HOME              TERUG

Duo-tasting

Wat voorafging...

 

Tijdens de nabespreking van een tasting door Jim McEwan van Bruichladdich, kwamen we steeds terug op het feit dat er, wegens een stijgend tekort aan sherryvaten, meer en meer overgeschakeld wordt op het laten narijpen van whisky op allerhande wijnvaten. Jim haalde het voorbeeld van Sauternes aan. Deze zoete wijn, die een hoger alcoholpercentage heeft, wordt bekomen door een welbepaalde schimmel in de druif te introduceren, zodat er meer suikers ontstaan, die op hun beurt vergistten tot meer alcohol (in a nutshell).
Eén van onze clubleden wilde graag een fles Sauternes beschikbaar stellen, daar wij als whiskyliefhebbers hieromtrent wat in het duister tastten. Om het effect van het vat op de whisky ten volle te begrijpen, werd er geopteerd om er een Sauternes gefinishte whisky naast te zetten. Het idee van een duo-tasting was geboren!

Het programma liep al vlug op tot 14 whisky's en 1 wijn. De locatie werd gekozen, een aantal mensen opgetrommeld en dit is het resultaat:

 

SAUTERNES CHATEAU DE MALLE vs EDRADOUR SAUTERNES FINISH

SAUTERNES: Streeknaam, aangenaam bij schimmelkazen (om de zoetheid van de wijn te compenseren), 1996 een goed wijnjaar, 10 jaar oud.
Honing, bloemen, mineralen, olieachtigen textuur, abrikoos, een beetje kweepeer.
Geen wijn voor bij het eten. Er is sulfiet toegevoegd om hergisting op de fles tegen te gaan.
Hier teveel van drinken leidt gegarandeerd tot hoofdpijn. Dessertwijn. Strogele kleur.

EDRADOUR 10Y SAUTERNES FINISH STRAIGHT FROM THE CASK 56,8%
Meloen en cavillion in de neus, vaag de Sauternes wijn merkbaar. Het zoete komt wel terug in de afdronk. Pel van okkernoot. Vanille. Olieachtigheid van de wijn op de tong.

 

GLENTURET 12Y vs GLENTURET 12Y SHERRY FINISH CHIEFTAINS

GLENTURET 12Y 40%: Distilleerderijbotteling. De enkele flessen die ze zelf nog hebben, worden verkocht aan 100 pond per fles. Bessengeur, snoep, scherp, graan vervat in tannine.

GLENTURET 12Y SHERRY FINISH CHIEFTAINS 43%
Zoeter, kersenachtig. Rond, zacht hout, citrus, mandarijn. De smaak is nogal vlak en mist toch een beetje complexiteit.

 

 

ABERLOUR A'BUNADH vs ABERLOUR 16Y DOUBLE CASK MATURED

ABERLOUR A'BUNADH CASK STRENTH
Chocolade, notig, mokka,  toffee, koffie

ABERLOUR 16Y DOUBLE CASK MATURED 53%
Officiële botteling, nog niet voor de Belgische markt. Kersen. Conference peren. Sherry nagerijpt. Floraal en fruitig. Een aangename verrassing.

GLENGOYNE 12Y 100°PROOF  vs  GLENGOYNE SCOTTISH OAK

GLENGOYNE 12Y 100°PROOF 57,2%
Caramel in de neus. Een ontploffing zonder staart.

GLENGOYNE SCOTTISH OAK FINISH second release 43%
Frisse zomerse whisky.

JURA 16Y  vs  JURA SUPERSTITION

JURA 16Y 40%
Verraadt de bourbonrijping. Iets meer hout dan de jongere Jura's. Typische lactose, kaasgeur die in alle Jura's is terug te vinden. Dat alleen al maakt deze whisky speciaal.

JURA SUPERSTITION 45%
Hier zit drie jaar oude geturfde Jura in. Geeft meer complexiteit aan deze Jura. Een schitterende aanvulling van het gamma.

 

GLEN SCOTIA 1975 MURRAY McDAVID vs GLEN SCOTIA 1992 G&M

GLEN SCOTIA 1975 28Y MURRAY McDAVID MISSION IV 46%
Eentje van de Mission III reeks van Jim McEwan. Smaakpallet van roze bubblegum, maïspulp, siloput, stopverf, caramel... de ontdekking van de avond!

GLEN SCOTIA GORDON&McPHAIL 1992 CASK STRENGTH 51,9%
Verbrand hout, bostrueel, humus, nat kreupelhout, zweetvoeten. Hierin proef je al de 14 jarige standaard distilleerderijbotteling. Ondanks de rare termen om hem te beschrijven, een lekkere whisky uit Campbeltown.


LAPHROAIG QUARTER CASK 48%

Een tussendoortje. Nieuwe botteling die vanaf nu ook in hun standaard range wordt opgenomen. Stopverf, turfvuur, stevige body, fruitwijn. Is nagerijpt op een quartercask. Dit was de standaardmaat van de whiskyvaten in de vroegere smokkeltijden.
Meer contact met hout maakt hem fruitiger dan de staandaard 10 jaar oude Laphroaig.

 

 

 

ARDBEG UIGEDAIL  vs  ARDBEG KILDALTON

ARDBEG UIGEDAIL 54,2%
Ondanks de reputatie van Ardbeg als zwaar getufd, is deze heel fris fruitig in de mond. De neus blijft echter turf. Een eigenschap die ook de oudere Ardbeg versies hebben, zoals the Lord of the Isles. Uigedail is de naam van het loch waar Ardbeg zijn water haalt.

ARDBEG KILDALTON 1980 57,6%
Vreemde eend in de bijt. Ardbeg die practisch ongeturfd is. Malt is aanwezig in de neus en smaak. Haast likeur bij momenten. Uniek in het gamma.