan de 708. Watch your back!!
Als
afsluiter van alweer een geslaagde tasting mocht Mario de rest van het
budget opsouperen. Om een idee te geven: Kruidenkaas omrolt met gerookte
zalm, Gebakken tonijnsteak afgedekt met Sint Jacobsvruchten en een
sausje van scampi’s, worteltjes en honing. Brood was er ook. Op
aanvraag … .
Foto's en verslag : Gunter (Lidnr.1) |