|
TABEL VAN MENDELJEV |
Een
thema waarrond men whisky kan proeven? Aan inspiratie en invalshoeken
geen gebrek. Soms helpt de media zelfs een beetje. In het VRT programma
“de tabel van Mendeljev” speelt
men een spelletje waarin deelnemer één start met een zin, waarop de
volgende deelnemers telkens een woord moeten toevoegen. Diegene
die de meeste woorden kan toevoegen zonder een van de vorige te vergeten
wint. Wij deden er het volgende mee: “Ik ga naar een Highland Park
tasting en ik neem mee …”. De
volgende antwoorden kwamen binnen via mail:
|
|
Datum
en locatie werden gekozen om dit alles te toetsen aan de realiteit. Een
datum die bij velen brandde in hun agenda: Beginnen
was moeilijk. Welke fles kies je als eerste? De bedoeling is dat je je
zintuigen al niet lam bombardeert vanaf de eerste dram, want je wilt
genieten tot de laatste druppel van het laatste glas. Zulk een collectie
Highland Park kom je dan ook niet elke dag tegen, laat staan dat je er
mag van drinken. Uiteindelijk viel de beslissing op de SMWS en we waren
vertrokken voor een avond van hemels genieten. Zoiets als het concert
van Pearl Jam in Arnhem. Dat van het Sportpaleis in Antwerpen was
schitterend, maar Arnhem was net dat ietsje meer. Zoals een bekend
Vlaams schrijver placht te zeggen: “Doch dit
terzijde”... |
Pearl Jam in Arnhem (29/08/2006) |
Pearl Jam in Antwerpen (30/08/2006) |
SMWS
n°.4.106: Krenten,
rozijnen en Mon Cheri in de neus. Ziltig. Dit wordt ook bevestigd in de
mond. In de lange afdronk komt nog van alles vrij. Noten, gedroogd fruit en peperachtig uiteinde. Wat hout (droog) tegen gehemelte. Met
toevoeging van water komen er kersen vrij. Dit blijkt ook zo te zijn in
de afdronk, zonder toevoeging van water, alleen moet je er dan heel lang
op wachten. Toch wat off-notes. Mineraalachtig silex. Het schraperige
van de sherry? |
Hart Brothers ’77 43%vol.: Fruit, abrikoos, peer en gele nectarine. Nat strooi (na discussie hebben we inderdaad voor de term “strooi” gekozen), niet droog, moutachtig. Zacht op de tong. 20 jaar oud. Licht peperachtig in het begin van de fruitige afdronk. Hazelnoot en toffee komen ook opzetten. Op het einde toch weer peperig. |
Het
grote verschil tussen de twee zit hem in het overwegend nootachtige voor
Gent en de rozijnen in rum voor Leiden. |
Signatory Cask Strength Collection 62.7%vol. 13y 1992: “Goei boter”, was de term die direct naar voren kwam om de neus te beschrijven. Zeer overheersend, met daarachter floraal, heide en aceton (alcohol). Daarbij komt nog abrikoos en peer (poire). Krijtstof, zoals van een bordveger, maar niet duf. (We verzinnen dit niet. Er was hier rond duidelijk een consensus bij de aanwezigen). Fruit en vanille in de afdronk, waarvan het fruit jonger werd bij toevoeging van water. | Gordon
& Macphail 30y 43%vol.: “Appelsien”
was de eerste kreet, later verfijnd tot manderijn, zelfs tot de schil
hiervan. Cointreau en witte chocolade. Fris groen gras. Rozijnen. Proeft
verdund aan tegenover de ander geproefde sterktes. |
Men merkt dat de notities wat korter worden naar gelang de avond vordert!
|
Celtic
heartlands 1967 35y 40.1%vol.: Boenwas,
mango en munt. We veronderstellen Amerikaanse vaten . Zeer a-typische
Highland Park. Kenners weten dat dit eentje van Jim McEwan is. Mythisch
en duur. Blij dat we hem geproefd hebben, maar nog blijer dat andere,
betaalbaardere op hun manier even interessant zijn. Het blijft
natuurlijk een prijsbeest om mee uit te pakken. Dient zeker geproefd te
worden op zichzelf, zodat men alle details kan ontrafelen. |
Straight
from the cask 53.9%vol. Hogshead
1985 18y: Bourbonvat.
Aceton, etherisch in de neus. Boenwasgeur, die zich opsplitst in
exotisch fruit en banaan. Vanille. |
Officiële botteling 30y 48.1%vol.: Ziltig en chloor in de neus. Deze ligt overduidelijk in het verlengde van de 12, 18 en 25 jarige bottelingen. Een “echte” Highland Park! Heide, grasachtig. Orange met een beetje schil. Lichte hint van boenwas. Véél fruitiger dan de 25 jarige. |
“Mamma,
ze lachen met mij!!”. Bij oudere whisky’s ruik ik dikwijls de geur
van boenwas. Dikwijls splitst die zich dan op in fruittoetsen of mout.
De eerste keren dat ik de term “boenwas” gebruikte, deze avond, werd
er spontaan gelachen. Later werd er vastgesteld, dat die omschrijving
toch wel steek hield. Zo zie je maar. Het is belangrijk om de dingen die
men ruikt en proeft in whisky te durven benoemen. Soms slaat men de bal
wel eens mis en vergeet nooit dat het steeds een persoonlijke en
individuele impressie is, maar het maakt alles zoveel boeiender en
interessanter! We sloten de avond af met een heerlijke kaasschotel en
telefoontjes naar onze respectievelijke chauffeurs: “Kom ons halen, we
zijn voldaan!”.
Eindconclusie:
Ondanks dat de 9 geproefde whisky’s allen van dezelfde kleine
distilleerderij op de ruige Orkney’s komen, is op deze verticale
tasting gebleken dat ze toch alle 9 immens verschillend, lekker en
complex zijn. We waren al fans, maar nu met nog meer respect en eerbied.
(Eigenlijk
was de hele tasting maar een excuus om onze vrienden nog eens te zien).
|
GUNTER (Lidnr.1) |