TERUG

 

 

SINGLE MALT WHISKYSHOP ZAMMEL
Dinsdagavond 27 November 2011

Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

Het verhaal van Kilchoman begon voor ons in het voorjaar van 2004. Aan de ontbijttafel toen, vertelde Hamish, gepensioneerde distilleerderijmanager van Ardbeg, dat het verhaal de ronde deed dat er een nieuwe distilleerderij op Islay zou gebouwd zijn. Nabij Loch Gorm. Die ontbijttafel stond in Port Ellen op Islay en daar we toch al van plan waren om Machir Bay, net voorbij Loch Gorm, met een bezoek te vereren, besloten we daar eens goed rond te kijken. Na wat over en weer gehos werd het duidelijk dat ze niet in het dorpje Kilchoman zou te vinden zijn. Ruine van een kerk mét Keltisch kruis, begraafplaats mét soldaten uit WO I, enkele self catering cottages en een schapenboerderij groot, was er zo op het eerste gezicht geen plaats om een distilleerderij te verstoppen. Navraag bij een groepje pony’s, en dan vooral bij de berijders, leerde dat we meer kans zouden hebben om een distilleerderij te ontdekken bij de farm. Aha! Daar kon je ook ponyvakanties boeken en doorbrengen!

 

 

En wat vonden we daar? Een vervallen schuur, wat gerst op de grond en een bord met plan en tekst over een distilleerderij die er gebouwd ging worden in 2003. Het was voorjaar 2004 … .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2 jaar later echter, tijdens de prospectie voor onze eerste clubreis, was er een heuse distilleerderij verrezen, gerund door een sympathieke “Engelsman”, Anthony Wills.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals dat gaat tussen “managers” en ons, kregen we een zeer uitgebreide en gedetailleerde tour.

Hoogtepunt was wel de proefsessie met de door hun reeds gedistilleerde spirit. Rook, maar vooral ook citrus en verrassend licht! “We nemen da mee en integreren Kilchoman Distillery in onze clubtour Islay 2006!”

Ook dat ze een gezellig bezoekerscentrum mét restaurant hadden, speelde eerlijkheidshalve een rol natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele maanden later was het dan zover en draaiden onze “100°PROOF ISLAY TOUR” busjes de oprit van de farm op.

Ze hadden ons al verteld dat er brand geweest was, maar om de pagode naast de kiln te zien bengelen, dat gaf toch geen goed buikgevoel.

Gelukkig zagen de mensen van de distilleerderij het helemaal zitten. De plannen om “alles zelf” te doen, van gerst verbouwen tot mouten, moesten wel wat opgeschoven worden naar de toekomst.

Gemoute gerst werd voorlopig aangekocht bij Port Ellen Maltings.

 

 


 

 

 

Vandaag, winter 2012, zitten we in de proefkelder van Single Malt Whisky Shop te Zammel, België, om te horen van Peter Wills, de zoon van Anthony, hoe het met de distilleerderij ondertussen gaat en vooral om tasting - gewijs hun voorbije activiteiten te absorberen.

 

 

 

KILCHOMAN INAUGURAL 100% ISLAY ‘FROM BARLEY TO BOTTLE’ 3Y  50%

Een combinatie van 1st fill en refill bourbon barrels. Van voor de kilnbrand, dus zelf gemout. 8 uur boven turf leverde 25 ppm op. Deze herinneren we ons als we onze neus in het glas steken. Citrus, aarde, citroen (dreft) en peer. De afdronk is gruizig naar fris. In het begin werkten ze vooral met Optic, maar ondertussen verbouwen ze Publican. Deze gerstsoort is korter en steviger. Meer geschikt tegen de wind en de regen aan de westkust. ’T Is dan ook de Atlantische, hé!

