Maandag 1 December 2014Verslag: Gunter (Lidnr.01) |
O
Captain, my Captain! |
|
Een
quote die me altijd bijgebleven is uit de film “The Dead Poets
Society”, samen met het beeld van een student, staand boven op een
lessenaar. Dit laatste deed hij op aanraden van Robin Williams, om de
wereld eens vanuit een andere invalshoek te bekijken. Het
virtueel op een lessenaar gaan staan heeft me ondertussen al dikwijls
geholpen om uit situaties die uitzichtloos of onoverkomelijk leken te
raken. Ook heeft het me geleerd dat er verschillende manieren zijn om
iets te bekijken en wat in die context juist of fout is, is niet altijd
relevant. Het is gewoon één manier om iets te bekijken. |
Het
geldt zeker ook voor het whiskywereldje. Zelf vind ik het reuze spannend
om naar (bij voorbeeld) Schotland te trekken en een distilleerderij voor
de eerste keer te bezoeken, de mensen te leren kennen en verhalen te
delen. Klikt het, dan worden er ook menige drams gedeeld, klikt het niet
dan is dat ook een verrijkende ervaring. Anderen
zoeken whiskybars op om er de zeldzame dram te bestellen die ze nog niet
geproefd hebben. Om af te vinken in een lijstje, om het tijdsbeeld te
vatten waaruit hij stamt, om een hiaat in het distilleerderijprofiel in
te vullen of gewoon om wonderlijke dingen te ontdekken. Deze
laatsten komen op deze tasting zeker aan hun trekken. Full Dram heeft
namelijk Phil en Simon Thompson van Dornoch Castle uitgenodigd. Dornoch
Castle is een kasteelhotel met prijswinnende whiskybar, gelegen boven
Tain en Glenmorangie aan de oostkust. |
Dornoch Castle |
Phil Thompson |
John Beach & Simon Thompson |
John
Beach van Fidler’s in Drumnadrochit is ook van de partij. Een andere
prijswinnende whiskybar in Schotland, bij ouderen onder ons nog bekend
van het programma “Gentse waterzooi” waarin Gene Bervoets op een
rituele manier haggis tot zich neemt. Gastheer was de vader van Jon, die er nu
ook bij is. Mijn opname van dit programma staat nog ergens op “VHS”
in de kast. Jon en zijn vader zijn momenteel op tour door het Europese
vasteland en hebben net het whiskyfestival in Monaco achter zich
gelaten. Door hun gemeenschappelijke interesse in whisky en auction
sites zijn de Thompsons en de Beach’s al jarenlang vrienden.
|
|
John Beach |
Fiddler's in Drumnadrochit |
Alsof
het is om dit alles nog wat meer luister bij te zetten, wordt er door de
club een Banff als welkomstdrankje geschonken. Eentje van Malts of
Scotland uit 1975. Zeer floraal. Doet denken aan een frisse zomerweide en
poeder voor het maken van vanille pudding. Bitter/peper verhouding is mooi
in balans en bepaalt mee de afdronk. Nog wat limoen en alles heel zuiver.
De zware zoete florale ondertoon blijft in de neus tot er op het einde
geparfumeerde zeep overblijft (en dit is hier iets positiefs!). |
DEW
OF BEN NEVIS 21Y
43% Deze botteling stamt uit de jaren ’80. Het betreft een single blend, dus bestaande uit een single grain en een single malt. Dit kon bij Ben Nevis, daar er tot in de jaren ’70 ook een graandistilleerderij aanwezig was. Bij
deze versie werden beide spirits waarschijnlijk samen in hetzelfde vat
gevuld en gerijpt. Het resultaat is lekker en doet qua smaak aan een
harde zuurzoete snoepstock denken. Kruidig in de zin van plantaardig en
oh ja … had ik dat al gezegd … lekker. |
GLEN
GRANT 7Y
Oké. Een Glen Grant van 7 jaar is niet zo zeldzaam zul je denken, maar deze is er wel eentje uit begin jaren ’70! 26 2/3 fluid ounces. Veel
alcohol en new make spirit in de neus. Youthful,
clean, herbal and citrus horen we “iemand” zeggen. De smaak
valt best mee. Haast een citroendrankje. Het alcoholgehalte is 70 proof en die uitdrukking werd gebruikt in de jaren ’70, vandaar.
De neus gaat nu richting grappa. |
EDRINGTON
BLEND 33Y Een
vatted malt, gebotteld in 2011. Gingercakes. Amandelen en marsepein.
Zuiver. Het middenstuk, body, is wat waterig. Macallan? Met honing
geglazuurde ham. Appelsien met bruine suiker. Waterig. Niet
overtuigend, maar toch maar lekker geproefd. Néh! |
Ondertussen
vertellen de moderatoren van deze avond over hun speurtochten langs
veilingsites, op zoek naar illustere en vooral oude bottelingen.
Whisky’s die reeds tientallen jaren op fles zitten en ergens
ongeopend bewaard werden tot avonden zoals vandaag waar de spirit uit
het verleden terug z’n vrijheid krijgt. |
TOMATIN
35Y 1975
44.1% CADENHEAD’S 2
refill casks. Een recentere botteling uit de stal van Mark Watt. Zij
spreken van gestoofde rabarber, ik van het witte tussen schil en vlees
van een citrusvrucht. Structuur van een bananensnoepje. In de afdronk
verschijnt grapefruit, die deze Tomatin zo gegeerd maakt. Fris zurig
en rond. Men kan zich afvragen of deze fles binnen enkele jaren het
onderwerp zal zijn van een tasting met als thema “Vroeger was alles
beter”? Of iemand kei blij is dat hij er nog eentje heeft kunnen
vinden op de internet-veilingsites? Het verleden van de toekomst is
nu. |
Jon
vertelt dat hij en z’n vader net terug zijn van het whiskyfestival
in Monaco en onderweg aangesloten hebben bij de gebroeders Thompson.
