|
Oftewel Louis Vuitton Moët Hennessy zoals wij ‘tem kennen. En waarom kennen we hem? De groep bezit 2 distilleerderijen in Schotland en nog niet 2 van de minste. Glenmorangie en Ardbeg. Natuurlijk wordt er op de voet gevolgd wat er daar zoal gebeurd. De nieuwe releases, investeringen en personeelswisselingen. Elke whiskyliefhebber “kent” beide distilleerderijen en men kan zich afvragen of het nog wel zinvol is om naar een tasting te gaan waar hun standaard bottelingen gepresenteerd worden … natuurlijk!!! |
Een avondje whisky met vrienden, daar mogen ze me
altijd voor wakker maken. De spreker van vanavond is Ben Belmans, het
oord Single Malt Whisky Shop te Zammel. Ben is een gediplomeerde
“mixologist”, cocktailmaker, en brand
ambassador voor Moët Hennessy Spirits. Vooral voor andere dranken
dan whisky, zegt hij zelf. “Eens een andere invalshoek”, zegt kleine
broer.
|
|
Ben Belmans |
GLENMORANGIE THE ORIGINAL
10Y 40%
Eerste neus van mout. Rozenblaadjes op water. Hintje
vanille. In de smaak trekt het peperige door tot in de afdronk. Beetje
grassig. Dat komt omdat de stills 5 meters hoog zijn! Neus wordt nog
beter. Meer floraal en minder mout. Meer donkere suiker. De gebruikte
vaten zijn een mix van first fill en second fill. (Het hout komt van de
Ozark Mountains, de noordkant, waar tragere groei bredere poriën geeft.
“Via” Jack Daniel’s en Heaven Hill komen de vaten dan naar
Schotland.) Prijs/kwaliteit is deze The Original een topper!
Tot onze verrassing horen we hier dat Bill Lumsden
teruggefloten is door LVMH. 42 verschillende releases tussen 1998 en
2006 vonden ze blijkbaar wat van het goede teveel en te zwaar doorwegend
op de beschikbare stocks. Hierbij vermelden we ook, dat de kans dat wij
nog ooit een “Artein” zullen proeven ontzettend klein is, nihil
zelfs!
|
GLENMORANGIE THE QUANTA
RUBAN 12Y 46%
In de neus ruik je de tawny. 10 jaar op ex-bourbon
en daarna 2 jaar op ’n port pipe.
De smaak is zacht en vol, dankzij het hogere alcoholgehalte. Peperig
natuurlijk, maar op ’t einde komt er aardbei (fruitella) en
bloedappelsien. Zoals steeds weer gecharmeerd door deze bruggenslager
tussen wijnliefhebbers en whisky. Ideaal bij wild en bospaddestoelen.
|
GLENMORANGIE THE LASANTA
12Y 46%
Zwaar. Kerstmiscake. Maar ook zwaar in de sulfer.
Pas nog een uiteenzetting gelezen door de heer Lumsden over sulfer in
whisky en dat daarom geen slechte zaak is. Met deze Lasanta wordt
duidelijk wat hij hiermee bedoelt. Ik begrijp hem wel, maar deze is toch
niet my cup of thee. Het
boterige van de 10 jaar rijping op ex –bourbon is wel leuk in de neus
in combinatie met de chocolade en rozijnen van de oloroso maar is no match voor de sulfer. Het einde is ook wat waterig.
|
GLENMORANGIE THE NECTAR
D’OR
|
GLENMORANGIE 18Y
43%
Beetje te zacht na de 46% van de vorigen. Zacht peperig en noten in de afdronk. Alles heel complex, maar ook subtiel. Z’n 18 jaar op ex-bourbon heeft hem zacht gemaakt. Het toegevoegde gedeelte dat 3 jaar extra gerijpt heeft op oloroso vaten , na eerst 15 jaar op ex-bourbon, geeft hem krenten, chocolade en noten. Spijtig van die “maar” 43% voor deze prijsklasse.We zijn aan de Ardbeg’s toe en er wordt ons
uitgelegd dat hier geen leeftijdsaanduidingen op de flessen vermeld
staan, omdat “Ardbeg drinkers” geen waarde hechten aan leeftijden.
Nochtans, Ben, moest je nog een fles vinden met 17 Years, of beter nog
“1977” op het label, die mag je me altijd bezorgen hoor!
|
ARDBEG 10Y
46%
Eerst peat
natuurlijk. Daarna zure appels en fruit!! Tip: de neus goed laten
verzadigen met turf! Plakaatverf en turf in de afdronk. Blij te merken
dat hij er terug staat als een huis. Verschillen met de “oude” 10
jarige zijn meer weggewerkt. Hé, er staat “TEN” op het etiket!
Da’s 10 jaar, Ben!
|
ARDBEG CORRYVRECKAN 57.1%
Vettige kachel. Spek. Alcohol!! De afdronk is zoet.
De zee is nooit ver weg. Houtrook ook. Complexer dan alleen maar turf.
Ik vind hem best wel te pruimen op 57.1%. Fruitiger dan ik verwacht had
ook.
|
ARDBEG UIGEADAIL
Verzadigd. Kerstcake en koffie. Ergens zit een
menthol -hoestbonbon verstopt. Zacht met pepertje. Zuur. Als de balans
goed zit, zoals hier, dan is het huwelijk tussen turf en sherry een
“blijvertje”!
Volgens Ben kan men geturfde whisky ook gebruiken in
cocktails, zij het in zeer kleine hoeveelheden en men moet goed opletten
dat het eindresultaat een meerwaarde heeft. Gewoon mengen om te mengen
is niet voldoende.
|