CASK SIX WHISKYCLUB
|
Tekst: Gunter (Lidnr.01)
|
Holy smoke! De line up liet geen keuze! Wij moesten gaan! Gelukkig waren er nog enige plaatsjes vrij en werd ons geld vlug genoeg overgeschreven om verzekerd te zijn van een zitje aan de tafel in Mol-Ginderbuiten.Tijdens de lange rit er naar toe, van de
Zuiderkempen naar de Oosterkempen, was de sfeer
opperbest.
|
37Km. Dit is het verschil 'in afstand' tussen onze club en die andere Kempische whiskyclub: Cask Six uit Mol. |
Het zaaltje werd
gevonden en bij het uitstappen zei de voorzitter trots: “Ik heb mijn
clubshirt aan!”.
|
25ml. Aahh, the memories... |
Bert Dexters, voorzitter AD INTERIM van CASK
SIX, leidde de tasting in en plaatste ons eventjes in the spotlights als
de beste whiskyclub in België 2009. Wij bescheiden blozen en we gingen
van start.
|
GIRVAN 1989 19Y
54.9% Berry Bross & Rudd
Eventjes werd een
vroegere tasting van Cask Six met Doug McIvor, dé whiskyselecteerder
bij Berry Bross & Rudd, aangehaald. Bij deze eerste graanwhisky werd
ook aan de aanwezigen uitgelegd wat graanwhisky eigenlijk is. Hoe hij
gemaakt wordt van verschillende graansoorten, in kolomdistillaties
gedistilleerd, gerijpt op eiken vaten en wat zijn uiteindelijke
bestemming is: de blends. Achteraf bleek dat er ook wat de nadruk mocht
gelegd worden op het feit dat dit een massaproduct is en dat het niet
bedoeld is om het als dusdanig op de markt te brengen. Bert
verduidelijkte achteraf wel dat het hier slechts om een niche in de
whiskymarkt gaat, maar als ik op de vragen die gesteld werden afga,
vrees ik dat veel aanwezigen het toch niet goed konden plaatsen,. Enfin
…
In Girvan was ooit
de single malt distilleerderij Ladyburn gehuisvest. Dat ziet men wel
vaker, dat er ook single malt gedistilleerd wordt waar er graan
gedistilleerd wordt … en soms zelfs andersom. Girvan is de
graandistilleerderij van de familie Grant, eigenaars van Glenfiddich,
Balvenie en Kininvie.
|
CAMERONBRIDGE
29Y 57% Duncan Taylor
Van
|
CARSEBRIDGE 29Y
54.9% Duncan Taylor
Heel wat structuur
hier. Trage “benen”. Misschien té stevig, want hij spant tegen.
Heet! Hout in de neus.
|
Ondertussen wordt er nog gauw een datum geregeld voor een avond met de vrienden van de poëzie. Het thema, “Een fles met een verhaal”, staat al een jaar vast en nu dus ook de datum. Niet in steen gebeiteld, maar we hebben een doel!Er werd met die bepaling van datum rekening gehouden met die andere ultrageheime plannen van onze voorzitter. Deze voorzitter bedenkt steeds weer nieuwe originele beweegredenen om zijn heimwee naar Schotland te blussen. |
GREENORE 15Y
43%
Wat vreemde eend in
de bijt. Een Ierse grain van Cooley Distillery.
|
NORTH OF
SCOTLAND 1964 44.8% Scott ‘s Selection
Hier een beetje
meer hout dan de anderen, donkerder ook. Mandarijnen in de neus. De
afdronk is ook wat kruidiger en doet zelfs hard aan thee denken. Niet
echt een bourboncask in de neus en in de smaak. Ook een langdurige
bitterheid op de tong. Dit is een volwassen
product, gebotteld in 2008 en spant niet tegen.
|
LOCHSIDE 42Y
44.1% Clan Denny
Er wordt verteld dat Clan Denny de reeks oude graanwhisky’s is van Douglas Laing. Zo leer je nog eens wat! Deze wordt direct afgebroken door iemand in het publiek. “Bah, foei, poep is vies, ome Willem!!” Als er verteld wordt dat Jim McEwan beweert dat er geen slechte Lochside is, moet die het ook ontgelden. “Dan kent die zeker niks van whisky!” Altijd wat rebel geweest vind ik hem toch lekker!! Néh! Koriander in de complexe neus. Grapefruit bouwt zich op en blijft maar komen, tot de climax bereikt wordt, ver in de afdronk. We kennen dit ook van de oude Bowmore's uit de jaren '60. Ook nog marsepein en koffietoetsen. Wauw.Ik ben blij dat de
meeste van de aanwezigen hem als beste van de avond kozen. Men zou al
aan zichzelf beginnen twijfelen!
|
Er werd door andere aanwezigen geschrokken gereageerd toen de
bijbehorende prijskaartjes bekend gemaakt werden. Waarom eigenlijk?
|
Aangezien whisky onze dada is, hebben we heel actief “meegewerkt” aan het gebeuren. In de aankondiging werden we al beschreven als winnaar van de beste Belgische whiskyclub 2009, maar wat stelt dat voor? Op de vraag, die gesteld werd, waarom wij eigenlijk verkozen zijn, kan ik enkel mijn eigen visie geven: wij doen gewoon ons ding. Bij bezoeken aan andere whiskyclubs merk ik dat we dat verschillend doen van andere clubs. Misschien is het daarom? Ik weet ook niet waarom we geselecteerd, genomineerd en daarna verkozen werden. Maar nu het eenmaal gebeurd is, en na een periode van retrospectieve, heb ik er vrede mee en ben er zelfs een beetje trots op. Ook trots dat mijn keuze als beste grain vanavond gewonnen heeft. Bedankt Cask Six en zeker tot ziens. Als de 105°PROOF BOURBONCLUB volgend jaar niet genomineerd zou zijn, hebben jullie onze stem bij de verkiezing van Belgian Whiskyclub of the Year 2010, daar in Gent. |