|
|
Duo-tasting
Wat
voorafging...
Tijdens de nabespreking van een
tasting door Jim McEwan van Bruichladdich, kwamen we steeds terug op het
feit dat er, wegens een stijgend tekort aan sherryvaten, meer en meer
overgeschakeld wordt op het laten narijpen van whisky op allerhande
wijnvaten. Jim haalde het voorbeeld van Sauternes aan. Deze zoete wijn,
die een hoger alcoholpercentage heeft, wordt bekomen door een
welbepaalde schimmel in de druif te introduceren, zodat er meer suikers
ontstaan, die op hun beurt vergistten tot meer alcohol (in a nutshell).
Eén van onze clubleden wilde graag een fles Sauternes beschikbaar
stellen, daar wij als whiskyliefhebbers hieromtrent wat in het duister
tastten. Om het effect van het vat op de whisky ten volle te begrijpen,
werd er geopteerd om er een Sauternes gefinishte whisky naast te zetten.
Het idee van een duo-tasting was geboren!
Het programma liep al vlug op tot 14 whisky's en 1 wijn. De locatie werd
gekozen, een aantal mensen opgetrommeld en dit is het resultaat:
|
|
SAUTERNES
CHATEAU DE MALLE vs EDRADOUR SAUTERNES FINISH
SAUTERNES: Streeknaam, aangenaam bij
schimmelkazen (om de zoetheid van de wijn te compenseren), 1996 een goed
wijnjaar, 10 jaar oud.
Honing, bloemen, mineralen, olieachtigen textuur, abrikoos, een beetje
kweepeer.
Geen wijn voor bij het eten. Er is sulfiet toegevoegd om hergisting op de
fles tegen te gaan.
Hier teveel van drinken leidt gegarandeerd tot hoofdpijn. Dessertwijn.
Strogele kleur.
EDRADOUR 10Y SAUTERNES FINISH STRAIGHT FROM
THE CASK 56,8%
Meloen en cavillion in de neus, vaag de Sauternes wijn merkbaar. Het
zoete komt wel terug in de afdronk. Pel van okkernoot. Vanille.
Olieachtigheid van de wijn op de tong.
|
|
GLENTURET
12Y vs GLENTURET 12Y SHERRY FINISH CHIEFTAINS
GLENTURET 12Y 40%:
Distilleerderijbotteling. De enkele flessen die ze zelf nog hebben,
worden verkocht aan 100 pond per fles. Bessengeur, snoep, scherp, graan
vervat in tannine.
GLENTURET 12Y SHERRY FINISH CHIEFTAINS 43%
Zoeter, kersenachtig. Rond, zacht hout, citrus, mandarijn. De smaak
is nogal vlak en mist toch een beetje complexiteit.
|
|
ABERLOUR
A'BUNADH vs ABERLOUR 16Y DOUBLE CASK MATURED
ABERLOUR A'BUNADH CASK STRENTH
Chocolade, notig, mokka, toffee, koffie
ABERLOUR 16Y DOUBLE CASK MATURED 53%
Officiële botteling, nog niet voor de Belgische markt. Kersen.
Conference peren. Sherry nagerijpt. Floraal en fruitig. Een aangename
verrassing. |
|
GLENGOYNE
12Y 100°PROOF vs GLENGOYNE SCOTTISH OAK
GLENGOYNE 12Y 100°PROOF 57,2%
Caramel in de neus. Een ontploffing zonder staart.
GLENGOYNE SCOTTISH OAK FINISH second release 43%
Frisse zomerse whisky.
|
|
JURA
16Y vs JURA SUPERSTITION
JURA 16Y 40%
Verraadt de bourbonrijping. Iets meer hout dan de jongere Jura's.
Typische lactose, kaasgeur die in alle Jura's is terug te vinden. Dat
alleen al maakt deze whisky speciaal.
JURA SUPERSTITION 45%
Hier zit drie jaar oude geturfde Jura in. Geeft meer complexiteit
aan deze Jura. Een schitterende aanvulling van het gamma.
|
|
GLEN
SCOTIA 1975 MURRAY McDAVID vs GLEN SCOTIA 1992 G&M
GLEN SCOTIA 1975 28Y MURRAY McDAVID MISSION
IV 46%
Eentje van de Mission III reeks van Jim McEwan. Smaakpallet van roze
bubblegum, maïspulp, siloput, stopverf, caramel... de ontdekking van
de avond! GLEN SCOTIA
GORDON&McPHAIL 1992 CASK STRENGTH 51,9%
Verbrand hout, bostrueel, humus, nat kreupelhout, zweetvoeten.
Hierin proef je al de 14 jarige standaard distilleerderijbotteling.
Ondanks de rare termen om hem te beschrijven, een lekkere whisky uit
Campbeltown.
|
|
LAPHROAIG
QUARTER CASK 48%
Een tussendoortje. Nieuwe botteling die vanaf
nu ook in hun standaard range wordt opgenomen. Stopverf, turfvuur,
stevige body, fruitwijn. Is nagerijpt op een quartercask. Dit was de
standaardmaat van de whiskyvaten in de vroegere smokkeltijden.
Meer contact met hout maakt hem fruitiger dan de staandaard 10 jaar oude
Laphroaig.
|
|
ARDBEG UIGEDAIL
vs ARDBEG KILDALTON ARDBEG
UIGEDAIL 54,2%
Ondanks de reputatie van Ardbeg als zwaar getufd, is deze heel fris
fruitig in de mond. De neus blijft echter turf. Een eigenschap die ook
de oudere Ardbeg versies hebben, zoals the Lord of the Isles.
Uigedail is de naam van het loch waar Ardbeg zijn water haalt. ARDBEG
KILDALTON 1980 57,6%
Vreemde eend in de bijt. Ardbeg die practisch ongeturfd is. Malt is
aanwezig in de neus en smaak. Haast likeur bij momenten. Uniek in het
gamma.
|