HOME   TASTINGVERSLAGEN

M&H Cask Selection

Voorstelling van de M&H cask collection door Mario Groteklaes, de M in M&H. 5 whisky’s, gebotteld in 2005, voor de Belgische markt. Integraal voorgesteld op een tasting, georganiseerd door whiskyclub CASK SIX. De voorstelling was in het conferencecentrum van het Corbiehotel in Mol.

Een opdracht voor 007. Spijtig genoeg was hij belet, dus werden er twee vervangers gestuurd. Hun opdracht: breng stalen en tastingnotes mee!

SCAPA 1993/2005 46°
Distilleerderij op Orkney, buurman van de Highland Park Distillery. Na recente overnames terug in productie.
Het water dat de Scapa distilleerderij gebruikt is het meest geturfde van Schotland.
Opvallend vollere neus dan de standaardbottelingen. Appel, appelsien, brood, gekonfijt fruit en honing.
De combinatie met pure chocolade was verrassend lekker.
De smaak was een beetje bitter, wrang vanachter op de tong. Water verhoogde dit effect en haalde ook meloen en mout naar boven. De afdronk wordt ziltig, wat de locatie van de distilleerderij verraadde...vlak aan zee. Na 20 minuten in het glas, was er veel chocolade merkbaar in de neus. Een erg lekkere en verrassende Scapa !
             na 20 minuten in het glas veel chocolade in de neus

BLAIR ATHOL 1993/2005 55,7°
1 van de 2 distilleerderijen in het plaatsje Pitlochry. De Edradour distilleerderij bevindt zich afgelegen, op een heuvel boven het centrum van het toeristische Pitlochry. De BLAIR ATHOL distilleerderij bevindt zich pal in het gezellige centrum, dat in het hartje van de Highlands gelegen is.
De helft van het vat is gebotteld op 46%, de andere helft op vatsterkte. Zwaardere tonen in de neus dan de voorgaande Scapa. Refill sherry, Dark Oloroso. Rijper fruit, marsepein, snoep (rode neuzen).
Heel verwarmend, de sherry overheerst niet, Voelt droog tegen het gehemelte aan. De afdronk blijkt iets te vaag om van een topper te kunnen spreken.
Bittere chocolade neemt het bittere en kruidige van de whisky weg, wat overblijft is fruit, appelsien. Na een tiental minuten in het glas blijft er een geur over van verbrande karamel in de neus.

CLYNELISH 1971/2005 45,7°
Distilleerderij gelegen in de N-Highlands aan de oostkust, vlakbij de oude gebouwen van de gesloten Brora Distillery.
Lekkere boenwasgeur die vervaagt naar vanille. De smaak bevestigt de neus.
Na het schudden van het glas, terwijl de hand het glas gesloten houdt, komen er scherpere aroma's vrij. De handpalm ruikt daarna naar vers gekapt hout. Mario liet ons een proefje doen met deze whisky: De whisky moest 34 seconden lang in de mond worden rondgewalst (34 jaar oude whisky, dus 34 seconden). Wat daarna volgt is een tinteling vooraan op de tong, en een overheersende munt -en limoensmaak. Een leuke ervaring.

TOMATIN 1965/2005 46,9°
Distilleerderij die gelegen is langs de hoofdweg in de buurt van de hoofdstad van de Highlands, Inverness.
Deze M&H versie is 40 jaar oud, en het vat werd gekozen voor de 40e verjaardag van
Corman Collins (Hubert Corman is de H in M&H).
Noothout in de neus, balans tussen boenwas en peperkoek.
Frisse honing tegen het gehemelte en limoen in de afdronk.

PORT ELLEN 1982/2005 55,7%
Gesloten en deels afgebroken Islay distilleerderij. De warehouses van de Port Ellen distillery worden nog door Diageo gebruikt om naast de nog resterende Port Ellen malt whisky, ook Lagavulin te laten rijpen.
De neus is ziltig, met meer fenolen dan turf. Gerookte zalm, bloemen, vanille en zoete rook, zoethout.
Warme vanillesaus in de afdronk, droog op de tong.

Mario Groteklaes

GGunter Vaes (Lidnr.1 van 100°PROOF)

De M&H Cask Selection is een reeks van 5 mooie whisky's, met een mooie variëteit aan geuren en smaken. Deze tastingnotes zijn een persoonlijke interpretatie, maar geven hopelijk toch een indicatie van wat er in de flessen zit. Flessen die zeer gelimiteerd zijn, daar het telkens gaat over 1 gebotteld vat. Verder dient er nog vermeld te worden dat Mario ons voorzag van een berg informatie over de whisky's en de industrie, en dat Cask Six een perfecte gastheer was.

Gunter.

Meer foto's vindt je op de Cask Six website...
KLIK HIER...