VRIENDEN VAN DE WHISKY...Thema September 2009: Ik ga naar een 'fles-met-een-verhaal' tasting en ik breng mee... |
In de aanloop van de nacht begeven de
“Vrienden van de Whisky” zich weer op pad. Langs bossen en velden,
sommigen gedragen door heel wat meer paardenkrachten dan hun voorouders,
haasten ze zich naar de afgesproken plaats. De alom bekende afspanning,
om daar onder kaarslicht elk hun fles boven te halen uit de fictieve
kapmantel. Deze dient niet enkel om hun fles, maar ook hun identiteit
voor de buitenwereld verborgen te houden. Welke de flessen zijn, elk met
hun eigen verhaal, kunnen we hier onthullen, maar de identiteit van de
“vrienden” blijft geheim.
|
KILKERRAN 46% “Work In Progress”
Als inleidend ritueel wordt deze nieuwe whisky
uit Campbeltown geschonken. Onlangs werd er een derde distilleerderij,
Glengyle, “her”opend en
deze is het eerste wat er hier van op de markt verschijnt. Veelbelovend!
Alcoholsluier over de neus. Purper, abrikoos. Ondanks de jonge leeftijd een volwassen neus. Er wilt vanille doorbreken. Beetje turf. De neus van de new make wordt weggeduwd door de maturatie. Dik oké! Warmt.Er zijn enkele van de vrienden die deze
distilleerderij 3 jaar geleden samen hebben bezocht, wat ook didactisch
materiaal opleverde.
|
|||
1ste VERHAAL:
Het volgende speelde zich af tijdens mijn
eerste zomerse Schotlandreis, 11 jaar geleden. We vertrokken blij
gemutst, daar de gehuurde mobilhome een upgrade gekregen had van 5 naar
7 personen. Een zee van ruimte voor mezelf, het vrouwtje, ons dochtertje
van 1 jaar, bagage en levensmiddelen. Zonder problemen via Zeebrugge
naar Hull met de ferry en daarna cruisen tot Stirling. We bezochten er
het Wallace monument. De derde dag echter werd ons dochtertje ziek.
Eerst werd er besloten om verder te rijden, het zal morgen wel beter
zijn, maar 2 dagen later vertoonde ze uitdrogingsverschijnselen. Een
lichte paniek sloeg toe en in het Crianlarich tankstation werd er geïnformeerd
naar de dichtstbijzijnde doktor. Een hulpvaardige Schot zei: “Volg me
maar!”
|
|
Het deerde hem zelfs niet dat er dagen waren zonder visvangst. Gewoon een ganse dag in de Schotse natuur doorbrengen was voldoende. Tussendoor nippen van zijn zakflacon, en verder genieten in alle rust.“Iets drinken?” vroeg hij en hij presenteerde me zijn zakflacon. Het was de “Isle of Skye” blend.ISLE OF SKYE 12Y 40%
Schitterende blend. Gevaarlijk!
Glengoyne? Beetje het zurige van appel, gestoofd met suiker.
