Verslag Glenmorangie tasting Broekmans Heusden-Zolder 30-09-09Tekst:
J'O (Lidnr.12)
|
In het
voorafgaande weekend kreeg ik van onze onafhankelijke leverancier een
dringende elektronische vraag: Kan je mee naar Heusden-Zolder voor een
eerder exclusieve tasting?
Even de baas
gebeld en een halve dag verlof geregeld. Jan is opgetogen, zeker wanneer
blijkt dat ik ook nog chauffeur en Bob wil zijn. Zelfs de kleur en het
merk van mijn aftandse Franse diesel is geen bezwaar, zolang ik maar ver
genoeg uit het zicht van de andere genodigden parkeer. Achteraf bleek
dit onnodig daar mijn Peugeotje even blauw was als de andere Maseratis
en Corvettes.
Op het
afgesproken uur haal ik Jan op aan Café De drie tonnen. Wij vinden vlot
de weg naar Limburg. Toch wel een beetje avontuur, al weegt dat niet op
tegen de expeditie die onze voorzitter en woordvoerder in het gezelschap
van Marc ondernemen. Denk nu niet dat die mannen weer op snoepreis zijn
terwijl wij hier voor hen de kastanjes (het is tenslotte herfst) uit het
vuur halen. Integendeel op hun exploratietocht leven ze zo lowbudget dat
ze slechts een tweepersoonskamer beslapen. Marc kan dan lekker warm
tussen hen inliggen. Nu begrijp ik ook waarom ze Mc Dave niet hebben
meegenomen. Dat zou wat tè krap worden!
|
We worden aan Drankenhandel Broekmans welkom geheten door zoon Jan en na even rondneuzen in de winkel gaan we naar beneden waar we in de smaakvol ingerichte tastingroom kennismaken met Claire Li, sales manager voor Antwerpen en Limburg van Moët-Hennessy en met onze gastvrouw Annabel Meikle, Sensory Whisky Creator bij Glenmorangie. Ze heet ons warm welkom en verwacht van ons dat we een beetje plezier maken en vooral onze zintuigen het werk laten doen en wil minder de technische kant van de zaak belichten. Dat klinkt als muziek in mijn dichtersoren. Ze excuseert zich voor mogelijke rimpels wegens slaaptekort maar dat valt nogal mee. We zijn tenslotte geen twintig meer.
|
||
Claire Li |
Annabel Meikle |
Ons eerste glas
bevat The Original:40% geen jaaraanduiding
op het eerste zicht, op het tweede zicht wel blijkt uit de kleine
lettertjes op het etiket. Trouwens, het schijnt in de mode te zijn om
geen jaaraanduiding te geven. Zeer fruitige neus met wat citrus en
geplette rozijnen. Deze whisky rijpt 10 jaar in bourbonvaten die maximum
2 maal gebruikt worden. Hij is goed in balans en blijft zijn frisheid
behouden.
|
|
Dan is het de beurt aan de Quinta Ruban: Een Quinta is een wijndomein in Portugal en Ruban staat voor rood. Port dus, meerbepaald Ruby dwz jong en fruitig. Naast Port-pipes, die zeldzaam en duur zijn en bovendien nog in slechte staat, zeg maar lekkend in Schotland aankomen worden ook nog barriqués, die kleiner zijn gebruikt.Herfst in het bos, beetje chocola, zwaarder in de neus dan zijn voorganger. Op de tong “poepegattekes” De deur van de tasting room gaat open en een volgend gerechtje dient zich aan: gerookte paling, hopelijk niet uit de Nete, die kan ik persoonlijk afraden. Volgens Annabel smaakt die in Japan naar diesel en ze verwijst hierbij fijntjes naar Campbeltown. De rokerigheid van de vis komt helemaal tot uiting na een klein slokje. De whisky op zich is iets voor de liefhebbers en niet echt ons ding vinden we. Na een tijdje komt er wat sinaasappel kijken maar van de door onze Schotse vriendin aangehaalde zwarte chocolade merk ik niet veel. Ook de Port-pipes worden slechts éénmaal gebruikt voor een narijping die varieert tussen 18 maand en 2 en een half jaar. Vandaar ook hier geen jaaraanduiding, wat een nieuwe trend schijnt te worden of al te zijn. |
Volgende in het
rijtje is de Astar (reis), een zogenaamde
designer whisky. Deze whisky wordt in elk onderdeel onderworpen aan een
grondig onderzoek. Zo is het hout, een traag groeiende soort speciaal
geselecteerd door Dr. Bill Lumsden, master blender. Er wordt vooral
gemikt op early growth wood waarvan de textuur sponzig is om zo nog meer
communicatie over en weer tussen hout en geest te krijgen. 60% van de
uiteindelijke smaak wordt immers bepaald door het hout van het vat. De
vaten worden bovendien getoast en gecharred waarna er eerst 4 jaar Jack
Daniël’s in gaat. Waarschijnlijk tot groot spijt van de 105proof
leden wordt die daarna weggegoten, weliswaar in flessen No 7.Daarna is
het de beurt aan de Glenmorangie spirit die er 9 jaar mag in vertoeven.
