TERUG

HOME

 

HOUSE WARMING
"OPENING NEW TASTINGROOM"
SINGLE MALT WHISKY SHOP
ZAMMEL

27 Oktober 2006

 

 

Na de grootse opening van de nieuwe whiskyshop, eind september, volgde nu dan de opening van de nieuwe tasting room. De ondergrondse ruimte diende nog voorzien te worden van multimedia en whiskymemorabilia. Het hoogstnodige  voor een geslaagde tastingroom was al aanwezig, volgens mijn broer dan toch: een haardvuur. Op 27 oktober had hier de eerste tasting plaats. Mister Mario Groteklaes was presentator van dienst en wij waren van de partij.

 

 

Net zoals eerder bij de opening van de nieuwe bierhal en bijhorende Single Malt Whiskyshop, een verdiep hoger, was er ook nu  een openingsact voorzien...

The Angel's Share gebotteld...

 

 

 

 

De line up: OAK CROSS, JACK’S PIRATE WHISKY, BEN NEVIS, PITTYVAICH, LAPHROAIG en BRORA.

 

 

 

Gebouwd met toezicht van architect

 

 

Tijdens de inleiding van Mario bleek de bezorgdheid om galm in het lokaal onterecht te zijn. Als Jan zijn “wall of fame”, bestaande uit memorabele flessen, zal geïnstalleerd hebben, verbetert de klankkwaliteit waarschijnlijk nog.

Door het feestelijk karakter en de schitterende toekomstperspectieven zat de sfeer er al meteen in. En dan de whisky’s nog …

 

 

 

 

 

OAK CROSS, 43% van COMPASS BOX

Mario vertelt het verhaal van John Glaser, voormalige marketingmedewerker van Johny Walker, die zijn eigen speciale bottelingen op de markt brengt. Deze is een vatted malt van Clynelish, Teaninich en Dailuaine. De neus, vooral pompelmoes, die naar het einde een mooie overloop kent naar shortbread en malt. Na schudden komt er ook rijper fruit naar voren. De mond is zeer verwarmend, typische bourbonzoetheid en kruidig op de tong. Deze was ook verwerkt in, de later op de avond, aangeboden chocolademousse.

 

JACK’S PIRATE WHISKY, 8Y, 55.1%

Eentje van Jack Wieber, de voormalige eigenaar van het platenlabel “Jumping Jack”, uit de hoogdagen van de “neue Duetshe Welle”. Je ziet, whisky is steeds ontdekken en nieuwe dingen leren kennen. Een van de 305 flessen uit vat n°7451.
Weer een vatted malt, maar deze keer van Islay whisky’s. Laphroaig en Coal Ila. Hier zit een grondsmaakje aan, maar HOT HOT HOT. Met toevoeging van wat water zijn de Islay-eigenschappen weg. Na lange tijd staan in het glas verschijnt er hoestsiroop en mokka in de neus.

 

BEN NEVIS, 14Y, 57.2% van Dewar Rattray

Uit bourboncask n°694, 273 flessen wereldwijd. Een ietwat ondankbare whisky omdat hij pas volledig tot zijn recht komt in standaardbottelingen na een leeftijd van 20 jaar. Deze is echter een meer dan geslaagde tussenstap. Zwaar karamel en toffe in de neus. Deze evolueert naar koffie en bij de uitroep “gist” van een van onze leden, wordt dit beaamt door de anderen. Weer eentje waarvan de geur na een tijdje in het glas volledig verandert. Van pompelmoes naar groene limoen. Zweterig gras is weer een nieuwe term die ik bijgeleerd heb, maar het omschrijft wel perfect een facet van de neus. Bij "2.5cl" dram kan men steeds iets laten staan in het glas om dit fenomeen van veranderende neus ten volle te bestuderen... dit terzijde.

 

 

 

 

PITTYVAICH, 26Y, 52.3% van Duncan Taylor, Rarest of the rare

Weer een zeer gelimiteerde. Een van de 189 flessen uit cask n°5631. De eerste neus is een ware ontdekkingstocht. Kalische, limoen en zelfs munt. Floraal, maar meer struikachtig die overgaat naar perzik. Heel veel body, kleeft in de mond. In de afdronk komt het fruitige heel sterk door. Later is de neus vanille milkshake.
Een aanrader, deze uit de Speyside.

 

LAPHROAIG, 10Y, 54.7% van Jack Wieber’s Auld Distillers Collection

Eentje waar we zeer benieuwd naar waren. Een Laphroaig, normaal op bourbon gerijpt, maar nu dus op een ex-sherry. 10 jaar is nog wat te jong om sherry in de sterke Laphroaig-neus terug te vinden. In de mond is de sherry echter een schitterende aanvulling. Zeer uitgebalanceerd met het medicinaal rokerige. De sherry vult als het ware gaten op, die ik niet vermoedde in een Laphroaig. Ook wat boterachtige toetsen. Nieuwe whiskyterm: “VET GEIL!”.

 

BRORA, 30Y, 55.7%

Deze, zeer goed aangeschreven distilleerderijbotteling zou het hoogtepunt van de avond moeten worden. Misschien omdat de verwachtingen zo hoog gespannen waren, stelde hij een beetje teleur. Temeer daar er toch een aardig prijskaartje aan hangt. Versta me niet verkeerd, het is zeker geen slechte, met abrikoos in de neus, donkere thee en de aangename geur van een paardenstal, maar zoals ik al zei, lost de verwachtingen niet echt in ten opzichte van de andere Brora’s die we al het geluk gehad hebben van te mogen tasten.

 

Een zeer geslaagde tasting, die ons doet concluderen dat een van onze whiskyvrienden het bij het rechte eind heeft, als hij stelt dat momenteel het interessantste voor een whiskyliefhebber is om zich te concentreren op single cask bottelingen. Daarna storten we ons in het feestgedruis...

 

 

Een bord, gevuld met gebakken peperkoek, besmeerd met uienconfituur, afgedekt door fazantenpaté. Chocolademousse met OAK CROSS en gekonfijte ananas. Broodje met zalm en nog ergens een zongedroogd tomaatje. Er was nog, maar de rijkelijk geschonken “Flierefluiter” heeft de herinnering weggespoeld.

 

 

 

 

ILLEGAL TASTING BRORA 23Y

 

 

 

Onze woordvoerder vierde tevens zijn 41e verjaardag, dit bleef niet onopgemerkt...

 

Inside Joke...

 

 

 

Tekst: Gunter (Lidnr.1)
Foto's: Werner (Lidnr.2)

 

TERUG

HOME