3 Maanden later zijn we, vrouwtje en ik, al
terug naar Schotland geweest …
|
2de VERHAAL:
Ik denk dat het zo’n 15 jaar geleden is, dat
ik, samen met mijn broer, de eerste keer voet aan wal zette in
Schotland. Beide fervente amateurfotografen zijnde, waren we vooral geïnteresseerd
in de “gewone” foto’s van natuur en landschappen. Op dat moment
hadden we nog zoiets van: “Whisky, wat is dat?”. Een toer van 10
dagen door de highlands, waaronder Speyside, was het doel. Natuurlijk
passeerden we ook Fort William en werden we geconfronteerd met de Ben
Nevis. “Naar boven!”, werd het motto. Gelukkig waren er toen geen
midges, die de beslissing snel hadden kunnen doen keren. We vertrokken
met goed weer, maar met de hoogte kwam er ook meer en meer mist. Aan een
monument werd de beslissing genomen om terug te keren. De slechte
zichtbaarheid en intense koude waren factoren die we niet konden en
mochten negeren. Hier kwamen we ook een Schot tegen, die ons zijn
heupfles presenteerde. Hij bleek een politieagent te zijn, die betrokken
was bij de bewaking van het Lockerbie- proces en hij moest er even
tussenuit. Datgene wat in zijn heupfles zat was Oban
en dat viel heel goed mee! Zo is het begonnen. Eenmaal terug beneden
werden de plannen aangepast en zijn
|
3de VERHAAL:
De tweede clubreis van 100°PROOF heeft een
diepe indruk op mij nagelaten. De eerste reis naar Islay vond ik ook
geweldig, maar toen lag de nadruk meer op whisky. Orkney was zoveel
meer! Het ganse concept, de natuur, de geschiedenis, de cultuur, het
doorkruisen van Schotland … neem daarbij nog dat Highland
Park mijn favoriete whisky is … . Het
hele gebeuren, de vlucht, de ferry, … kortom, het vlekkeloos
verloop van de reis en daarbij nog de neuzen van alle deelnemers in
dezelfde richting. Dat is niet zo evident! Een pluim op de hoed van de
voorzitter. Vandaar deze oude botteling van de 12 jarige Highland Park
om dit verhaal te vertellen:
HIGHLAND PARK 12Y 40% (bottled 1992)
|
||
Volle smaak. Spijtig van de 40%, maar toen wisten ze niet beter, evenals ze toen waarschijnlijk in Schotland nog geen benul hadden van wat litchis waren, alhoewel we ze nu tegenkomen in tasting notes van whisky’s uit die periode. In de smaak appelsiensiroop en later koffie met melk. |
||
HIGHLAND PARK 12Y 40% (recentste botteling)
Appelsien, zwarte drop. “Spicyness” van de
sherryrijping. Zout! Weer spijtig van die 40%? Toch leuk en
uitzonderlijk om ze met 2 naast elkaar te kunnen proeven.
|
4de VERHAAL:
Op de terugweg van onze reis naar Shetland in
juni 2005, hebben mijn broer en ik de oostkust van Schotland wat
verkend. Buiten Glen Garioch en Glendronach hebben we ook halt gehouden
bij MacDuff
Distillery. Ze is wel niet toegankelijk voor publiek, maar we konden het
niet nalaten om over de gronden te slenteren. “Home of William
Lawsons” hing er op de muren. Dat de single malt Glen Deveron hier
vandaan kwam wist ik, maar de William? Dat was wel een verrassing. Toen
een tijdje later de reclamefilmpjes van William Lawsons furore begonnen
te maken, keek ik er dan ook met andere ogen naar. In 2007 zijn we, mijn
broer en ik, samen met onze gezinnen, een week neergestreken in
Gardenstown. Dit ligt op een boogscheut van MacDuff en Banff. ’s
Avonds, tijdens de aangename zomeravonden, kwam er een fles MacDuff van
dezelfde batch als deze (en diegene die we op een clubtasting van de
ondertussen opgerichte 100°PROOF whiskyclub geproefd hebben) op tafel
en werd er van het leven genoten.
MACDUFF 1969/2006 TASTE STILL SELECTION 54.4%
One of 192 bottles from refill sherry hog cask
n° 3682. Voila, daar heb je het. Een echte Corman Collins. (Hun andere
reeks, M&H, leerde ons Mario kennen, maar dat is dan weer een ander
verhaal.) Deze heeft appelsien in de neus en verrassend veel
bourbonelementen voor een sherryrijping!. Zoet en vanille. Wat wax en
blonde tabac. De 54.4% bijt in het begin wel een beetje, maar dan krijg
je al het heerlijke van een goede oude sherrygerijpte whisky!
|
In het begin van mijn “whiskycarrière” vertelde mijn broer me over een legendarische distilleerderij op Islay.Ze was reeds lange tijd gesloten en de bottelingen, ouder dan 20 jaar, hadden een geweldige faam. Hij had er zelf eentje aangeschaft van “Silent Stills”, maar nog nooit het geluk gehad om er eentje te proeven. Op bezoek in Cardhu, werden we in de shop geconfronteerd met de nieuwe botteling van Rare Malts: Port Ellen 22 jaar. Ondanks dat hij me gek verklaarde heb ik
toen een fles gekocht en ’s avonds geopend in onze cottage.
|
|
PORT ELLEN 6th RELEASE 54.2%
Het aroma van de haven, geteerd touw, zout. De
turf kan men met een beetje goede wil linken aan de typische geur van
diesel -aangedreven schepen. Islay!
