Verslag: Gunter (Lidnr.01) |
3 november 2014: GOOGLE
Tweede keer uitgenodigd op een tasting van Full Dram. Blij dat ik me
dus blijkbaar gedragen heb, de vorige keer. Van de zenuwen deze keer
mijn fototoestel vergeten. Gelukkig vond ik de geproefde flessen
achteraf terug op Google.
|
De MC van dienst is Christophe “Billy” Van Gysel, lid van het legendarische “Lindores Whisky Society” en hem was verzocht een aantal flessen uit z’n kast mee te brengen. Zoals traditie werd er echter gestart met een welkomstaperitief.Deze was een Glann Ar Mor uit Bretagne, gebotteld op 46%. Zoetzuur
en bitter. Niet “bierbeslag” zoet en het bittere geeft hem een
“zuur” randje. Fris en géén schnapps. Niks mis mee, mits nog wat
rijping.
|
De eerste officiële fles was een Bunnahabhain
12Y en 43%. Wel eentje gebotteld in de jaren ’80 volgens
“Billy”. Met de neus in het glas zat ik direct terug in Moffat. Rond
het millennium zaten kleine broer en ik daar onze eerste fles Bunna 12
soldaat te maken. “Toevallig” trok het ganse stadje die nacht langs
de vensters van onze B&B naar een bonfire
aan de rand van het stadje, doedelzakspelers op kop, samen met de
burgemeester in kilt en met knoestige wandelstok. De rest volgde met
brandende fakkels. Een “once in a lifetime” ervaring. De Bunna was
heerlijk zacht en gleed door onze kelen. Weer een fles minder om aan te
geven bij de douane.
Jaren later verloor de Bunna 12 wat van z’n magie voor mij. Het
leek haast dat de smaak veranderd was en een scherp randje meegekregen
had. De fles van vandaag bevestigde dat dit inderdaad zo was! Peer,
pruim en abrikoos in de neus. Onderliggend wat melkchocolade en zachte
afdronk. De neus wordt gestoofd fruit en later komt nog citrus. Nog geen
“old bottle” effect. Dat zou blijkbaar iets metalig toevoegen aan
het geheel.
|
ROSEBANK VINTAGE 1981 BOTTLED 2006 CS
43% DAILY DRAM
Het eerste wat opvalt is hoe zuiver hij is. Zelf vind ik hem floraal
en doet hij mij denken aan “bloemensuiker”, moest dat bestaan.
Beetje “chewy”. Fruitkauwgum. Het zou hier gaan om een van de eerste
bottelingen van Daily Dram, toch wat Belgische whiskygeschiedenis. Raar
vond ik wel dat er geen nadruk gelegd werd op het feit dat dit een
Lowland whisky was. Er werd wel verteld dat het een Lowlander was, maar
niet dat dat feit geschiedkundig mee de structuur, neus en smaak van de
whisky bepaald heeft. Op een vraag of iemand iets wist van wat er
momenteel aan de hand was in Rosebank vertelde ik dat een privépersoon
geïnteresseerd was in de distilleerderij, ook met de bedoeling om er
terug te distilleren. Dit werd echter ten stelligste ontkend, daar het
distillatie materiaal gestolen was en er dus nooit nog zou gedistilleerd
worden. Euh …
|
Enig naspeurwerk leerde wel dat het verhaal dat Euan Mitchell van
Arran Distillery me verteld had, dat hij samen met de man van Arran
Breweries de site bezocht had en dat die laatste zinnens was de
distilleerderij aan te schaffen om er een brouwerij, bottelarij en
micro-distilleerderij te instaleeren, berustte op feiten. Mashtun,
washbacks en ander materiaal waren er nog aanwezig. Ondertussen zijn de
onderhandelingen met de “gemeente” echter afgesprongen en hebben de
Breweries hun zinnen gezet op Bladnoch … .
En wat hebben we geleerd! In de toekomst toch nog maar wat in stilte
genieten hier.
De volgende fles dan maar.
|
HIGHLAND PARK 21Y
47,5%
Mensen beginnen hem direct te vergelijken met de Rosebank en
natuurlijk valt deze laatste wat licht uit dan. (Duiding, weet je wel!)
Extreem waarneembare appelsientjes en (hout)rook. Laaange afdronk. Deze
versie was gekozen tot beste single malt ter de wereld in het jaar onzes
heeren 2009 door Whisky Magazine. Op reis naar Orkney in het voorjaar
van 2008 hadden we al een vermoeden in die richting.
|
LOCHSIDE G&M 23/03/1981 – 24/06/2009
56,1% CASK 803 LA MAISON DU WHISKY
Groene banaan in je neus! Smaak ontploft eerst in je mond en trekt
daarna zoet weg. Eer refill sherry hogshead. De neus wordt zoeter en ik
pas de truc met water van Jurgen Vromans toe. Wauw!! De neus wordt meer
gekruid. Lochside had de rare gewoonte om “married at birth” toe te
passen en de ingrediënten achterhalen is geen sinecure. Proeven geeft
echter uitsluitsel: dit is zeker en vast een lekkere whisky!
|
PORT CHARLOTTE 10Y
64% SALVATORE MANNIMO RESERVE 2001 – 2011
Vettige peat. Balsem. Vanille met hintje vette peat. Vette boter.
Voila, dat is de evolutie van de neus. Rookverzadiging treedt op. De
smaak trekt aan je sinussen. Wat water balanceert ‘em, maar hij blijft
heet. Niet zo ondrinkbaar als de 64% doet vermoeden maar HEET, met een
afterburner.
|
De laatste whisky van de avond staat in sommige kringen bekend als
een van de beste bottelingen van Longmorn.
LONGMORN 37Y 1972 – 2010
51,3% REFILL SHERRY PERFECT DRAM/THREE RIVERS – TOKYO
Candy – appels. Spices. Droog. Oud en waxy, alles in positieve
zin. Waardige afsluiter van de line up en in stilte vertrokken naar
m’n auto. Gelukkig regent het niet meer en hopelijk denk ik er
volgende keer aan om m’n fototoestel mee te brengen. Als er nog een
volgende komt niewaar?
|