TERUG

 

 

 

Wat als?

Ok! J’o, onze clubdichter, is een tijdje geleden naar een avond “over de Maya’s” geweest. Een “echte” Maya heeft hem, en de anderen, er verteld over de Maya –kalender. Reeds vele malen in de loop van de geschiedenis is het voorgevallen dat zo’n kalender “afliep”. Geen probleem, want die Maya’s waren hoogbegaafde wezens, die beseften dat ze daarna met een nieuwe kalender moesten starten. Ah ja! Je zult maar voor hebben dat de kalender afloopt en dat er daarna niets meer was, het einde van de wereld als het ware ... .

Maanden later was’t  weer zover. De huidige Maya kalender loopt af op 21 december 2012. Laat er nu minder Maya’s zijn dan andere wezens en lap ... je hebt de poppen aan het dansen. DE WERELD VERGAAT!!

Zelf zijn we geen Maya’s, zelfs over dat hoog begaafd willen we niet discussiëren, maar dat de wereld vergaat op 21 december,nee, dat geloven we niet. Wel vonden we dat het een uitgelezen kans was om “wat whisky” te proeven, die nog niet aan bod gekomen was in ons (af)gekorte leven. Aldus geschiedde ... .

 

 

 

 

Op een van mijn vorige reizen heb ik Zwitserland aangedaan. Het was wel effe zoeken, daarboven in de bergen, maar uiteindelijk heb ik er toch 2 whisky’s gevonden. Gedistilleerd en gerijpt onder het witte kruis op rood veld.

SÄNTIS MALT SWISS HIGHLANDER  40%

Appenzeller Säntis Malt, matured in old beer casks van Brauerei Locher AG. Klein flesje van 50 cl. Herrinert aan Golden Carolus. Kruidig en donkere gekarameliseerde suiker. Zoete likeur, maar er is ook hout! Volle body. De afdronk is wel snel weg. De “brouwerij” is al eeuwen oud en blijkbaar lageren ze bieren op houten fusten. Deze zijn gebruikt om deze versie van hun single malt te laten rijpen. Ze hebben ook nog een geturfde versie, maar die heb ik toen niet gekocht. Wist ik veel dat de wereld ging vergaan!

 

 

 

 

 

JOHNETT WHISKY 2007  42%

Gedistilleerd door Etter Zug. JOHN ETTer is er master distiller. Heb je’m? Een brennerei maakt allerlei sterke dranken, van fruitlikeuren tot schnapps. Haast evident dat ze ook “whisky” kunnen distilleren. Als ze het daarna 3 jaar laten rijpen op eik mogen ze het zelfs whisky noemen! Deze is wat droog in de neus. Stoffig hout. “Brak water”. Na een tijdje komt er echter frisse citrus, tangerines. Het zoete toetsje in de smaak trekt weg naar diezelfde mandarines. Fruitella appelsien!

 

 

 

 

 

 

 

Iemand anders had op z’n reis naar Corsica hetzelfde gedaan. Een lokale gekocht, gemaakt van Schotse whisky’s.

 

ALTORE RESERVE MORESCO 8Y PURE MALT  40%

Niet slecht, maar niet uitzonderlijk. Nagerijpt op een vat Corsicaanse wijn, “Cape Corse”, geeft hem wel iets extra. Ontzettend blij van hem geneusd en geproefd te hebben. Moest de wereld morgen nog bestaan, zou de kans sowieso zeer klein zijn om hem nog ooit tegen te komen!

 

 

 

 

 

 

Op een van m’n zwerftochten langs vitrines en whiskyschappen zag ik deze in het oog springende koker. South Africa erop en ik naar de kassa! Hoe dikwijls krijg je de kans om eentje uit South Africa te vinden!