Zoveel emoties in een glas! |
5de VERHAAL:
In dezelfde periode dat ik mijn huis
“gebouwd” heb, werd er gewerkt aan een nieuwe familiezaak. Aan deze
laatste heb ik dan ook niet veel kunnen helpen. Elk vrij moment werd
gespendeerd aan het “ontmantelen” van het ouderlijk huis van nonkel
L. Muur per muur werd dit in containers overgebracht naar mijn bouwwerf
in Tongerlo, waar dan de stenen stuk voor stuk gekuist en gerecupereerd
werden. Hiermee werd dan de bierkroeg “De drie tonnen”, of zoals in
de volksmond: mijn huis, gebouwd. 1 keer heb ik niet deelgenomen aan de
werkzaamheden, daar ik uitgenodigd was voor een ontbijt in Mol. Andere
genodigden waren Bert Bruyneel, Bert Dexters, Guy Dexters (de gastheer)
en zijn vrouw Paula (de gastvrouw). Er was afgesproken om
|
|
G
|
6de VERHAAL:
Ik lees heel veel en een groot deel daarvan
gaat over whisky. De door het lezen opgedane kennis over de Kelten en
hun cultuur kwam me van pas op onze reis met een mobilhome verleden
zomer, door Frankrijk, en meer specifiek door Bretagne. Het is niet
algemeen geweten, maar daar liggen ook stevige Keltische roots. Daar
struikelde ik over Amorik.
3 jaar oude whisky van 40%, gedistilleerd in Warenghem, Bretagne. De
aangeschafte fles was, ondanks de lage score op “WhiskyFun” moeilijk
te weerstaan tussen de hunebedden en staande stenen, maar ze heeft de
reis overleefd en hier is ze:
|
7de VERHAAL:
Mijn whiskycarrière is begonnen met het
resultaat van te antwoorden op een vraag om wat whisky te komen drinken
met: “Ik mag dat niet.” Ik kende al een 5 à 6 blends van naam, maar
die bewuste avond heb ik er 10 geconsumeerd … uit goedgevulde
limonadeglazen. Het spelletje Pictionary dat gespeeld werd hebben we
moeten afbreken, daar ik het bord niet meer vond. Onderweg naar huis heb
ik wél de gracht gevonden en ik vond dat toen geweldig interessant! 3
dagen recuperatie later, keel was nog wat “verbrand”, daagde het mij
wel dat er meer aan whisky was dan dat ik tot dan toe besefte. Later met
een Talisker, als cadeau gekregen, werd dit meer dan bevestigd! Via een
artikel in Playboy kwam ik de Scotch Malt Whisky Society op het spoor.
Via de afdeling in Nederland ben ik daar lid kunnen worden, nog wel op
de geboortedatum van mijn dochtertje, en heb het me nog geen moment
beklaagd. De welkomstfles bij SMWS was toentertijd een Glenburgie,
met schroefdop.
SMWS 71.8 GLENBURGIE 1978/1992 59.3%
SMWS 104.9 GLENCRAIG 1974/2008 50.5%
“Church incense in naughty dungeons”,
volgens SMWS zelf. Deze komt ook van de Glenburgie Distillery, maar is
gedistilleerd in een Lomond still. Bevat salmiak (zoute drop) in de neus
en mond. De neus is wel heel clean. Buiten categorie! Deze fles is
aangeschaft tijdens het vergezellen van het bestuur van 100°PROOF op
een van hun “strooptochten”. Dat deze whisky in de toekomst gaat
opduiken bij een van hun tastings is niet denkbeeldig!
|
De verhalen werden afgesloten met een simpel
feestmaal van echte Ar
|