SINGLE MALT WHISKYSHOP ZAMMEL
|
Het verhaal van Kilchoman
begon voor ons in het voorjaar van 2004. Aan de ontbijttafel toen,
vertelde Hamish, gepensioneerde distilleerderijmanager van Ardbeg, dat
het verhaal de ronde deed dat er een nieuwe distilleerderij op Islay zou
gebouwd zijn. Nabij Loch Gorm. Die ontbijttafel stond in Port Ellen op
Islay en daar we toch al van plan waren om Machir Bay, net voorbij Loch
Gorm, met een bezoek te vereren, besloten we daar eens goed rond te
kijken. Na wat over en weer gehos werd het duidelijk dat ze niet in het
dorpje Kilchoman zou te vinden zijn. Ruine van een kerk mét Keltisch
kruis, begraafplaats mét soldaten uit WO I, enkele self
catering cottages en een
schapenboerderij groot, was er zo op het eerste gezicht geen plaats om
een distilleerderij te verstoppen. Navraag bij een groepje pony’s, en
dan vooral bij de berijders, leerde dat we meer kans zouden hebben om
een distilleerderij te ontdekken bij de farm.
Aha! Daar kon je ook ponyvakanties boeken en doorbrengen!
|
En wat vonden we daar? Een vervallen schuur, wat gerst op de grond en een bord met plan en tekst over een distilleerderij die er gebouwd ging worden in 2003. Het was voorjaar 2004 … . |
2 jaar later echter, tijdens de prospectie voor onze eerste clubreis, was er een heuse distilleerderij verrezen, gerund door een sympathieke “Engelsman”, Anthony Wills. |
Zoals dat gaat tussen “managers” en ons, kregen we een zeer uitgebreide en gedetailleerde tour.Hoogtepunt was wel de proefsessie met de door hun reeds gedistilleerde spirit. Rook, maar vooral ook citrus en verrassend licht! “We nemen da mee en integreren Kilchoman Distillery in onze clubtour Islay 2006!”Ook dat ze een gezellig
bezoekerscentrum mét restaurant hadden, speelde eerlijkheidshalve een
rol natuurlijk.
|
Enkele maanden later was het dan zover en draaiden onze “100°PROOF ISLAY TOUR” busjes de oprit van de farm op.Ze hadden ons al verteld dat er brand geweest was, maar om de pagode naast de kiln te zien bengelen, dat gaf toch geen goed buikgevoel.Gelukkig zagen de mensen van de distilleerderij het helemaal zitten. De plannen om “alles zelf” te doen, van gerst verbouwen tot mouten, moesten wel wat opgeschoven worden naar de toekomst.Gemoute gerst werd voorlopig
aangekocht bij Port Ellen Maltings.
|
Vandaag, winter 2012, zitten
we in de proefkelder van Single Malt Whisky Shop te Zammel, België, om
te horen van Peter Wills, de zoon van Anthony, hoe het met de
distilleerderij ondertussen gaat en vooral om tasting - gewijs hun
voorbije activiteiten te absorberen.
|
KILCHOMAN INAUGURAL 100%
|
KILCHOMAN
100% ISLAY
|
KILCHOMAN
MACHIR BAY 46%
De eerste “standaard”
botteling. Deze standaardbottelingen zullen in de toekomst allemaal een
blauw etiket dragen. Machir Bay is een vatting
van 3, 4 en 5 jaar oude whisky, gerijpt in verse bourbon barrels en
daarna 8 weken gefinished op oloroso sherry butts.
De mout komt van Port Ellen en heeft 50 ppm en dat is heel wat rook!
Scherp is hij ook. Wat water maakt hem smooth.
Zowel in de neus als in de smaak. Meer creamy
en zuiverder.
|
|
Peter Wills |
KILCHOMAN
VINTAGE 2006 46%
De eerste 5 jaar oude! 80% 1st fill en 20% refill barrels. Blauw etiket, dus telg van de standaard range.Na de brand van 2006 en dus
weer 50 ppm van Port Ellen. Met wat water wint deze echter enorm aan
fruitigheid. Ook in de afdronk! (Zal later op de avond de beste
vertegenwoordiger van de distilleerderij blijken te zijn.)
|
KILCHOMAN
SINGLE BOURBON CASK 60.5%
Bottled
exclusively for The Nectar –
|
|
KILCHOMAN
SINGLE CASK RELEASE 60.9%
Bottled
exclusively for The Nectar –
|
KILCHOMAN SINGLE SHERRY
CASK
|
New Make Spirit |
Ik hoop dat de vanavond aanwezige mensen van “Toad’s Corner” het een leuke tasting vonden. Ze hebben in het verleden immers 2 vaten Kilchoman gekocht, die nu rustig liggen te rijpen op de distilleerderij.Ikzelf zou er niet gerust in
zijn en zo dikwijls als mogelijk is naar Islay reizen. Gewoon om te zien
of alles nog oké is … maar tja, zo ben ik dan weer hé! ; )
|