15 MAART 2012VERSLAG: Gunter (Lidnr.01) |
Maandag 30 juli 2007 |
“Dat ziet er niet goed uit”, zei kleine
broer.
Het was de zomer van 2007 en we waren op vakantie in Speyside. Eerst Cullen skink gegeten in, hoe kan het anders, Cullen, en daarna de haven bezocht in Portsoy, ooit bekend om z’n marmer. “Hier in de buurt moet nog ergens een distilleerderij liggen”, dacht kleine broer en na wat zoeken vonden we inderdaad een sinds 1986 gesloten distilleerderij op de kust.Een vriendelijke bewoner van de omliggende huisjes
vertelde ons dat het best ok was om er een kijkje te nemen. Door de
vensters zagen we de verlaten stills staan en het dak van een van de
warehouses was recentelijk ingestort. “Dat ziet er niet goed uit”,
zei kleine broer. Op het door weer en wind geteisterde bord konden we
nog net de naam “Glenglassaugh” ontcijferen.
|
Enige tijd later dook die naam terug op tijdens een
tasting met Susan Webster, ondertussen Susan Colville. De
distilleerderij zou indertijd niet gesloten zijn wegens problemen met de
watervoorziening, zoals men her en der hoort vertellen, maar door
overvloedige productiecapaciteit in de nabijgelegen distilleerderijen
van dezelfde eigenaars. Het zou kunnen, daar de Edrington Group toen ook
nog Glenrothes in zijn port folio had om Cutty Sark en Famous Grouse van
single malt te voorzien.
In 2008 kwam dan het nieuws dat de Sceant Group de
distilleerderij gekocht had. Ze voerde de nodige renovaties uit en in
december vloeide er al terug spirit uit de 2 stills! Ondertussen toch al
200.000 liter per jaar. De maximumcapaciteit is 1 miljoen. Op het WWWF
van 2009 werd dan de officiële 30 jarige en 40 jarige Glenglassaugh
voorgesteld, samengesteld uit de overgekochte stocks. Een duidelijk
statement dat het ze menens was!
|
|
|
Vandaag, 15 maart 2012, is er dus een masterclass
Glenglassaugh in TastToe onder leiding van Stijn Hiers. De line up staat
er garant voor dat men na vanavond een duidelijk beeld van de
distilleerderij krijgt, qua aroma en smaak dan toch.
|
We beginnen met geturfde new make spirit, passend PEATED genoemd.De bijgeleverde en verzorgde tastingnotes leren ons het volgende: Gemaakt van Schotse geturfde gemoute gerst met 30 ppm phenol. Verdund met hetzelfde lokale productiewater tot 50%.De neus is licht en zoet met fruitige lemoenen en zure ananas, schouder aan schouder met een hint van turf, bonfire (“vreugdevuur”) en subtiele aardetonen.De smaak voegt daar nog asse en rode drop aan toe.In de finish zit nog meer rook, maar van hout.
|
Als verrassing heeft Stijn voor vandaag een wereldpremičre gepland. Trots stelt hij de REVIVAL voor.
De spiksplinternieuwe WHISKY, want ondertussen 3 jaar gerijpt op eik, van Glenglassaugh! 2 jaar op bourbon, een gedeelte op PX en een gedeelte op Palo Cortado sherryvaten, en dit alles dan voor een 3de jaar samengevoegd op een bourbonvat. Et voilŕ!46%. Sappige rozijnen, karamel, “zware” bruine
suiker. Wat vlak tegen gehemelte en de prikkel van jonge alcohol.
Olieachtig mondgevoel. Meer suiker dan karamel. Het granige van de
spirit is nog een beetje aanwezig. Lemoen komt er door. Veelbelovend
voor de toekomst.
|
GLENGLASSAUGH 26Y 1983
46%
Uit de notes halen we het voor ons toepasselijke
eucalyptus en cederhout, gevolgd door niet frisse sherry-aroma’s. In
de smaak vinden we het typische gekookt fruit. De afdronk heeft een
aangename prikkel in de keel en gaat over kruidig naar zilt. “Het zal
van de prijs afhangen of ik hem goed vind” noteer ik. Hopelijk
begrijpen de mensen wat ik bedoel ... .
|
THE
CHOSEN FEW – RONNIE ROUTLEDGE 35Y 1976
49.6%
The chosen few zijn in dit geval mensen die op
Glenglassaugh werken en een vat hebben mogen selecteren. De 654 flessen
van deze sherrygerijpte whisky werden ter plaatse gebotteld in de hoog
technologische bottellijn (2 flessen tegelijk!!). De bijgeleverde notes
zijn volledig genoeg maar vertellen niet aan de leek dat je deze TIJD
moet geven! Neus vol zoete moutsuiker. Perzikken en pruimen ruimen baan
voor melkchocolade, Braziliaanse noten, Oloroso sherry en het kruidige
in geroosterd eiken. De smaak brengt nog mangopuree en cacaobonen. De
afdronk wordt intens en ik proef weer zilt.
|
1973
55.1%
Op de fles staat vermeld dat de whisky erin ouder is
dan 30 jaar. Stijn kan het weten want hij was bij het selecte groepje dat
de harde taak had om uit de stocks een botteling samen te stellen ter
herlancering van de distilleerderij. Ouder dan 34 jaar zegt hij, dus op de
line up staat hij vermeld als 35 jaar oude. Iets dunner ten opzichte van
het andere oude geweld vanavond. Gekookt fruit, over paars naar lichte
afdronk die ziltig, kruidig met kalk, lemoen en een beetje bitter is.
|
THE
MANAGER’S LEGACY RELEASE N°3 BERT FORSYTH 1968
44.9%
Distilleerderijmanager van 1964 tot 1968, die Bert
Forsyth. Het gaat om een refill sherry butt (PX?), gevuld in december
1968. 300 genummerde flessen zijn eruit gekomen. Fruitsnoepjes, peren en
guaves met zachte bladachtige florale tonen. “Het kruidig van zoete
gezaagde eik”. Het gekookte fruit is hier iets minder uitgesproken. In
de smaak is er de subtiele mix van droge mango, guave, anijs en walnoot.
Deze laatste komt ook terug in de afdronk, samen met tannine, op de tong.
Iets overrijp, vlees, ook.
|
Ondertussen hebben enkele deelnemers duidelijk laten merken dat ze Glenglassaugh onlangs nog bezocht hebben. We leren van hun welke jaartallen het betere werk zijn en welke de mindere. Dat de jaartallen in verband met het managerschap niet kloppen met de data van in dienst zijnde, maar Stijn verduidelijkt dat de betrokken persoon na zijn managerschap nog actief gebleven is in het commerciële gedeelte van het distilleerderijwerk.Tijdens deze kleine “kwis” ontdek ik dat mijn “buurman” in het echte leven ook mijn buurman is! Zo zie je maar. |
40 YEARS OLD
44.6%
Buiten een prijzenkast vol heeft deze citrus en eik. Beetje dominerend.Het gekookte fruit vind ik in de notes terug als “floral backing”. In de smaak komen daar nog marmelade en donkere bittere chocolade bij. Espresso en hint van turf, fijne rook.De afdronk is lang en stevig.Ik noteer hier dat het zilt vooral in de finish zit! Zoetzure kersen.Verdomd zeer aangenaam !!
|
Dit was van 1875 tot 15 maart 2012
Glenglassaugh voor mij. Bedankt Stijn, bedankt Angelo.
|