11 APRIL 2014
|
SIT REP
Er zit veel beweging in het whiskywereldje, heden
ten dage. Al de berichtgevingen in de pers zijn maar het topje van de
ijsberg en hollen meestal de feiten achterna. In de gespecialiseerde
pers worden meer details uit de doeken gedaan maar de occuring
of events is soms zo snel dat de volgende release van het magazine
al vol kan bij het verschijnen van het huidige issue. Als leek is het
dan informatie halen waar je kunt. In verband met Glenglassaugh
Distillery, gekocht en heropgestart door de Sceant Group in 2008 en
verrassend verkocht aan de mensen achter Benriach en Glendronach in
2013, werd deze mogelijkhijd geboden door middel van een tasting in
TastToe met Douglas Cook. A situation report.
|
Meteen ook het afscheid van Douglas Cook blijkbaar.Hij zal na vandaag op andere markten dan de Belgische Glendronach, Benriach en Glenglassaugh gaan promoten. Stuart Buchanan, samen met Billie Walker dé mannen achter de 3 distilleerderijen, zal de Chinese markt gaan bespelen.Wij krijgen een nieuwe.
|
|
Douglas Cook |
Effe het verleden: Opgericht door Highland Distillers, die later de Edrington Group werd.De capaciteit is ondertussen 1 miljoen liter per
jaar, maar ze zitten effectief aan 620.000 liter productie. Er zijn
stocks van 1963 tot 1986. Glenglassaugh was oorspronkelijk een zware
Highland stijl whisky, mede te danken aan calcium in het aanwezige
water. Ze hebben in het verleden geprobeerd om hem lichter te maken door
onder andere het benodigde water aan te voeren uit Speyside via
tankwagens. Was niet echt gelukt en duur. Daarom werd er door Edrington
geopteerd om hun Glenrothes uit te breiden voor de benodigde single malt
in hun blends en Glenglassaugh te sluiten.
Nu werken ze met een fermentatietijd van 90 uur met
een melkachtige lactische wash als resultaat, wat hun een volle
olieachtige body geeft.
|
GLENGLASSAUGH
REVIVAL 46%
Distillaat uit 2009, dus zo’n 4 jaar gerijpt en
afkomstig van na de heropstarting. Een mix van bourbon- en Spaanse Rioja
rijping, daarna nog zo’n 6 maanden nagerijpt op first fill Oloroso.
Het Rioja vat is van Europese eik en dat geeft droogte en tanine. De
eerste neus doet me denken aan warme rubber, maar hij wordt zuiver.
Hintje bleekwater wel. De wijn komt dan boven in de neus. Alcohol en
karamel in de smaak, het fris rood fruit zit in de afdronk en in laatste
neus. Volgens de tasting notes vind je ook nog harde kazen, is hij zoet,
niet zo zuur en stroopappel. De afdronk blijft lang, prikkelend en heet.
Saltiness verraadt de ligging
aan de Noordzeekust van de distilleerderij.
|
Er zitten enkele Glenglassaughgetrouwen in de groep,
die zelfs mee de warehouses ingedoken waren na de overname om de vaten
“te inspecteren”. Nodeloos te zeggen dat die ook een zinnig woordje
te vertellen hadden over de distilleerderij en z’n whiskies. Eentje
werd door Douglas zelfs “his
little sidekick Bert” genoemd. Dit tot hilariteit van de rest van
de aanwezigen ... .
|
GLENGLASSAUGH
EVOLUTION 50%
De vroegere versie was 57%. Zacht bananensnoepje in
de neus, naar spear mint. Ook peer en vanille. Gerijpt in ex George
Dickel Tennessee Whiskey casks. Volgens de notes nog geroosterde kokos
en met water krijg je een romiger mondgevoel. Niet zo subtiel als de
oudere, maar!!!
|
GLENGLASSAUGH
TORFA 50%
Toch nog een geturfde versie! Bij een vorige sitrep
vertelde Stuart dat ze overwogen om te stoppen met geturfde
Glenglassaugh. Misschien is dat wel zo en is dit het resultaat van
aangelegde stocks door vorige uitbaters? Domme, vergeten te vragen!