 

 

 

 

 

KILCHOMAN 100% ISLAY 
THE 2nd EDITION ‘FROM
BARLEY TO BOTTLE’

 

Een verhouding van 50/50 3 en 4 jaar oude whisky, gerijpt op verse bourbon casks. Ook 50% alcohol. 

Interessant is dat ze 380 liter alcohol per ton uit hun zelf gecultiveerde gerst halen. Andere hedendaagse cijfers zijn 410 à 420 liter alcohol per ton! 

Bij deze ruiken we melkchocolade, nat karton en ergens heel diep grapefruit. In het lege glas blijft de geur van leder over. 

Ondertussen liggen er 400 vaten in hun warehouse. De rest ligt “verspreid over heel Islay”.

 

 

 

 

 

 

KILCHOMAN MACHIR BAY  46%

De eerste “standaard” botteling. Deze standaardbottelingen zullen in de toekomst allemaal een blauw etiket dragen. Machir Bay is een vatting van 3, 4 en 5 jaar oude whisky, gerijpt in verse bourbon barrels en daarna 8 weken gefinished op oloroso sherry butts. De mout komt van Port Ellen en heeft 50 ppm en dat is heel wat rook! Scherp is hij ook. Wat water maakt hem smooth. Zowel in de neus als in de smaak. Meer creamy en zuiverder.

Peter Wills

 

 

 

 

 

 

KILCHOMAN VINTAGE 2006  46%

 

De eerste 5 jaar oude! 80% 1st fill en 20% refill barrels. Blauw etiket, dus telg van de standaard range. 

Na de brand van 2006 en dus weer 50 ppm van Port Ellen. Met wat water wint deze echter enorm aan fruitigheid. Ook in de afdronk! (Zal later op de avond de beste vertegenwoordiger van de distilleerderij blijken te zijn.)

 

 

 

 

 

KILCHOMAN SINGLE BOURBON CASK  60.5%

Bottled exclusively for The Nectar – Belgium . Cask no. 390/2008 – Distilled 7.8.2008 – Bottled 5.10.2012. Fresh bourbon Barrel en rood etiket. Nee, karig met informatie zijn ze niet! De bourbon barrel was er trouwens eentje van Buffalo Trace en kostte leeg 70 dollar. Natuurlijk is hij wat scherp, gezien z’n jonge leeftijd, maar z’n neus doet heel wat ouder aan! Evolueert ook naar rood fruit en snoep. In de afdronk zit wat donkere as van hout en bittere chocolade, maar is snel weg. 50 ppm.

 

KILCHOMAN SINGLE CASK RELEASE  60.9%

Bottled exclusively for The Nectar – Belgium . Cask no. 390/2007 – Distlled 8.11.2007 – Bottled 30.3.2012 – Fresh Bourbon Barrel én rood etiket! 5 jaar en zwaar geturfd. Kleine broer en vele anderen vinden deze the one. Afgebrande graskant en verbrand pattatenkruid. Oké, dit is Islay … .

 

 

 

 

 

KILCHOMAN SINGLE SHERRY CASK 
RELEASE  59.3%

 

Euh … Bottled exclusively for The Nectar – Belgium . Cask no. 455/2007 – Distilled 8.11.2007 – Bottled 12.10.2012 – Oloroso sherry Cask, of wat had u gedacht! Wel 600 pondjes voor zo’n leeg sherry butt. De alcohol voel je op je tong, maar het geheel werkt. Peat & sherry. Spant wel beetje tegen na een tijdje.

 

 

 

 

 

 

New Make Spirit

 

 

 

 

Ik hoop dat de vanavond aanwezige mensen van “Toad’s Corner” het een leuke tasting vonden. Ze hebben in het verleden immers 2 vaten Kilchoman gekocht, die nu rustig liggen te rijpen op de distilleerderij. 

Ikzelf zou er niet gerust in zijn en zo dikwijls als mogelijk is naar Islay reizen. Gewoon om te zien of alles nog oké is … maar tja, zo ben ik dan weer hé! ; )  

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG