Pag 1/2 |
Reportage: Gunter (Lidnr.01) |
De
data van het whiskyfestival te Gent stonden reeds lang in onze agenda
geschreven. De vorige edities die we bezocht hadden waren stuk voor stuk
hoogtepunten, en dan nog eens in stijgende lijn. Aangezien de
cultuurdienst van onze thuisbasis gevraagd had of ze een whiskytasting
met ons mocht opnemen in het jaarprogramma, op de datum van 13 februari,
werd er besloten om het festival op zondag 15 februari te bezoeken en zo
werd het ook aan onze leden meegedeeld.
|
Groot
was onze verrassing toen we begin januari een mail kregen van een
“Cask Six” lid, een bevriende whiskyclub uit Mol, met felicitaties
en dat we zeker mochten zijn van zijn “stem”. We stelden tot onze
verbazing vast dat we genomineerd waren als “Beste whiskyclub van
België
|
||
We weten wel dat de programmaboekjes door sommigen behandeld worden als collector items. De website zelf, het geesteskind van alweer diezelfde voorzitter. De lange wachtlijst van mensen die lid willen worden is eigenlijk ook een verdoken hint dat we niet slecht bezig zijn. En dat alles gaat dan nog maar over het huidige seizoen 2008/2009.Maar
enkel de leden kennen het totale plaatje en is hun aantal genoeg, indien
ze allemaal stemmen, om een serieuze impact te hebben op de verkiezing?
Het gaat tenslotte wel over “heel” België en laat ons eerlijk zijn:
de andere genomineerden zijn ook niet de minste! Maar dan kom je op
tastings ergens ten velde … “Ik heb op jullie gestemd!”, klinkt er
steeds meer en meer. Blijkbaar “zien de mensen ons graag”. (Wij hen
trouwens ook!!). Hoe dichter de datum van 13 februari komt, hoe meer het
begint te prikkelen. Wat als … ? Het moest maar eens waar zijn? Als er
een paar dagen vooraf een mail van de organisatie komt, dat we bij de
laatste 3 genomineerden zijn, slaat de “paniek” toe. Onder
“paniek” verstaan wij: er is een probleem en wat zijn de mogelijke
oplossingen.
De
geplande en uitverkochte tasting van de cultuurdienst kunnen we niet
annuleren. Als we winnen, wie kan in onze naam dan de prijs in ontvangst
nemen? Het antwoord dient zich aan als een gloeilamp van 100 watt, geen
spaarlamp! ERIC VERMEIRE !! Lid van 100°PROOF en standhouder van
Premium Spirits. Vanaf nu genaamd: onze
man in Gent.
|
Vrijdag
13 februari, tasting van de cultuurraad te Herselt. Door de winter
buiten, de grootte van het oude lokaal en een aantal losgekoppelde
radiatoren is de temperatuur niet echt aan de hoge kant te noemen. Always a gentleman stel ik mijn clubfleece ter beschikking van een
vrouwelijke proefster. Rond
|
|
De avond was meer dan geslaagd en dan moesten we nog naar Gent … . |
Zondag 15 februari. Een delegatie van 12 leden en 1 voorzitter vonden elkaar op ons eigenste perron 9 en ¾ te Begijnendijk. De aanwezigheid van onze 2 prijsbeesten, onze eigenste voorzitter en Jan Vissers, lid n°24, werd gevierd met een aperitiefje uit eigen vat Connemara. |
In opperbeste stemming bracht het door ons geliefde NMBS-personeel ons naar Gent.Een
wandeling door het Citadelpark en de festivalgrounds
werden bereikt. Het succes is ons niet naar het hoofd gestegen en we
kwijten ons aan de taak om serieuze research te doen voor ons geheime
project “105°PROOF Bourbonclub”.
Misschien winnen we volgend jaar die prijs, op voorwaarde dat er tegen
dan al zo’n categorie bestaat. 1 club zal er dan al zijn!
|
De
Four Roses Single Barrel is al direct een meevaller en in ons geval een
goede binnenkomer.
De
zoektocht gaat verder en we vinden “Elijah Craig” (Heaven Hill). Een
verrassing! Vooral de 18 jaar oude in de gegraveerde fles.
|
Bij Marc Segers van de Whiskycorner vinden we de lang gezochte Sazerac (Buffalo Trace). Amerikaanse Rye (rogge) whiskey.Goede
recensies in The Whisky Magazine
deden deze hoog op ons verlanglijstje staan. Dankzij Marc kunnen we hier
2 leeftijden proeven.
|
Natuurlijk laten we ons hier ook verleiden door de whisky en in de gauwte, voor we naar een Arran masterclass moeten, nemen we nog de nieuwe Scapa 16y tot ons. Spijtig stellen we vast dat het limonadetoetsje dat de 12 jarige nog had, meer en meer verdwenen is. Waarschijnlijk zullen er weldra nog genoeg stocks zijn voor een 18 jarige versie.We
hebben wel het nodige respect voor de distilleerderij op Orkney, niet in
het minst dankzij de herinnering aan de Scapa van Mario
en Hubert, die
geweldig lekker was.
|
Louisa Young |
ARRAN
MASTERCLASS
Onder leiding van Louisa Young, sales manager, mochten we hier het volgende vat kiezen dat The Nectar zal bottelen voor de Belgische markt.5 samples, 2 sherry- en 3 bourbonrijpingen. Sherryrijping n°3 heeft het transport niet overleefd. |
|
Na assistentie mijnentwege, waarvoor mijn verontschuldigingen indien nodig, werd sample n°2 gekozen. Een sherryrijping die afwijkt van vorige bottelingen. Bourbon n°5 was voor mij een schitterende 2de. Na een gesprekje met The Nectar werd duidelijk dat ze vat n°2 sowieso zouden bottelen, wegens excellent, zodat ik me minder schuldig voelde wegens het “overnemen” van de tasting en ben ik wel een beetje trots dat mijn naam ook op het etiket zal prijken. Let trouwens ook op het 12 vragen interview met Louisa dat er aan komt! |