MARIO'S CHOICE
|
Al een beetje kerstsfeer in Single Malt Whiskyshop te Zammel.
|
||
Niet de traditionele “egg nog”, maar de nieuwe 12 jarige Arran. Deze zal onderdeel van de standaardrange gaan uitmaken, naast de 10 jarige en de 100°PROOF, en daar past hij wel in. Probeer hem niet te vergelijken met de cask finishes of single casks, want dat zou niet eerlijk zijn. Gewoon een lekkere dram, gerijpt in second fill en nagerijpt in first fill sherry casks. De “christmas cake” met gekonfijt fruit zit verscholen in zijn smaak en aroma ‘s.
Maar
genoeg over kerst! Mario is klaar en nodigt ons uit om 6 whisky’s uit zijn range blind te komen proeven.
|
Een
korte inleiding waarin verteld wordt dat iedereen een evolutie in
appreciatie van whisky doormaakt, met als logisch gevolg dat niet
iedereen dezelfde whisky ’s op hetzelfde moment in tijd ten volle kan
waarderen, is in de context van deze avond zeer zinvol. Mario ’s keuze
van whisky,
|
En
dan nu: whisky n°1!
|
De
2de whisky heeft geen fruit, geen vanille en geen rook in de
neus. Hij is “dun” van structuur. Afdronk:
Bij de term afdronk duiken er nogal wat meningsverschillen op volgens
Mario. |
N°3.
Wit steenfruit of in vaktermen “koude rook”. 15 jaar oud, wordt er
gezegd. Weer eventjes van “’t putteke” volgens iemand.
Amandel/marsepein zegt Mario. Kan ik me wel in vinden. Rook en zeearoma
‘s. “De “newbees” vinden dit niks”, waarmee Mario bedoelt dat
nieuwkomers in het tasten en nosen deze niet echt kunnen appreciëren.
Warmt weer in de mond. Kruidnoot is aanwezig, wat zou wijzen op zeer
recente botteldatum. Turf, exotisch fruit en vooral kokosmelk is sterk
aanwezig in de neus.
N°4
is oud. Typische frisse “boenwas” in de neus. Wordt vanille en
zurige toffee. Rood fruit, jam, gelei … . De cassis die men ook
terugvindt in de Red Breast 15y. Duidelijk een oude bourbonrijping. 37
jaar zelfs en 40%vol cask strength, vertelt Mario. De mond is fris en
fruitig. De gedroogde variant, abrikoos, maar dan meer de gelere dan de
oranje. We gaan nu wel echt diep! De frisheid kan uitgelegd worden als
het aroma van eucalyptus. Dat is ’t gene wat de koalabeertjes eten in
de dierentuin. Wordt niet bitter, wat je toch zou verwachten van zo ’n
oudje. Ook nog custard, vanille. Rood fruit blijft in golven terugkomen.
Viscose.
|
Ondertussen
worden er interessante vragen gesteld, zoals waarom de meeste gebotteld
zijn op 46%vol ? Dat is omdat “unchilled filtered” whisky troebel
wordt in de fles. De aanwezige plantaardige oliën gaan bij afkoeling
zich samenvoegen tot grotere deeltjes en zo een troebel effect
veroorzaken.
|
N°6
dan en de laatste van de avond voor mij want de klok tikt en mijn
sponsor verwacht mij ergens anders. Deze is een Islay. Vaste rook, niet
gruisachtig. Ondanks de verbrande rubber en asfalt toch fris.
Olieachtig. Plakkaatverf en oude kachel. Te! Eentje in een lange rij van recente releases die het moet hebben van zijn turf, turf en turf. Niet meer aan mij besteedt. Het mag voor mij allemaal wat subtieler en dat is misschien een goed teken naar de toekomst toe en zet ik weer een klein stapje verder naar de volgende fase van proeven en genieten. Dankzij mensen als Mario besef je maar al te goed dat je hierin nog steeds kan groeien. |
N°1.
“MAD GLANCE” GLENCADAM DAILY DRAM 12Y
Als
ik mijn notes herlees verrast het me niet. Deze distilleerderij uit
Brechin is niet zo bekend, daar ze vooral in bulk verkopen en zelf
slechts een 15 jarige op de markt hadden tot nu toe. Dit is echter een
schitterende botteling! Deze Daily Dram bevestigt de waarde van de
distilleerderij, die de moeite van het bezoeken waard is.
|
N°4.
Wat
kan ik zeggen? Misschien nog eens terugkomen op de kerstgedachte en
vertellen dat het een blije verrassing zou zijn om deze onder mijn boom
te vinden.
N°5.
“KEEN LIGHT” GLEN KEITH DAILY DRAM 30Y
Minder
bekendt dan zijn buur, Strathisla, maar van hetzelfde huis: Pernod
Ricard, o.a. eigenaar van Chivas Brothers. Prijs/kwaliteit
waarschijnlijk het koopje van de avond.
N°6.
CLASSIC OF
|
Al bij al toch een mooie momentopname van de stand van zaken. Zowel op het gebied van nieuwe bottelingen, als meer op persoonlijk vlak, de wijze waarop ik in dit moment van de tijd ervaar en omschrijf van wat ik in mijn glas vind. Blind en onder begeleiding van iemand die de weg reeds kent. |
|
En voor de rest: ZALIG KERSTFEEST!!!
Verslag: Gunter (Lidnr.01) |