6 Februari 2013
|
De aangeboden line up maakte de verplaatsing naar Kampenhout al meer dan de moeite waard. Ook de voor mij op het eerste zicht onbekende “Douglas Cook” van Glendronach, die de tasting aan elkaar zou praten, had mijn interesse gewekt.Altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en die van
Glendronach (en Benriach) weten gewoonlijk ook nog over wat ze ’t hebben! Ingeschreven
dus!
|
|
Druk in de winkel en wat te vroeg. Geen nood, flessen genoeg om te bestuderen.Opeens tikte iemand op m’n schouder en tot m’n verrassing stond Stuart Buchanan daar te stralen. Altijd blij weerzien! Blijkbaar is hij weer op toer in België en verzorgt hij de tasting vanavond. Geen “Douglas Cook” te zien.Toen de tasting uiteindelijk begon was ik al volledig op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen in de whiskywereld en had ik weer zoveel bijgeleerd dat het inschrijvingsgeld al terug verdiend was.En er wachten me nog 8 whisky’s en nog meer
informatie!
|
|
Stuart Buchanan |
Stuart vertelt dat in de nasleep van de Pattison crash rond de eeuwwisseling (20ste, dat is), er een groot aanbod kwam van gebruikte sherryvaten. Tussen de jaren ’40 en ’60 was er geen enkel probleem om aan sherry butts te geraken. Na de jaren ’60 kwamen daar dan de “bourbons” en hogsheads bij.Toen ze de distilleerderij enkele jaren geleden kochten, bestond de stock uit 10% “bourbon” en 90% “sherry”. Ondertussen hebben ze van de Pernod Group,
eigenaar van Chivas Brothers en ex-eigenaar van Benriach, een kleine
bottelingplant gekocht in Edinburg.
|
GLENDRONACH
CASK STRENGTH OLOROSO & PX
De oloroso werd gevuld in 1993, de PX in 2002. De
neus gaat van toffee naar boter. Chocolade en zachte rozijnen. Fris.
Ceder. De smaak, na een initiële piek van peper, gaat ook naar
chocolade en ceder (bitter). De afdronk is lang en warm met stewed
barley.
Die stewed
barley is wat ze nastreven als signatuur van Glendronach, zegt
Stuart.
|
GLENDRONACH
FOR THE NECTAR VIRGIN OAK HOGSHEAD 2002
57.1%
of cask
# 4530. Gefinished in virgin oak en dat geeft hem wat gras en kruiden.
De neus is vol vanille en boter. In combinatie met de alcohol geeft dit
een “peperige” prikkel die blijft hangen. In de afdronk vind ik
“toast”. Het zurige komt hier specifiek van de nieuwe eik!
|
Bij de vandaag geproefde sterktes heeft men er heel wat minder last van, maar bij bottelingen van rond de 40% en iets hoger, kan koude er de oorzaak van zijn dat vetzuren en proteïnen aan elkaar gaan “klitten” en onsmakelijke zwevende “structuren” in de whisky gaan vormen.“Alsof er iemand in gekotst heeft” is de correcte omschrijving volgens Stuart.Een vat vol wijsheid en weetjes ... die Stuart.
|
GLENDRONACH OLOROSO SHERRY
BUTT 1994 18Y
of cask # 98. De geur is die van zure kersen en
chocolade. Mon Cheri bonbons. Zelfs zuur snoepgoed. De smaak is wat de
neus voorspelt. De afdronk is zwaar. Gebrande karamel? Blijft goed.
Koffie/koffiebonen. Kruidnagel.
|
Een beetje uitleg over de kleuren op de kopdeksels
van de vaten leert ons dat een
pink dot op de cask de
aanduiding was om aan te tonen dat deze met paxarette
behandeld was. Niets illegaals, maar de neus ging dan meer richting
parfum dan sherry-aromas. Stuart had er al zo’n geproefd, maar niet
bij Glendronach hoor!
|
GLENDRONACH
OLOROSO SHERRY BUTT 1992 19Y
of cask # 1123. Kruiden, koffie op ‘t randje en rozijnen. Donkere chocolade in de smaak. Kruiden. Sappige rozijnen met koffie. Verbrand randje. Afdronk kan tellen. |
Weetje: Sherry butts worden niet gecharred. De
spirit penetreerd maar zo’n 4 mm in het hout. Dit is niet zo diep zodat
er niet veel tanine vrijkomt, dus minder bitterheid in de uiteindelijke whisky.
Weetje: Bij lange fermentatietijden bezinkt de gist
in de washbacks en blijft daar achter. Dit resulteert in het aroma van
“appels” in het distillaat. Bijkomend is dat de wash in de still
minder schuimt. Men kan dan de wash still voller vullen en hem laten
“simmeren” zonder gevaar van “overkoken”. Anderen voegen soms
zeep toe om dit schuimen te voorkomen. Dit proef je dan wel in de new
make.
|
GLENDRONACH PEDRO XIMENEZ
PUNCHEON 1991 20Y
of cask # 3183. Amerikaanse eik. Rijping in PX is
beperkt in tijd. (Relatief, want Stuart spreekt hier over “minder” dan
40 jaar). 6 mm penetratie hier en dat levert heel wat vanille op.
Verrassend dus, die smaak. Bitter midden. Lekkere afdronk. De vanille
“fruit” de sherry op.
|
GLENDRONACH PEDRO XIMENEZ
PUNCHEON 1989 22Y
of cask # 5475. Kerstmiscake. Mist de koffie!!
Amerikaanse eik? Zoeter dan de 1991. Kruiden? Chocolade.
|
GLENDRONACH OLOROSO SHERRY
BUTT 1972 40Y
of cask # 710. “Vuile” munt. Zurig, vegetaal
begin. Fris sherry einde. Zou dat typisch zijn voor extreem oude
sherryrijping? Ik herinner me een oude uit Speyside, die van de groene
weide, waar dat “mohito” gevoel ook sterk aanwezig was. Het cliché
werd bevestigd en deze werd tot “winnaar” van de avond verkozen.
Verdomd interessante whisky, maar wel 657 € de fles ... .
|
8 whisky’s op vatsterkte passeerden de revue vanavond, waarvan de nadruk op sherryrijping lag.Aaneengepraat door Stuart Buchanan is het moeilijk om na vanavond Glendronach niet tot je favoriete distilleerderijen te tellen. Er geweest zijn, maakt het ook nog moeilijker ze te negeren. Hetzelfde gevoel hebben we ook bij Benriach.Daar komt dan nog bij dat het Stuart zelf was, die ons daar al enkele keren rondgeleid heeft. Sympathiek as hell en een vat vol kennis en praktijkervaring.Met andere woorden: A
hero of our time!
Nog een weetje?: Er gaan 60 sherry butts in 1
container!
|