|
Zekerheden zijn er met z’n momenten wel in het
leven. Heden ten dage is dat je op een tasting met bottelingen van Malts
of Scotland lekkere whisky te proeven gaat krijgen er eentje van. Zet
dan nog de Whisky – en
anderzijdse sympathieke – Man
vooraan en je hebt de formule voor een geslaagde avond. Zo ook dus op 21
februari in de Single Malt Whisky Shop te Zammel. Vollen bak en weer
veel nieuwe gezichten. Misschien een indicatie dat we de zoveelste
vernieuwing van het whiskypubliek maar weer eens overleefd hebben? We
worden oud zekers.
|
De gastheer en z’n dame heten ons welkom, kondigen Dominiek Bouckaert aan and we’re off. |
Dominiek vertelt over de nieuwe rage in het whiskywereldje om de mond op “whisky” te zetten door middel van een bitter biertje.Inderdaad, groene thee behoort tot het verleden.Zijn keuze voor vanavond ging uit naar een Deense stout, waarvan hij de brouwers blijkbaar kende.Een Mikkeller Black, Imperial stout. 16.1%. (De
brouwers zitten blijkbaar in Lochristi, “de proefbrouwerij”)
|
Niet m’n ding, maar ik ben dan ook een whiskyman
in hart, nieren en lever. Laatste tijd ook al wel ’n paar keer in
“’t pootje”. Blijkbaar waren er nog die mening toegedaan, dat het
bier “speciaal” was. Hé, ’t is een vrij land en ik heb echt
toestemming gevraagd aan de lieftallige dame of ik deze foto mocht
publiceren hoor! Misschien dat ik nog eens een foto publiceer van haar,
na het nuttigen van donkere chocolade. Ook die bitterheid neutraliseert
het pallet namelijk ... .
Whisky dan!
|
IMAGES
OF ISLAY “
In tegenstelling tot de Images of Dufftown zou dit
wel een single malt zijn. En wel eentje van een distilleerderij die
gelegen is in Bowmore ... . Bij de rijping heeft een PX vat een rol
gespeeld en dat komt wel duidelijk terug in de whisky, vind ik. Zoet. De
rook is wel prachtig verweven in de smaak. In de neus beperkt zich dat
wat tot een afgestreken lucifer. Voor de rest dus al PX sherry wat de
klok slaat. De “lucifer” trekt door naar hout in de afdronk, samen,
met had ik dat al gezegd, PX sherry. Ondertussen vertelt Dominiek over
Thomas Ewers. Blijkbaar een zeer succesvolle IT man die bezeten werd
door whisky. “Succesvol” omdat hij genoeg kapitaal had en
“bezeten” omdat hij op een bepaald moment met dat kapitaal “wat”
vaten gekocht had. (Ik heb het getal 4000 hier horen vallen, maar ik kan
me vergissen). Hieruit is dan het idee van de onafhankelijke bottelaar
“Malts of Scotland” ontstaan.
|
GLEN KEITH 1993/2013
54.2%
Ik denk dat stilaan iedereen wel geïntrigeerd raakt
door Glen Keith. Zeker sinds de recente heropening van de
distilleerderij door Chivas Brothers en de mondjesmaat verschijnende
onafhankelijke bottelingen, die stuk voor stuk de moeite waard blijken.
Soms qua prijs kwaliteit verhouding, soms voor een onverwacht
smaakprofiel en zo verder. Het was dan ook het werkende labaratorium van
Chivas. Deze versie is fris. Het sap van mandarijntjes. Het vlees van
een Pink Lady (dat is een appel!). Kaarswas. Vanillepap. De smaak doet
wat denken aan Clynelish en is intenser dan de neus. Wat overblijft is
speculaascake met marsepeinvulling.
|
ARDMORE 1992/2010
49.4%
Recent wat schitterende Ardmore’s geproefd van de
“groene flessen” firma en deze heeft het ook! Rood fruit in de neus.
In de mond proeft hij grassig met een hint van peat. Ardmore stelt niet
teleur.
|
ISLE OF ARRAN 2001/2012
46%
Mag natuurlijk niet ontbreken op een tasting,
georganiseerd door de Arran Ambassador van Belgie¨. De “46” duidt
op het alcoholgehalte. Onafhankelijke bottelaars verdunnen soms de
whisky tot een alcoholgehalte waarop zij hem het lekkerst vinden. Dit
kan tot achter de komma. De consument heeft er dus niet direct nog zicht
op of de whisky cask strength gebotteld is of niet. Deze is eerst wat
muf en schimmelig in de neus. Na een tijdje wordt het hazelnoot en
mokka. Gestoofd fruit. Rijpe hazelnoot in de bolster. Dominiek zegt dat
deze een schoolvoorbeeld is van “nieuwe” sherryrijping. Zo leer je
toch altijd wat bij.
|
BUNNAHABHAIN 1980/2012
46.8%
Altijd een risico, een oude Bunna. De
verwachtingen zijn dan altijd hooggespannen en eerlijk is eerlijk, de
teleurstelling soms groot. Gelukkig is deze eentje die de hoge
verwachtingen verklaart. Alles licht, wat normaal is daar Bunnahabhain
al een lichte spirit is om mee te beginnen. Deze heeft 32 jaar in’t
vat gezeten en is er schitterend uitgekomen. Boenwas in de neus en een
vegetale afdronk. De lichte eerste smaak geeft aardbeien prijs en gaat
dan zwaarder. Iemand zegt wiet, maar da kennek nie.
|
TEANINICH 1973/2012
41.8%
Deze kennen we al van kleine broer z’n
verjaardagsfeestje. Droeg toen bij tot de feestvreugde, daar op
Bowmore. Het waxy van kaarsen. Zuur en bitter in de meest positieve
zin da ge kunt verdenken. Een waardige afsluiter van het
whiskygebeuren.
|
Er volgde nog een driegangenmenu. De soep was
lekker pikant, maar wat dik. Ik zag dat sommigen, allé, de rest van
de mensen ze bij het hoofdgerecht namen. Kippenbilletjes op een
rijstbedje. Het desert was naar goede gewoonte ne Flierefluiter.
Prettige tasting. Niet in’t minst door spreker Dominiek, maar ook
dankzij ’t aangenaam gezelschap aan ’t tafel.
Wanneer is de volgende tasting?
|