TERUG

 

CASK SIX WHISKYCLUB
Presenteerde op Zaterdag 13 juni 2009:
Graintasting

Tekst: Gunter (Lidnr.01)
Foto's: Werner (Lidnr.02) & Gunter

 

 

Holy smoke! De line up liet geen keuze! Wij moesten gaan! Gelukkig waren er nog enige plaatsjes vrij en werd ons geld vlug genoeg overgeschreven om verzekerd te zijn van een zitje aan de tafel in Mol-Ginderbuiten.

Tijdens de lange rit er naar toe, van de Zuiderkempen naar de Oosterkempen, was de sfeer opperbest. 
Voorzitter spuide weer nieuwe grandioze ideeën en Jan was herstellende van zijn sleutelbeenbreuk. Het deed wel pijn als hij lachte, dus het beloofde een zware avond te worden voor Jan …

Het kan toch raar lopen in de wereld. Als Mol niet zo ver van bij “ons” gelegen was, dan waren voorzitter en ik lid geworden van CASK SIX en dan was er waarschijnlijk nooit sprake geweest van 100°PROOF Whiskyclub.

 

          37Km. Dit is het verschil 'in afstand' tussen onze club en die andere Kempische whiskyclub: Cask Six uit Mol.

 

 

 

Het zaaltje werd gevonden en bij het uitstappen zei de voorzitter trots: “Ik heb mijn clubshirt aan!”.
Op zijn rug, nu duidelijk zichtbaar, prijkte “105°PROOF BOURBONCLUB”. Zoals ze in Nederland zeggen: “De smiecht!!”. (Maar dat wordt weer een ander verhaal.)

De ontvangst door CASK SIX leden, al lang geen onbekenden meer, was hartelijk. Een kleine selectie uit de stock werd ter beschikking gesteld om voor uzelf een welkomstdram in te schenken en … die whisky van voorzitter ’s nieuwe ultrageheime project stond er tussen!! In het leven bestaat er geen toeval! Er werd mee bevestigd dat zijn idee gewoon iets is dat we moeten uitvoeren.

 

 

 

 

25ml. Aahh, the memories...

 

 

 

 

Bert Dexters, voorzitter AD INTERIM van CASK SIX, leidde de tasting in en plaatste ons eventjes in the spotlights als de beste whiskyclub in België 2009. Wij bescheiden blozen en we gingen van start.

 

 

 

GIRVAN 1989 19Y 54.9% Berry Bross & Rudd

Eventjes werd een vroegere tasting van Cask Six met Doug McIvor, dé whiskyselecteerder bij Berry Bross & Rudd, aangehaald. Bij deze eerste graanwhisky werd ook aan de aanwezigen uitgelegd wat graanwhisky eigenlijk is. Hoe hij gemaakt wordt van verschillende graansoorten, in kolomdistillaties gedistilleerd, gerijpt op eiken vaten en wat zijn uiteindelijke bestemming is: de blends. Achteraf bleek dat er ook wat de nadruk mocht gelegd worden op het feit dat dit een massaproduct is en dat het niet bedoeld is om het als dusdanig op de markt te brengen. Bert verduidelijkte achteraf wel dat het hier slechts om een niche in de whiskymarkt gaat, maar als ik op de vragen die gesteld werden afga, vrees ik dat veel aanwezigen het toch niet goed konden plaatsen,. Enfin …

In Girvan was ooit de single malt distilleerderij Ladyburn gehuisvest. Dat ziet men wel vaker, dat er ook single malt gedistilleerd wordt waar er graan gedistilleerd wordt … en soms zelfs andersom. Girvan is de graandistilleerderij van de familie Grant, eigenaars van Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. 
Hun bekendste blend is GRANT ‘S.

Deze Girvan heeft de neus van nagellakverwijderaar, maar is wel vrij stabiel. 
Er komt ook nog wat vanillepudding. Smaakt een beetje bitter, eerst niet plakkerig en zuiver. Achteraf plakt hij wél een beetje. Ik kan hem het best omschrijven als een blend met een volle smaak in het middenstuk. Ook het “chewy”, waar Doug op selecteert, vind ik terug. Nog wat koek en gaspeldoorn in de afdronk en that ’s it! Na een tiental minuutjes blijft er enkel het aroma van nat karton over in het glas.

(We hebben afgesproken vanaf nu gaspeldoorn te gebruiken in plaats van kokos)

(De volgende aanpassing is grapefruit in plaats van pompelmoes!)

 

 

CAMERONBRIDGE 29Y 57% Duncan Taylor

Van 8 augustus 1978 tot februari 2008 op vat. Dé ontdekking op Spirits in the Sky Leuven 2008. Een van de triggers die aanleiding gaven tot 105°PROOF BOURBONCLUB ook. Maar dat is een ander en lang verhaal. 

In Cameronbridge wordt ook de London Dry Gin “gedistilleerd”. Ah ja, waarom zou je van die miljoenen liters bijna zuivere alcohol aan 94% niet zoveel mogelijk verschillende dranken maken zoals gin en vodka. Die moeten geen 3 jaar rijpen op een eiken vat. Dat brengt direct geld in het laatje! 

Deze Cameronbridge heeft een veel diepere neus dan de Girvan, volwassener ook. Grapefruit! Rode neuzen (snoep) en ook Bountychocolade. In de smaak is er nog een ondertoon van iets bitter. Iets tussen koffie en mokka ook. Ik hoor ook nog ergens natte lijm vernoemen. Inderdaad, bison kit. Zeer aangenaam verwarmende afdronk ook. Alcohol blijft maar is niet storend of chemisch. Tussen koffie en mokka wordt duidelijk drop! Bij een iets grotere slok proef ik duidelijk appelsien en vanille, dat wegtrekt naar grapefruit. Perette chocolade in de afdronk. “Hmmm!” Ook de smaak van 'goei' boter vormt zich wanneer er lucht in mond wordt bijgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CARSEBRIDGE 29Y 54.9% Duncan Taylor

Heel wat structuur hier. Trage “benen”. Misschien té stevig, want hij spant tegen. Heet! Hout in de neus. 
Niet fris. Zoute drop in de smaak. Meer snoepgoed dan fruit in de neus. Is minder 'proper' in geur, smaak en nasmaak dan de vorigen.
Moest er een term/regio 'Island Grainwhisky' bestaan, had dit een referentie kunnen zijn. 

Droogt niet uit, maar het feit dat hij tegen spant belooft een zware kater na overmatig gebruik, zegt men 2 stoelen naast mij. Zelf zou ik dat niet kunnen weten, aangezien ik nooit overmatig drank gebruik. 

 

 

 

 

Ondertussen wordt er nog gauw een datum geregeld voor een avond met de vrienden van de poëzie. Het thema, “Een fles met een verhaal”, staat al een jaar vast en nu dus ook de datum. Niet in steen gebeiteld, maar we hebben een doel!

Er werd met die bepaling van datum rekening gehouden met die andere ultrageheime plannen van onze voorzitter. Deze voorzitter bedenkt steeds weer nieuwe originele beweegredenen om zijn heimwee naar Schotland te blussen.

 

 

 

GREENORE 15Y 43%

Wat vreemde eend in de bijt. Een Ierse grain van Cooley Distillery. 
De distilleerderij op het schiereiland Cooley was oorspronkelijk bedoeld om de lokale tewerkstelling op te krikken en alcohol te stoken uit aardappelen. Niet voor menselijke consumptie, maar als toevoeging aan brandstof. 

Eén van onze leden is zopas terug van een bezoek aan de voor publiek niet toegankelijke distilleerderij. Gelukkig heeft Aoife, European Brand Ambassador, een goed woordje gedaan voor hem and his mates, zodat ze zowel in Cooley als in Kilbeggan vorstelijk ontvangen werden. Het is nog effe wachten op de foto’s. Maar we wijken weeral af! 

