TERUG

 

 

Single Malt Whiskyshop Zammel
30 OKTOBER 2014
Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

What’s cookin’?

Het leuke aan Gordon & MacPhail tastings is dat je meestal whisky’s te proeven krijgt van minder voor de hand liggende distilleerderijen. Ze hebben in hun eigen warehouses te Elgin waar zo’n 10.000 vaten te rijpen liggen.

De verhouding prijs/kwaliteit is ook meestal in balans en in België krijg je er dan nog Eric Vermeire als spreker bovenop. Hij is diegene namelijk die G&M hier op de kaart zet. Op deze tasting was hij vergezeld van Julliete Buchan, brand ambassador voor o.a. Europa. Zelf is ze van Franse afkomst, maar woont al zo’n 15 jaar in Schotland. De laatste 8 jaar is ze volgens eigen zeggen export manager.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tasting ging door in de Single Malt Whisky Shop te Zammel.

Er was een boekje ter beschikking met o.a. uitgebreide tastingnotes van hetgeen we proefden, dus dat scheelt wat in schrijfwerk mijnentwege.

De whisky’s werden per twee gepresenteerd. Een jonge en een oude versie.

 

 

 

 

 

 

 

De eersten aan de beurt waren de Glenburgies. De single malt gaat vooral naar de Ballantine’s Blend en officiële bottelingen zul je niet veel tegenkomen, onafhankelijke des te meer.

 

 

 

 

 

 

 

GLENBURGIE DISTILLERY LABELS 10Y  40%

Wat noteerden we zelf? Gestoofd fruit plus iets fris. Noten. Marsepein. Het frisse blijft, vooral in de smaak. Iedereen is het erover eens dat je hier waar voor je geld krijgt. Het zou gaan om een mix van first fill sherry butts en sherry hogsheads.

 

GLENBURGIE RARE VINTAGE 1964  43%

Het botteljaar, 2010, staat ook vermeld op de fles. Dit is verplicht vanaf 2007. Verder in de fles: gesuikerde ananas met hintje munt. De neus wordt zwaarder met compote van abrikoos. Levendige prikkelende afdronk. Nikske droog en het fruit blijft. First fill en refill sherry hogsheads. G&M laten hun eigen vaten maken, waarna ze “geprepareerd” worden in 2 bodegas in Spanje. Heden ten dage worden ze van Amerikaanse eik gemaakt, wat een ander smaak- en aromaprofiel geeft dan Europese eik. Een leeg bourbonvat kost ondertussen 80 à 100£. Een sherry butt (leeg) 800 à 1000£. Deze Glenburgie aangeschaft om de geboorte van m’n eerste kleinkind te vieren!

 

 

 

 

 

 

De whiskies worden in paren geschonken en het volgende duo is afkomstig van de Glenlivet Distilleerderij.

 

 

 

 

 

 

 

 

GLENLIVET DISTILLERY LABELS 15Y 43%

Zuivere neus. De smaak is direct iets donkerder. De uitleg zou zijn dat het gebruikte vat gebrand en getoast zou zijn. In de neus legt dit de link van banaan naar banaan op de BBQ.

Vragen mochten gesteld worden en daarom stelde ik er een. Wat de oorzaak was van het “zachter, minder agressief, worden van alcohol tijdens het rijpingsproces. Structuurverandering in de alcoholmolecule onder invloed van zuren of oliën die de tong coaten. Dat laatste had ik meegekregen van een scheikundige, die het eerste betwijfelde. Na de discussie waren we het erover eens dat dit sowieso tot de magie van whisky behoort. 

GLENLIVET RARE VINTAGE 1974  43%

Purperen frambozen snoepjes, als je je daar iets kan bij voorstellen. De body is een beetje dun. Alles wel heel subtiel. Misschien is de verdunning naar 43% hier wat teveel geweest. Let wel: 1974. Hier hangt dus wel degelijk een prijskaartje aan.

 

 

 

 

 

 

Tijdens de pauze kijken we even naar een misdaadserie op TV en daarna gaan we verder met een duo Mortlach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MORTLACH DISTILLERY LABELS 21Y  43%

Koek. Melk. Mokka. De melk trekt gelukkig wel weg. Wat overblijft is dus zo’n koekje met een mokkalaagje voor bij de koffie. In de smaak zit heel veel boter. Julliete vindt hier sulfery notes.

De afdronk bevat heel wat kruiden en is peperig. De mokka blijft.

 

 

 

 

 

MORTLACH RARE VINTAGE 1976  43%

Eerste neus is grassig. Karton? Goeie body. Trekt weg naar plakaatverf. Rook? Complex beestje. Het minste wat gezegd kan worden is dat de Mortlach’s verrassend waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste fles van de line up is een mysterie. Het enige wat Julliete en Eric er van weten is wat er op het etiket staat. Gedistilleerd in 1949. 75 cl en 40%. Glen Calder is de naam van een blend van G&M. Deze versie is dus samengesteld uit whisky’s gedistilleerd in 1949! Achterhalen welke whisky’s gebruikt werden is een onmogelijke taak. Waarschijnlijk zit er Mortlach in volgens Eric. Deze distilleerderij ging al vlug in productie na WO II en trok ex-medewerkers van Macallan aan, die teruggekeerd waren van het front. Hun know how en ervaring zorgden voor een hoogwaardig product. Weer een stukje geschiedenis in een fles.

Eric had nog een verrassing bij. Een …

 

 

 

 

 

 

ABERFELDY CASK STRENGTH 1995  55.8%

Na al die subtiele 40% ’ers en 43% ‘ers is de 55.8 wel wat in your face , maar ’t is ’t gebaar dat telt.

Bedankt Eric, en tot morgen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG