|
|
|
M&H Cask Selection
|
|
Voorstelling
van de M&H cask collection door Mario Groteklaes, de M in M&H. 5
whisky’s, gebotteld in 2005, voor de Belgische markt. Integraal
voorgesteld op een tasting, georganiseerd door whiskyclub CASK SIX. De
voorstelling was in het conferencecentrum van het Corbiehotel in Mol.
Een
opdracht voor 007. Spijtig genoeg was hij belet, dus werden er twee
vervangers gestuurd. Hun opdracht: breng stalen en tastingnotes mee!
|
|
SCAPA 1993/2005 46°
Distilleerderij op Orkney,
buurman van de Highland Park Distillery. Na recente overnames terug in
productie.
Het water dat de Scapa distilleerderij gebruikt is het meest geturfde
van Schotland.
Opvallend vollere neus dan de standaardbottelingen. Appel, appelsien,
brood, gekonfijt fruit en honing.
De combinatie met pure chocolade was verrassend lekker.
De smaak was een beetje bitter, wrang vanachter op de tong. Water
verhoogde dit effect en haalde ook meloen en mout naar boven. De afdronk
wordt ziltig, wat de locatie van de distilleerderij verraadde...vlak aan
zee. Na 20 minuten in het glas, was er veel chocolade merkbaar in de
neus. Een erg lekkere en verrassende Scapa ! na 20 minuten in het glas veel chocolade in de
neus
|
BLAIR ATHOL 1993/2005 55,7°
1 van de 2 distilleerderijen
in het plaatsje Pitlochry. De Edradour distilleerderij bevindt zich
afgelegen, op een heuvel boven het centrum van het toeristische
Pitlochry. De BLAIR ATHOL distilleerderij bevindt zich pal in het
gezellige centrum, dat in het hartje van de Highlands gelegen is.
De helft van het vat is gebotteld op 46%, de andere helft op vatsterkte.
Zwaardere tonen in de neus dan de voorgaande Scapa. Refill sherry, Dark
Oloroso. Rijper fruit, marsepein, snoep (rode neuzen).
Heel verwarmend, de sherry overheerst niet, Voelt droog tegen het
gehemelte aan. De afdronk blijkt iets te vaag om van een topper te
kunnen spreken. Bittere chocolade
neemt het bittere en kruidige van de whisky weg, wat overblijft is
fruit, appelsien. Na een tiental minuten in het glas blijft er een geur
over van verbrande karamel in de neus.
|
CLYNELISH 1971/2005 45,7°
Distilleerderij gelegen in de
N-Highlands aan de oostkust, vlakbij de oude gebouwen van de gesloten
Brora Distillery.
Lekkere boenwasgeur die vervaagt naar vanille. De smaak bevestigt de
neus. Na het schudden van het
glas, terwijl de hand het glas gesloten houdt, komen er scherpere
aroma's vrij. De handpalm ruikt daarna naar vers gekapt hout. Mario liet
ons een proefje doen met deze whisky: De whisky moest 34 seconden lang
in de mond worden rondgewalst (34 jaar oude whisky, dus 34 seconden).
Wat daarna volgt is een tinteling vooraan op de tong, en een
overheersende munt -en limoensmaak. Een leuke ervaring.
|
TOMATIN 1965/2005 46,9°
Distilleerderij die gelegen is
langs de hoofdweg in de buurt van de hoofdstad van de Highlands,
Inverness.
Deze M&H versie is 40 jaar oud, en het vat werd gekozen voor de 40e
verjaardag van Corman
Collins (Hubert Corman is
de H in M&H).
Noothout in de neus, balans tussen boenwas en peperkoek.
Frisse honing tegen het gehemelte en limoen in de afdronk.
|
PORT ELLEN 1982/2005 55,7%
Gesloten en deels afgebroken
Islay distilleerderij. De warehouses van de Port Ellen distillery worden
nog door Diageo gebruikt om naast de nog resterende Port Ellen malt
whisky, ook Lagavulin te laten rijpen.
De neus is ziltig, met meer fenolen dan turf. Gerookte zalm, bloemen,
vanille en zoete rook, zoethout.
Warme vanillesaus in de afdronk, droog op de tong.
|