Wee Dram Masters XVII
|
Woord & Beeld: Gunter (Lidnr.01) |
“Gaat er iemand mee?”
Zo begon het. Er was een uitnodiging
toegekomen voor de Wee Dram Masters XVII van de Wee Dram Whisky Society.
Deze gerenommeerde club situeert zich in Vlaanderen, toch zo ’n dik
uurtje karren van bij “ons”. Vandaar de vraag van Jan Vissers of er
iemand meeging waarschijnlijk. Niet zo evident om na een avondje tasten
godgansalleen nog een uurtje geconcentreerd Gent en Antwerpen te
passeren om uiteindelijk heelhuids terug in de kempen te eindigen.
Plannen werden gesmeed, geld werd
overgeschreven, verwachtingen werden gescherpt en en passant werden er
ook nog nieuwe remschijven op het “dienstvoertuig” gemonteerd.
En dan gebeurt er dit!
De week voor de tasting wordt bij Jan een
sleutelbeen gebroken!. Operatie. Titaniumplaat en 8 bouten later wordt er
gewacht tot de dag voor de tasting om te beslissen of het een haalbare
kaart is. Helaas, het mag niet zijn.
|
Dan maar alleen, ik en mijn GPS naar
Kerkhove! File in Deerlijk en wegenwerken als versterkingen opgeworpen
tegen een mogelijke invasie die niet komt. Op die manier wel alle mooie
dorpjes in de streek rond Anzegem gezien. Blij dat ik zo
“intelesjent” was om op internet een straatnaam te zoeken, die
hoorde bij het etablissement “’t Eenvoudig bestaan”, alwaar het
gebeuren ging plaatsvinden. Anders was ik op tijd geweest!
|
Rond het gemelde beginuur was er nog maar een matige opkomst en die matige opkomst had zich al in een of ander streekbier gegooid.
De kaas- en salamischotel passeerde mijn blikveld en er werd een sigaretje gerookt. Gelukkig had de waard nog een setje reserveglazen ter beschikking, want ik was vergeten dat alle betere whiskyclubs verwachten dat iedereen zijn glazen zelf meebrengt. M.a.w. bij ons is dat ook!Rond
|
SPRINGBANK 21Y 46% O.B.
Laat jaren ’90 tot +/- 2000.
Welkom oude vriend! Dat is al een tijdje
geleden! Iets meer gebrande mout in de neus dan ik me herinner , maar
lekker “smerig”. Gaspeldoorn! Het nieuwe kokos. Fris, beetje bitter.
Aangenaam zacht mondgevoel, met de kokos lijkt het wel een marshmallow,
maar toch niet plakkerig. Schil van exotisch fruit. Beetje gebrande
amandelen. Zeer lange afdronk van purperen besjesconfituur. Versuikerd
fruit, abrikoos/sinas. Vanillepuddingtaart met kokosschilfers. Tot de
volgende keer, oude vriend! Ondertussen zal ik het moeten doen met de
nieuwe 18 jarige expressie.
|
||
|
GLENFARCLAS 21Y 51.5% O.B. Pinerolo
Torino
Eentje uit 1959!!! Gebotteld in 1980!
“Zure” sherry! Aha, een nieuwe benaming!! Chocolade in de neus. Het
smaakprofiel is het best te vergelijken met het inschenken van een glas.
|
||
Eerst gaat hij door de lucht. Fris
tropisch fruit en vijgen. Dan valt hij op de ronde bodem en vormt een
poel van zachte mokka en allerlei soorten chocolade. Vijgen en
vanillecustard.
Prachtig! 51.5%, maar highly drinkable!
Er komt nog citrus: overrijpe appelsien, zelfs al aan ’t gisten.
Lange, lange, lange afdronk. Schitterende Officiële Botteling. Fan van
Glenfarclas?
Ik begrijp het!!
|
LONGMORN 36Y 56.1% The Single Malts
of Scotland
Gedistilleerd in 1970, gerijpt op een
sherryvat en gebotteld in 2006. Eentje van Sukhinder Singh. Verse
cassisbesjes en frisse sherry, geen donkere tonen. Geen off notes. Neigt
naar mon cheri, naar iets zuiver. En dat is de neus! De smaak is iets
totaal anders! Een explosie (alcohol), die wegvloeit in exotisch fruit.
Zelfs naar gekonfijt fruit, maar alcohol blijft prominent aanwezig.
Eventjes wat van een fris lekker ruikende lucifer. De neus blijft goed
en wordt zelfs beter! Krenten en opgelegde rozijnen. Zurig. Bittere
tannine speelt rond in de mond en droogt vooraan de zijkanten van de
tong wat uit. Ik weet dat deze uit Speyside komt en heb de
distilleerderij al zien liggen vanuit Benriach.
|
CAPERDONICH 39Y 56% Duncan Taylor
Dit was toch de bedoeling. Bert geeft
ruiterlijk toe dat hij thuis de verkeerde fles meegegritst heeft. Dit is
ook een Duncan Taylor- botteling, maar eentje van 38 jaar i.v. 39. De
geplande was gedistilleerd in 1968 en gebotteld in 2008. Deze is ook
gedistilleerd in 1968, maar dus gebotteld in 2007 op 54.2%. No problemo!
Laat ik nu net fles 97/130 van hetzelfde vat thuis in de kast staan
hebben!!
|
ARDBEG 1990/2004 55% O.B. for Japan
De laatste van de goede Ardbegs, wordt er
gezegd. Boven de turfaroma ’s vinden we hier al citrus en appels
terug. Dat is meestal voorbehouden voor de smaak. Ook nieuw voor mij is
koffie in de afdronk. A damned good Ardbeg!
Plichtbewust werd er telkens een
staalflesje gevuld voor Jan. Met die zware verantwoordelijkheid van 56
euro aan stalen in de auto keerde ik huiswaarts. Diezelfde dorpjes zagen
er ’s
|