“Torfa” komt uit het Noors en is een ideetje van Malcolm. Het
refereert uiteraard naar turf en terecht. De neus kon van een Caol Ila
zijn. Plakaatverf. 30ppm in de gemoute gerst en 20 in de spirit. Eens de
neus verzadigd is, komt terug dat “banaantje”. Met water wordt hij
ziltiger in de neus en de smaak wordt fruitiger. De turf blijft, maar
minder “gruizig”.
|
Al 3 schitterende whiskies, alleen al
qua prijs/kwaliteit verhouding, en de “kleppers” moesten dan
zogezegd nog komen!
|
GLENGLASSAUGH
30Y 44.8%
De eerste, gebotteld onder “Benriach” hoede. Boter
in de neus. Karamelbanaan? Aha! Jacques chocolade mét banaan. Een 2nd
fill Oloroso. Gedroogd fruit in de neus, en wat voor een NEUS! Smaak toch
wat vlak en de afdronk een beethe droog aan de zijkant van de tong. In de
neus fruit, fruit en fruit. Douglas noemt de smaak zijdezacht en daar kan
ik mee leven. Bij een eerder whiskycafé in TastToe stond hij ook
geprogrammeerd en had ik dezelfde opmerking als vandaag bij de smaak.
Beetje vlak, maar je kan het dus ook gerust zijdezacht noemen.
|
GLENGLASSAUGH
1973 30Y 55.1%
Aha, daarom! Bij deze oudere versie van de 30
jarige, die we al kenden van vroeger, is de alcohol meer aanwezig. Hij
doet het middenstuk van de smaak als het ware opspringen in de mond.
Daarom valt de nieuwere versie wat “vlakker” uit. Op neus wint de
nieuwe echter. Deze houdt vooral perzikken in de neus, nadat de alcohol
wat verdampt is. Met beetje water, dik OK!! In de afdronk vinden we een
beetje thee. Na een 5 tal minuten, platte cola en tikje koffie. Sherry
cask? Refill? Douglas weet het niet.
Kleine broer van 1973 heeft de juiste fles cadeau
gekregen.
|
|
40e verjaardagstrip kleine broer |
GLENGLASSAUGH
1967 43Y 40.4%
Exotisch fruit, passievrucht, mango. Dun, in de zin
van niet vettig. In de afdronk komt iets vegetaals opzetten,
zuringstengel, en daarna meer exotisch fruit. Verwacht dus geen olie, coating,
op de tong. Ik heb zelfs even meegeboden om de restanten van de
fles te kopen, om maar te zeggen ... . Litlle
sidekick vond hem ook ontzettend lekker maar wel wat duur voor hem.
“Schrijft dan een boek, hé!” klonk het van een andere tafel. Spreker
heeft dat gedaan én heeft zo’n fles thuis staan blijkbaar. Gekocht met
de royalties?
|
Als extra had Douglas nog een traktatie bij. Een 35 jarige Massandra Connection. |
Een in een uiterst zeldzaam Madeira vat van het
gerenomeerde wijnhuis Massandra uit de Krim gefinishte Glenglassaugh.
Beetje actueel momenteel, die regio, wegens de dreiging van WO III en
bekend via de Massandra Collection. Meer dan 1 miljoen flessen wijn.
Deze fles is pas verleden maandag handgebotteld. Beetje er op kauwen en
dan heb ik druivengelei en pit. Volgens de door Stuart geschreven
tasting notes ook nog cantaloupe meloen, zeelucht, suikersnoepjes en
eik. Zeldzaam als de pest en hij was een extraatje! Leuk toch?
|
Massandra Madeira |
PS: Vroeger die dag was ik nog even bij de
Whiskyambassadeur van België 2014 binnengesprongen. Wat flessen
selecteren voor een komende tasting, weet je wel. Natuurlijk had hij ook
een aanbod van Glenglassaugh in de rekken staan, maar nog leuker was dat
deze, tevens Ambassadeur van Arran Distilleerderij zijnde, net de nieuwe
17 jarige Arran binnen had. Ganz
neu! “Es proeve?” Wat had je gedacht! Rijper dan de 16 jarige (no fun intended), alcohol vond ik niet zo overheersend dan bij de 16
jarige. Al het lekkere fruit van Arran zat er ook in, zij het licht
gestoofd.
|