Hij vertelt hun dat “het” nog niet vergeten is en dat ze volgens
hem nog steeds niet welkom zijn in Monaco. Onder “druk” en
hilariteit van de zaal vertellen de gebroeders waar “het” op
slaat. Dornoch Castle, hun thuisbasis, ligt naast het hotel waar onder
andere Madonna getrouwd is. Regelmatig dwalen internationale en andere
gasten van het hotel af naar de prijswinnende whiskybar van Dornoch.
Op een avond zitten er 2 mannen aan een tafeltje die zich het bier
goed laten smaken. “Another pint, Al?”, vraagt de ene en de andere
bevestigt. Later op de avond schakelen ze over op whisky en naar
aanleiding van het gevraagde wordt er achter de bar geconcludeerd dat
er een kenner aanwezig is. Als de drukte in de bar wat tempert, komt
de kenner aan de bar zitten en ontspint er zich een gesprek over, je
raadt het nooit, whisky. Verwante zielen et cetera. De pintbesteller
maakt Al er op attent dat het tijd is om terug naar hun hotel te gaan.
Deze laatste nodigt de Thompsons nog uit om eens een bezoek te brengen
aan het whiskyfestival van Monaco. Blik op de kalender leert echter
dat er dan andere dingen gepland staan. “Sorry
mate. Not can do.” Teleurgesteld verlaat Al het etablissement.
Dan pas daagt het … Al … Monaco … . Nee,
denkt Jon. Prins Albert van Monaco, whiskyliefhebber en bezieler van
het festival in zijn thuisland, ziet een hernieuwing van de
kennismaking met de Thompsonbroeders voorlopig nog niet zitten. |
MACDONALD’S
GLENCOE MALT WHISKY 8Y
100°PROOF 57.1%.
De oude Schotse 100° proof dus en niet de Amerikaanse. Is dit Ben
Nevis of een Glenlochy? Ze weten het niet. Waxy, gaande naar koolvuur
en alcohol. De neus groeit. Harde peer. Vuil zoals Springbank kan
zijn. De geur van koolvuur wordt duidelijker en beter met een beetje
water. |
ROYAL
DUKE Whisky,
gebotteld in de jaren ’40. De fles is dus minstens 70 jaar oud! Veel
is er niet over geweten, maar in de context van de tasting vanavond
kan je ze beschouwen als een soort tijdscapsule. Een blik in het
verleden, een blik op de jaren ’40, een kijkje in het leven van
mensen die er al lang niet meer zijn. In eerste instantie ruik ik een
pan met spek en eieren. Vleugje turf ook. “Doorneuzen” brengt
echter fruit. De turf verdrijft de eieren. De smaak is (toch wat
onverwacht) lekker. Fruit!! De afdronk is eveneens fruitig en lekker. |
De
volgende whisky is er eentje uit Inverness. Nog niet zo lang geleden
had deze stad nog 3 distilleerderijen, nu geen enkele. Jon vraagt om
te achterhalen welke het is aan de hand van het
distilleerderijkarakter in het glas. Daar moet je al veel voor
gedronken hebben van de betreffende distilleerderijen. Er zijn nog
bottelingen te vinden, maar de prijs stijgt. Neem daar nog bovenop dat
er een reden was waarom specifiek die distilleerderijen gesloten
werden en de zin om je budget aan een selectie van elk te spenderen
neemt zienderogen af. Het is geen Glen Albyn, geen Millburn, maar een
Glen Mhor. |
GLEN
MHOR 1975
60.9% CADENHEAD’S FOR ODDBINS Gebotteld in 2011 voor (drank)warenhuisketen Oddbins. Het interessante aan het verhaal achter de whisky is dat Jon ondertussen iemand heeft leren kennen die nog in de sinds begin jaren ’80 gesloten en ondertussen verdwenen distilleerderij heeft gewerkt. Een ware traktatie om met zo iemand verhalen en anekdotes uit te wisselen en even zelfs dwaalt de blik van Jon naar het verleden. Waarschijnlijk naar die bewuste avond. De whisky beschrijf ik het beste als een gekalkte stal. Dat hoeft niet negatief opgevat te worden.
Na
deze 8ste whisky is het officiële gedeelte min of meer
achter de rug, maar er moet nog een fles gedeeld worden. Een
Springbank uit 1974. Een oude bekende uit de Chieftain’s stal van
Ian MacLeod. |
SPRINGBANK
1974 29Y
51.2% CHIEFTAIN’S Deze
single cask is gebotteld voor Wijnwinkel Ton Overmars in Amsterdam. Deze
versie had wel iets van ’t putteke en daar bleef altijd wel iets van
hangen in de neus. Verminderd gelukkig wel tijdens het “ademen” van
de whisky, maar blijft het genot wel verstoren natuurlijk. De
“vuiligheid” van Springbank zelf uit zich in het zoete van kolen,
steenkool dus. De afdronk is “chewy”. |
Nog eentje om door te spoelen? Wel ja! Gul geschonken door een van de vaste leden ter gelegenheid van z’n verjaardag (?). HIGHLAND
PARK 1975 35Y
51.6% THE WHISKY AGENCY / THE NECTAR Een
split cask, gebotteld in 2011. Ondanks dat het een ex-bourbon hogshead
is, heel veel mandarijntjes in de neus. Ook in de smaak. Heel fris en
zuiver. Orangettes. De chocolade was wat verrassend voor mij, voor een
ex-bourbon hogshead. Het frisse blijft ook in de afdronk. Waardige
afsluiter van wat toch wel een filosofische tasting was.
Van
iemand op de wachtlijst … |