PITCH
|
Tasttoe, Kampenhout, 9 Mei 2014PITCH
Pitch. In het wereldje van platenspelers is het de mogelijkheid om het toerental bij te regelen zodat de schijf afgespeeld wordt tegen de snelheid die bedoeld is. Kleine afwijkingen in snelheid laten bijvoorbeeld de zang hoger of lager klinken dan de bedoeling was van de artiest. De wereld van de luisteraar liep dan als het ware niet syncroon met de wereld van de beluisterde.
|
Nu verschijnt er dus iets nieuws op de Belgische
markt vanwege Stuart en z’n zonen, Scott en Andrew. Hun firma noemt
Hunter Laing & Co, de nieuwe reeks Hepburn’s Choice en hun
Belgische importeur Bert Bruyneel. Vandaag stelt Bert, samen met enkele
van z’n eigen bottelingen, deze reeks voor bij TastToe. Geen sinecure
bij het “overaanbod” aan heerlijke whiskies op de Belgische markt.
|
De eerste die ik proef is een Blair
Athol van 10 jaar oud en gebotteld op 46%. Eéntje van 378
flessen vertelt het label. Is dit relevant met een rond getal als 46? Ik
veronderstel dat de whisky verdund is, zekerheid heb ik als ik de andere
flessen bekijk. Allen gebotteld op 46%! Vind ik een beetje zonde. Een
single cask verdunnen? Meer uitleg vragen gaat momenteel niet, want Bert
is nog niet gearriveerd. Het vat was een refill hogshead. Extreem veel
versies van de Blair Athol Distillery uit Pitlochry zijn er niet
voorhanden, dus laten we deze ons smaken. Naarstig zoeken we naar
meerwaarde in deze fles ten opzichte van bijvoorbeeld een Flora &
Fauna ... .
|
De tweede wordt een Tamdhu. 12
jaar, 46%, 367 flessen en refill hogshead. De distilleerderij
werd in 2012 van de “mottenballen” gered door Ian Macleod. Hierdoor
is de verkrijgbaarheid van Tamdhu in officiële versies verzekerd. Deze
versie dreigt volgens mij daarmee wat in de schaduw te verdwijnen.
|
Benrinnes. 10 jaar, 46%,
798 flessen en van een sherry butt. First
fill, second fill, welke sherry? Bert? Nog steeds
niet aanwezig. Ben ik te snel gearriveerd? Dacht nochtans dat ik laat
was. De sherry maakte deze Benrinnes althans niet frisser. Het al
aanwezige “solfer” van het distillaat werd precies nog wat
versterkt. Maar naar mijn ondervinding is dat meer typisch dan a-typisch
Benrinnes hoor.
|
Deze dan. Een Braeval. 12 jaar, 46%, 807 flessen en van een sherry butt. Ik herinner me een Deerstalker en die zal ik me ook blijven herinneren als visitekaartje van Braeval.Stilaan wordt me duidelijk dat ik niet “in
touch” ben met het hele gebeuren. Te verwend? Te conservatief? Te
progressief? In ieder geval is de pitch niet optimaal.
|
De Auchentoshan is een “oude” bekende. Die
hebben we al geschonken op een folkfestival ergens te lande (’t was in
Booischot!). Grassig met wat vanille en citrus. Geen slechte Auchentoshan,
maar 11 jaar, 46%, 396 flessen uit een
refill hogshead? Dan dwaalt m’n blik toch af naar de O.B.’s en hun
prijskaartje. Wel de beste uit de line up, volgens mij, maar kan deze
Lowlander de menigte overtuigen? Beetje hulp van Bert zou welkom zijn
... .
|
Ondertussen zoemt het in TastToe over Bert’s nieuwe botteling. Er wordt veel gevraagd naar dé nieuwe Imperial, maar die heeft het nog slechter getroffen dan Bert. Deze zit vast bij de douane, Bert maar in het verkeer.Ik laat me dan maar verleiden tot NOG! No
ordinary gin, gebotteld door Bert. De tweede
batch is nagerijpt op een ex-Dalmore vat. Fris, vol en rond. Deze zal
verkopen als zoete broodjes, mede dankzij de gin-hype die momenteel
heerst. Goed product.
|
|
Weer moet ik toegeven dat ik een whiskyman ben in
hart, nieren, lever en dus laatste tijd ook in’t “pootje” en grijp
ik dus terug naar de fles. Een Benriach 1983, 29
jaar oud, 44.1%, 257 flessen uit een refill hogshead. Gebotteld
in 2012 voor Asta Morris. Mijn “toerental” staat op 2014, wat niet
wegneemt dat dit een geweldig complex fruitige Benriach is. De 44.1 laat
zich voelen en de .1 is niet langer synoniem aan onverdund. De afdronk
alleen al maakt hem de moeite van ’t proeven waard!
|
Verder op de tafel zien we nog wat bekenden uit de
Asta Morris stal. Een Deanston van 15 jaar oud aan
48.1% uit een ex-bourbon vat. 342 flessen. De bulk van Deanston
verdwijnt in blends, dus zeker de moeite om eens te proeven. Spijtig dat
de whisky niet volledig weergeeft wat voor knappe distilleerderij dit
is. Zeker de moeite waard om op je reisweg te leggen bij een volgend
bezoek aan Schotland. Zeker nu het “bezoekers”-gedeelte up &
running is.
|
Auchroisk, 16
jaar en 53.5% daarentegen, is niet te bezoeken. Vele anderen in
Speyside daarentegen wel.
|
De plaat is tot aan het gaatje gegaan en ik moet
verder. Nog steeds geen spoor van Bert Bruyneel en z’n nieuwe
Imperial. Hij zou genoeg “stalen” in de wagen hebben om de bezoekers
te kunnen voorzien. Je zou kunnen stellen dat de “pitch” tussen Bert
en z’n lading Imperial nog niet echt syncroon is ;-).
|
Geen Bert. |