TERUG

 

 

 

RITJE DOOR DE KEMPEN
Tastingverslag Gordon&MacPhail (Turnhout 07 November 2013)

Woorden: J'O (Lidnr.12)    ~    Beelden: Jan (Lidnr.24)

 

 

 

Geen Vaes Bros in het land dit lange weekend. Tijd voor eigen initiatief dat spreekt voor zich.

Dirki regelt het transport dus dat zit goed, ik betrouw hem meer met de auto dan met de fiets ( de geschiedenis geeft me gelijk).

Een zeer natte herfstdag gaat deze uitstap vooraf, de ideale sfeerschepping voor een ritje door de Kempen naar het verre Turnhout. Dit op uitnodiging van ons medelid en whiskygoeroe Eric Vermeire.

Eens benieuwd wat dat gaat geven?

Mijn echtgenote zal ik pas terugzien wanneer die in de echtelijke sponde ligt te slapen in de armen van ene Morpheus (dat daar maar geen prullen van komen).

18u20, mijn laadbeurt is aangebroken en ik zink weg in de kussens van een Duitse klassewagen. Eerst nog de andere ontdekkingsreizigers oppikken. Jaco, Marc (licht gekwetst ter hoogte van zijn lichaam) en Jan (Tante Fin wuift uit). Nog een tankstop, altijd veilig spelen bij nachtelijke uitstappen, en Turnhout komt al in zicht. Op de parking van de”De Bond” is plaats vrij en er is ook nog tijd voor een aperitiefje.

Eric en gastvrouw Julietta Buchan, made in France, komen uiteindelijk ook opdagen en tronen ons allen mee naar de zolder/balletzaal/tastingruimte.

Eric leidt in en Julietta neemt over.

 

 

 

Dhr. Vermeire Eric

Julietta Buchan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als intro krijgen we een Glentauchers 1991 bottled in 2009, 43% voorgeschoteld onderwijl een presentatie over Gordon & MCP en wat geschiedenis tot ons nemend. Volgens ene M.Jackson, even dood als zijn kwelende naamgenoot, moeten wij de heer G. Urquhart levenslang dankbaar zijn voor de schat aan single cask whisky’s die ons nog steeds toelachen. En dat zijn we ook.

De whisky zelve wordt niet alleen door mezelf omschreven als drinkbaar, een beetje waterig en: Ik ga er geen moord voor doen. Ietsje hoger alcohol gehalte zou misschien wonderen doen wordt er geopperd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu naar de officiële tasting lijst.

Een Glen Grant, 2002-2013 40%.

Schijnt zeer populair in Italië. Refill Bourbon

Licht van kleur, grassig, hooi dat nog niet helemaal droog is.

Licht fruitig, pineapple, mango ook wat vanille. Wordt peperig en het fruit evolueert naar rijpe meloen met een vleugje banaan.

Zeer zachte finish.

 

 

 

 

 

En daar komt zijn grote broer al aangefietst...

Glen Grant, 25y 40%, 1st fill en refill sherry

Kleur nijgt naar goud met enige fantasie, gelukkig heb ik die nog.

Grassig/groen fruit.

Verrassend licht voor een 25 jarige, maar op mijn leeftijd lijkt alles veel lichter.

Sherry komt samen met toffee krachtig naar voor.

Lange afdronk, bouillon en ik bedoel niet Etienne.

Blijft “geven” tot  het allerlaatste moment.

 

Hèhè, even een stukje brood en een slok water want daar wordt al nummer 3 ingeschonken door de bevallige andere Eric.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Longmorn, distilled 1999, bottled 2013, 43%

Minieme sherry invloed, banaan, amandelen.

Zwarte peper rukt op, dan het bittere van grapefruit en eindigt aan beetje vettig op de lippen.

Een zachte afdronk met melkchocolade randje (Koetjesreep, bestaat dat nog?)

 

 

 

 

 

 

Weerom volgt een familielid de line-up

Longmorn, 30jaar oud, 43%

Donker als de nacht.

Geweekte rozijnen, lichte rum, Jamaica (al ben ik daar nooit geweest)

Smaakt ietsje minder dan de veelbelovende neus en evolueert naar mokka.

Gaat lang en warm naar beneden, dit lijkt wel één van de vijftig tinten grijs, en de rumrozijnen komen terug. Heeft wel wat tijd nodig maar die heb ik als jonggepensioneerde.

Het lage alcohol gehalte blijkt een truuk om de zuiderse markt een betaalbare whisky aan te bieden.

Iemand oppert dat dit misschien wel een beleggingswhisky kan zijn. Hilariteit alom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razend tempo en daar lijden mijn notities onder achteraf bekeken. Voeg daarbij nog de altijd eerder absurde humor van mijn clubgenoten en de lezer begrijpt dat het uittikken van dit verslag niet zo makkelijk is dan mijn vlotte schrijfstijl doet vermoeden.

Oef! Daar is The Macallan

2004-2013, 9 jaar dus en weerom 43%

Licht bruin randje.

Op het etiket wordt banaan vermeld maar met de mijne was een aap gaan lopen.

Vloeibare fudge, groot verschil met vorige edities. Te wijten aan het teloor gegaan gebruik van Golden Promise gerst wegens te lage opbrengst van suikers en centjes. Daardoor ontbreekt de kenmerkende aanwezigheid van moutigheid.

Haast niemand vindt dit een uitschieter laat staan een verbetering. Mij lijkt het ook eerder vlak.

Wel een likeurachtige aftertaste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleine rook en plaspauze die welkom was later gaan we over naar het tweede deel van het The Macallan luik.

32 y, 43% 1st fill bourbon.

Rumtopf, peper en leer worden in de neus gevangen.

Smaakt zeer kruidig met oosterse specerijen en zwarte peper als uitschieters.

Eentje voor in de winter aan de stoof, lang en warm ( daar is hij weer), creamy, donkere chocolade en koffie, café Liègois zonder de room.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer ik goed geteld heb zitten we al aan zeven.

Glenglassaugh, 1986-2009, 33jaar dus en 40%.

Ik ruik een beetje vuile zuivel, spoelen van de melkbussen in de melkerij.

Eerst nogal vlak maar blijkt tijd nodig te hebben. Dan komen er Rang snoepjes, je weet wel van die gele die haast niet uit het plakkerig cellofaantje te krijgen waren.

Er zit duidelijk iets in dat roept om bevrijd te worden maar ik zou bij jupiter niet meer weten wat.

Afdronk kort en droog.

 

 

 

 

 

Algemene conclusie: Allemaal eerder drinkwhiskies vooral door het lage alcoholgehalte. Een tikkie meer zou volgens de geachte panelleden misschien meer openbaren.

 

Als toemaatje en omdat we zo braaf geweest zijn krijgen we de keuze om nog een pintje in het Bondsgebouw  beneden te nuttigen of een…

 

 

 

 

 

50jarige Gordon & MacPhail botteling te proeven. Ik had na al het voorgaande wel zin in een pintje om de dorst te lessen maar sloot me goedwillig als ik ben aan bij de meerderheid die uit de rest van het gezelschap bleek te bestaan.

Speyside, 40% Oak cask hoorde ik de moderator in de verte nog roepen.

Rood fruit met een licht aangebrand randje dat niet stoort. Metal Molly! Chocolade en Christmas pudding.

Een afdronk letterlijk zo lang als de leeftijd en dat blijft maar duren.

Bedankt Eric en Julietta en bevallige assistent/uitschenker.

 

 

 

 

Toch beneden maar dat pintje gaan drinken en dan voldaan huiswaarts in omgekeerde volgorde.

En morgen weer op post voor Back to Black bij Jan.

 

 

TERUG