THREE SHIPS SINGLE MALT WHISKY 10Y  43%

Romig mondgevoel. Beetje rook in de afdronk. Boter. Zoet/bitter. Gember. Verrassend “sterke” whisky. Ondertussen wat opgezocht en het is the real deal! State of the art distilleerderij met pot stills en kolommen. Vooral bezig met blends, maar deze is een heuse 10 jaar gerijpte single malt. Toch wel een beetje de verrassing van deze laatste avond. Limited Edition staat erop en dat blijkt te kloppen. Nog moeilijk aan te geraken blijkbaar maar voor ons geldt: been there, done that, got the t-shirt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Die heeft zelfs Gunter nog niet geproefd”, en hij had gelijk! Op een van m’n whiskyactiviteiten in het Frans sprekend gedeelte van ons geweldige land wees iemand me erop dat er ook een Single Malt van Tullamore Dew is. Blijkbaar had m’n toenmalige gesprekspartner de “distilleerderij” in Cork verscheidene keren bezocht, tijdens bezoekjes aan z’n in Ierland studerende zoon. Daar kon je hem kopen blijkbaar. Een vergezeller op een van m’n zwerftochten kende dit verhaal en toen we hem tegenkwamen in de schappen van whiskywinkel “Den Hoorn” in Lier, schafte hij hem aan want “die heeft zelfs Gunter nog niet geproefd” ... en hijzelf is een zelfverklaarde en bevestigde Ierland freak. Deze avond had hij ‘tem bij. Verkleed als rendier, “want zo’n bijgeloof over Maya kalenders, da’s toch meer iets voor mensen niewaar?!?”

TULLAMORE DEW 10Y  40%

Matured to perfection in Old Bourbon, Dry Oloroso Sherry, Madeira and Port Casks. De bijhorende tekst is een mondvol. De whiskey spijtig genoeg niet. Een beetje teveel droog hout verbergt z’n potentiële complexiteit. Doet hunkeren naar de Bushmills 16Y. Iedereen is het erover eens dat ze bij deze Tullamore best wat “alcohol” zouden bijdoen. Zonde van al die gebruikte vaten, toch? Maar ... Gunter heeft ‘m geproefd, waarvoor dank!

 

 

 

We zijn een open minded hoopje mensen, vandaar dat we de Maya kalender een kans geven, en staan dus ook open voor ’n goeie Amerikaan. Een van m’n drankleveranciers trof ik een tijdje geleden aan in z’n shop, bezorgd om mogelijke beschadigingen aan het inpakpapier van deze Rye. 18 jaar en prijswinnaar. Om z’n bezorgdheid weg te nemen, waar zijn vrienden anders voor, heb ik die fles van hem overgenomen. Vanavond komt ze op tafel, geopend voor vrienden die ‘m kunnen appreciëren.

 

SAZERAC KENTUCKY STRAIGHT RYE WHISKEY 18Y  45%

De naam Sazerac zou afkomstig zijn van een cocktail uit New Orleans, gemaakt met cognac. Later werd de cognac vervangen door rye whiskey en kreeg die laatste ook de naam van de cocktail. Zoals met veel Amerikaanse whiskey’s zal je geen distilleerderij vinden, passend bij de naam op de fles. De meeste Amerikaanse whiskey’s wordt immers samengesteld door verschillende rijpingen samen te voegen en het resultaat een naam te geven, nauwelijks gelinkt aan de place of birth. 18 jaar rijping is niet zo evident voor Amerikaanse whiskey. Het nieuwe hout geeft heel wat vanille, maar ook tanine. De typishe nail polish remover gaat hier al wel richting kokos. De kruidige rogge geeft hem een aards karakter en houdt z’n voeten op de grond. Geen te zoete zweverigheid hier. We beseffen maar al te goed dat dit kwalitatief hoogstaand spul is.

 

 

 

 

 

Ziezo! Het doel van de avond was bereikt. De geplande whisky’s zijn geproefd en we hadden zelfs nog wat tijd over voor ’t einde. Met deze mogelijkheid was blijkbaar rekening gehouden en er verschenen nog enkele flessen ten tonele. Leuk was om de 2 Lochside’s naast elkaar te proeven. Het werd heel duidelijk dat deze whisky veel dubbele bodems heeft. Een leuk labyrint om in rond te dwalen. Profetisch misschien, dat de distilleerderij verdwenen is?

 

 

 

 

 

De nieuwe Glenfarclas 105 met de respectabele leeftijd van 20 jaar wordt ook aangebroken. Gelukkig beseffen we maar al te goed hoe we verwend zijn geweest met de voorbije Glenfarclas Family Casks tasting en daarom gebruiken we deze 105 om de tijd te doden. Er zijn slechtere manieren ... . De Glendronach Cask Strength maakte vele vrienden deze avond, maar de Glen Grant uit 1962 was de kers op de taart. Zou best wel eens van een “vorige” Maya kalender kunnen zijn, zo oud! Zuiver, rozijnen, vijgen, pruim en nog meer van dat! Deze houd ik in m’n glas om, na het wegsteken van enkele pannekoeken, bij het open gordijn afscheid te nemen van de oude Maya kalender en 21 december 2013. Nog maar 5 minuutjes ...

 

 

 

 

 

 

PS: Achteraf gelezen dat het a close shave was, maar we zijn aan de ondergang ontsnapt!

 

 

 

 

TERUG