HOME TASTINGVERSLAGEN |
|||
|
|||
“Hou
19 november vrij!!”, als intrigerende boodschap kan dat tellen. Vlug
iets geregeld op het werk en ik was vrij. Het bleek de moeite, want Hans
had Ian McWilliam kunnen strikken voor een tasting. Ian is een
ex-distilleerder, nu marketingmanager van GLENFARCLAS. Een
distilleerderij uit Speyside, die nog steeds in handen is van
nakomelingen van de oprichters. Tel daar bij dat het maar een boogscheut
van mijn deur plaatsvond en dat er heel wat 100°PROOF- leden
ingeschreven hadden, kortom alle ingrediënten voor een geslaagde avond. Hans
was er in geslaagd om een 30- tal mensen een zitje te bezorgen in het
sfeervolle bovenzaaltje van restaurant “De Wingerd” te Hulshout. Het
aanbod stond reeds uitgestald en was zeker representatief voor de
GLENFARCLAS range. |
|||
Hier
mijn tasting- notes (let wel: dit is een persoonlijke interpretatie!): GLENFARCLAS
8 Y:
een recente botteling voor de Italiaanse en Belgische markt. 40 %vol.
Goudgroene kleur. Rode bessen en kruidig in de neus en mond, waterig
midden en notige afdronk. Okkernoot met mouttoetsen. GLENFARCLAS
12 Y:
43 %vol. Meer olieachtig dan de vorige. Ook waterachtig midden, maar
minder. Appelsienschillen, heel lichtjes vanille aanwezig. Kruidig. GLENFARCLAS
15 Y:
46 %vol. Waterige stuk. Beetje rook. Mondverwarmend. De smaak zit echt
vooraan op de tong. Bitter ? GLENFARCLAS
21 Y:
43 %vol. Massaal abrikoos en perzik in de neus en in de mond. Fruitig.
Zachte fruitige afdronk. GLENFARCLAS
25 Y:
43 %vol. Smaakexplosie. Bittere chocolade met appelsien. GLENFARCLAS 105: 60 %vol. Sherrybom. Butterscotch. Caramel. 2/3 sherrygerijpt en 1/3 bourbongerijpt.
|
|||
Als verrassing had FILLIERS, de invoerder van GLENFARCLAS, een van hun paradepaardjes meegebracht. De 14 jarige vintage 1990 jenever. 43 %vol. Gestookt in een kolom tot 32 %vol en dan “over gehaald tot 74 %vol. Gemaakt van mout en rogge, gerijpt op bourbonvaten, zou dit ook voldoen aan de definitie van whisky. De rogge in de afdronk verraadt hem echter als jenever. |
|||
Tijdens
de tasting werden we vergast op de deskundige uitleg van Ian, die
ondertussen al 15 jaar bij GLENFARCLAS werkt . Hier volgt een greep uit
dit vat van kennis:
GLENFARCLAS
ligt aan de voet van de Benrinnes, waar ze ook haar water vandaan haalt.
Het stroomt door de distilleerderij, onder de binnenplaats. Er
wordt OPTIC BARLEY gebruikt. Een recentere gerstsoort met hogere
suikeropbrengst en die beter bestand is tegen ziektes dan het vroegere
GOLDEN PROMISE. De stills worden nog steeds door direct vlamcontact
verwarmd. In het verleden heeft men een poging gedaan om over te
schakelen naar spiraalverwarming in de stills, maar het karakter en de
body van de whisky was verdwenen. Daarom zweert GLENFARCLAS bij directe
vlam onder de stills.
|
|||
Ze
zuiveren hun “afvalwater” in hun eigen bio- plant, alvorens te lozen
in de rivier Spey. Ze gebruiken bourbonvaten, w
aarin al andere Schotse whisky gerijpt is, en Spaanse sherryvaten uit
het noorden van Sevilla om GLENFARCLAS in te laten rijpen. GLENFARCLAS
bezit 50 % van een bottelingplant in Edinburgh, waar o.a. GLENFARCLAS
gebotteld wordt.
Wat
mij vooral interesseerde was of er in die bourbonvaten één bepaalde
Schotse whisky gerijpt had, of dat het de blender is, die moet zorgen
voor een continuïteit in de aangeboden range ? Een tweede vraag was
vanaf wanneer GLENFARCLAS buiten de grenzen van Schotland gepromoot en
te verkrijgen is als single malt. Voor 1960 sprak men immers bijna enkel
van blended whisky. Deze
vragen heeft Ian, na wat opzoekwerk, achteraf beantwoord via e-mail.
Na
contact opgenomen te hebben met het “Scotch whisky research centre”,
beaamt hij dat de vorige inhoud geen of weinig invloed heeft op de
nieuwe vulling, aangezien het hout niet geïmpregneerd is met de whisky
van de vorige vulling. (?) Welke deze laatste is, houden ze geheim. GLENFARCLAS
wordt als zodanig verkocht sinds de 1870’s. Vooral in de landen van
het Britse Rijk, o.a. Zuid-Afrika, Australië, en de USA. Nu zijn dat
een veertigtal landen, maar wie weet welke mogelijkheden de toekomst
brengt ?
|
|||
Ian McWilliam (Glenfarclas)
en Hans Gabriël (whiskyshop UISGE BEATHA)
|
|||
Dat deze doortocht van Ian, georganiseerd door Hans Gabrïel, niet ongemerkt voorbij is gegaan, bewijst dit artikel uit de krant. | |||