JURA TASTING MET WILLIE TAIT
|
A sausage fest
Jura tasting met Willie Tait
“I used to chase women, but I never knew what to do with them when I caught them!” en we waren vertrokken.Een kennismaking met Willie Tait van Jura, een levende legende in de whiskywereld. Pas nog gevierd met een lifetime achievement award van Malt Advocate voor z’n meer dan 35 jarige carrière in de whiskyindustrie, waarvan 25 op Jura.Het enige dat hij daarover zegt vandaag is “I was a tall young god with long black hair ... look what 25 years of
Jura did to me!”.
|
Aan de andere kant moet hij het er wel aangenaam toeven vinden daar hij er al 25 jaar zit en ondertussen zelfs ambassadeur voor het eiland, 27 mijl lang en 8 breed, geworden is.Trots vertelt hij over de schapen op Jura die allemaal een naam hebben, niet zoals in Wales. Daar hebben ze de schapen geen naam gegeven om ... euh ... allerlei redenen.Vroeger was de bevolking uitgebreidener dan de 200 die ze nu nog telt maar vanaf 1760 tot 1768 is er een leegloop geweest naar vooral Noord-Carolina. Let wel: het handelt hier niet over de clearences. De mensen wilden gewoon een beter leven dan simpel te “overleven”. |
|
Even wijdt Willie uit over het entomologisch wonder dat Jura is voor de liefhebbers. Hijzelf vergelijkt het met de hel! Midges! Voor de rest is het een paradijs voor natuurliefhebbers, fietsers, wandelaars en whiskyliefhebbers. |
Je begrijpt dat het een lange inleiding was om tot de eerste whisky van de avond te komen.
Zelfs toen Mario, die Willie vanavond assisteerde, vroeg of het toegelaten was om al iets te drinken ondertussen werd er abrupt “No!” geroepen. Hilarisch!
Uiteindelijk kwam het er toch nog van ... |
JURA ORIGIN 10Y 43%Eerste indruk is zeezout en amandelen.Dit in plaats van het vroegere mout en melkachtige dat zo typisch was voor Jura. Aangename verrassing.Hetzelfde voor de prikkel in heel de mond. Aangenaam.De afdronk is fruitig en heeft een kruidige “sprits”.Beetje water brengt de zuivere amandelen nog meer naar de voorgrond. Zoet en een beetje bitter.De vernieuwde formule is duidelijk te merken.
|
JURA 16Y
40%
|
JURA BOUTIQUE BARRELS 56.5%Een van de drie uit deze speciale reeks.De andere 2 zijn een sherry finish, JI, en een bourbon, XU, maar dan zwaar geturfd.Deze is de JO 1995 bourbon gefinished, “ongeturfd”.Honing en kruiden. De smaak is duidelijk anders dan de vorigen en intens.De afdronk is heet met amandelen en rook. Hotelcake van goede kwaliteit. Hout. Karamel fudge en weer die honing.In de mond wat rook. Intens
heet. Boter.
|
JURA
21Y 44% CELEBRATING 200
YEARS OF THE JURA DISTILLERY
Gefinished in een sherry vat uit 1963 staat er op de verpakking. Een ongelooflijke neus van frambozen en gedroogde abrikoos. Het niveau van fruitigheid blijft hoog. De sherry is zacht aanwezig (beetje rubber?). Heet. Tussen droge oudbakken cake en peperkoek. Een echte jubilarissenbotteling. |
JURA SUPERSTITION 43%Iets zwoel, amandelen, en turf. De afdronk is zoet.
|
JURA PROPHECY 46%Weer dat zwoele, honingachtige met turf. Amandelen zijn er ook. De peat voelt niet gruizig aan, wat hem nog zwoeler maakt. Het verhaal achter de fles is dat van One eyed Campell, Charles, de laatste Campbell die in 1938 Jura verliet met al z’n hebben en houden gepakt op een kar, voortgetrokken door een wit paard. Niets bijzonders zou je zeggen, alleen dat een oude “zieneres” dat al voorspeld had in het begin van de 18de eeuw! Tudududu tudududu! (muziek van de “Twilight Zone”) |
Zo schuiven we op naar de finale van vanavond. De 30 jarige Jura! |
JURA 30Y 40%Donkerroze snoepjes. Purperen ongezoete frambozen met water.
|
En om te bewijzen dat dit geen toeval is schenkt Mario er nog eentje bovenop, waarvoor dank!JURA 30Y CASK STRENGTH 55%Vaten geselecteerd door Micky Heads, toen nog Jura en nu Ardbeg. Ongezond maar ontzettend lekker purper snoep. In de afdronk komt er nog karamel bij. Het alcoholgehalte voel je wel bij deze. |
Een ware apotheose in deze uitgebreide staalkaart van wat Jura te bieden heeft, aaneenge“anekdote”erd door master entertainer Willie Tait. |
Nog meer genieten doen we met het hapje, geserveerd door een grote Jura fan/kok: bisque, zalm op een bedje van zeewier en wasabidressing. Voila!PS: “Hey Jan, is this a sausage fest!?!” was de uitroep van Willie toen hij merkte dat er geen dames aanwezig waren vanavond en dit tot z’n teleurstelling. |