Er worden alleen 1st fill vaten gebruikt. Na die tijd in warehouse No 3
krijgen we de Astar in de fles. 57,1% geeft een intens zachte neus van
cuberdons (neuzekes) Deze whisky heeft echt behoefte aan water. Eerst crème
brulée met wat munttoetsen. Annabel noemt dit een Friday night whisky.
En inderdaad daar kan je wat wekelijkse sleur mee wegspoelen. Clean,
fresh, vanilla spunge, fruit wordt karamel. Blijft wel wat hangen.
|
Dan krijgen we
iets exclusiefs. Een 20y cask sample dat vóór ons nog maar door
enkelen is geproefd op een beurs in Glasgow.
|
Dan volgt de
nieuwste creatie van Glenmorangie en tevens de slotproef van deze avond.
Signet 46% non chill filtered. Deze whisky wordt gecreëerd met
exclusieve ingrediënten waaronder gegrilde en gechocolateerde gemoute
gerst. Deze dient vooral voor de smaak( Guinness liefhebbers weten dit
te appreciëren) maar geeft te weinig “starch” om voldoende alcohol
op te leveren; daarom wordt ook gewone gerst gebruikt. 20 jaar op het
vat geven een cappuccino neusje. Verschillende vaten worden gecombineerd
en dit resulteert in een complexe veellagige whisky. De vaten worden als
het ware gebruikt zoals een schilder zijn kleuren mengt op een pallet.
Na de eerste chocoladetoetsen komen er weer rijpe rode bessen naar
boven. Na toevoegen van water komt meer en meer de fruitige frisse smaak
van de Original en dus het hart van Glenmorangie naar boven. In de
finish komen al deze smaken om beurten in de mond en met de bijhorende
chocomousse ( 2 porties want Jan is daar niet zot van) nog meer rood
fruit.
|
En zo zijn we
weer waar we begonnen. Applaus voor de kokkin en natuurlijk voor Annabel
die, in tegenstelling tot de brave jongen die met de demonstratiewagen
op pad gestuurd werd en die trouwens door haar opgeleid was gedurende 1
dagen, ons wel iets wist te vertellen wat we nog niet wisten.
Glenmorangie
maakt echt wel lekkere dingen maar dan vooral om te combineren met voor,
tussen, hoofd en andere nagerechten. Het stevige spul om ergens met
vrienden onder ruwe omstandigheden en in het nabij zijn der oceaan te
nuttigen ontbreekt echter. Ook wordt er nogal veel gevarieerd op
hetzelfde thema. Maar dat is natuurlijk een hoogstpersoonlijke mening
van een Kempenzoon die nog veel te leren heeft.
|
Na afloop hadden we nog een kort maar onderhoudend gesprek met Annabel die we ooit nog wel eens aan ons bekende vragenspel zullen onderwerpen. Daarna bleek waarom Jan zo opgetogen was over mijn voertuig toen een honderdtal flessen van allerlei pluimage richting Zammel verscheept werden waarbij mijn “sjappement” net niet over de grond sleurde. |
Terug aan de Drie
tonnen werd mijn vervoermiddel ontlast van zijn zware taak. Mijn
pleegzoon Jan vroeg me nog even binnen voor een nightcap. Dat werden
twee juweeltjes die uitgezocht zijn door onze “boezem”vriendin
Aoife. Ambassadors choice Connemara en Tyrconnell. Daar wordt een mens
pas gelukkig van.
Zo werd het toch
nog een fijne avond!***
Jan en J’O
*** Dit is de
slotzin die in de lagere school door mij bij menig opstel gehanteerd
werd!
|