Deze whisky kan je drinken, daar moet je geen moeite voor doen. “Spraakwater”. “Commercieel product”, zonder de negatieve klank van “commercieel”. Zacht, zacht, zacht. Vol, vol, vol. Niks bitter en geen uitgesproken smakenpalet. Gelimiteerd, één van 5000. De 8 jarige werd opgenomen in de core range.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NORTH OF SCOTLAND 1964 44.8% Scott ‘s Selection

Hier een beetje meer hout dan de anderen, donkerder ook. Mandarijnen in de neus. De afdronk is ook wat kruidiger en doet zelfs hard aan thee denken. Niet echt een bourboncask in de neus en in de smaak. Ook een langdurige bitterheid op de tong. Dit is een volwassen product, gebotteld in 2008 en spant niet tegen. 
Het type vaten dat men gebruikt voor grain is niet nader bepaald. Meestal zijn het goedkopere bourbonvaten die hun diensten al bewezen hebben in de single malt industrie. Grain moet immers hetzelfde aantal jaren op eiken vaten rijpen als de leeftijd van de blend, die vermeld wordt op de fles. Staat er geen leeftijd op de fles, dan is dat minstens 3 jaar. Bij deze vermoeden we samen met enkele Cask Six –leden dat het wel eens om een sherryvat kan gaan. Goede graanwhisky = goede whisky!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOCHSIDE 42Y 44.1% Clan Denny

 

Er wordt verteld dat Clan Denny de reeks oude graanwhisky’s is van Douglas Laing. Zo leer je nog eens wat! Deze wordt direct afgebroken door iemand in het publiek. “Bah, foei, poep is vies, ome Willem!!” Als er verteld wordt dat Jim McEwan beweert dat er geen slechte Lochside is, moet die het ook ontgelden. “Dan kent die zeker niks van whisky!” Altijd wat rebel geweest vind ik hem toch lekker!! Néh! Koriander in de complexe neus. Grapefruit bouwt zich op en blijft maar komen, tot de climax bereikt wordt, ver in de afdronk. We kennen dit ook van de oude Bowmore's uit de jaren '60. Ook nog marsepein en koffietoetsen. Wauw. 

Ik ben blij dat de meeste van de aanwezigen hem als beste van de avond kozen. Men zou al aan zichzelf beginnen twijfelen!

 

 

 

 

 

 

 

Er werd door andere aanwezigen geschrokken gereageerd toen de bijbehorende prijskaartjes bekend gemaakt werden. Waarom eigenlijk? 
Deze selectie was het summum van de hedendaagse graanwhisky’s, met meer dan respectabele leeftijden. De mensen toch!?! 

Ik ben benieuwd naar de opstartende 105°PROOF Bourbonclub. Hun voorzitter blijft er trouwens bij dat een Amerikaanse Evan Williams Vintage 1994 Single Barrel van maar liefst 30€ zijn mannetje hier had kunnen staan :-) 
Een ander leuk idee is misschien om tussen de bourbons ook 1 oudere grainwhisky te programmeren, aldus diezelfde voorzitter.

Ik ben ook heel benieuwd naar die nieuwe whiskyclub in Diest. Als ik daar ooit een uitnodiging van vast krijg, dan ga ik zeker! 

Deze unieke tasting, waarvan de moderator toch behoorlijk wat informatie bij elkaar gezocht had, en geloof me: veel is er niet te vinden over graanwhisky, waar er input van de aanwezigen gevraagd werd over smaken en aroma ‘s, werd t.o.v. de activiteiten in Diest vergeleken met een “praatcafé”. Die mannen moeten echt goed bezig zijn!

 

 

 

 

 

Aangezien whisky onze dada is, hebben we heel actief “meegewerkt” aan het gebeuren. In de aankondiging werden we al beschreven als winnaar van de beste Belgische whiskyclub 2009, maar wat stelt dat voor? Op de vraag, die gesteld werd, waarom wij eigenlijk verkozen zijn, kan ik enkel mijn eigen visie geven: wij doen gewoon ons ding. Bij bezoeken aan andere whiskyclubs merk ik dat we dat verschillend doen van andere clubs. Misschien is het daarom? Ik weet ook niet waarom we geselecteerd, genomineerd en daarna verkozen werden. Maar nu het eenmaal gebeurd is, en na een periode van retrospectieve, heb ik er vrede mee en ben er zelfs een beetje trots op. Ook trots dat mijn keuze als beste grain vanavond gewonnen heeft. Bedankt Cask Six en zeker tot ziens. Als de 105°PROOF BOURBONCLUB volgend jaar niet genomineerd zou zijn, hebben jullie onze stem bij de verkiezing van Belgian Whiskyclub of the Year 2010, daar in Gent.

 

TERUG