TERUG

 


Presenteerde op 12 September 2008

Met als gastspreekster Jacque Sutherland, Sales Manager van Duncan Taylor .

Gunter (Lidnr.01) was er ook bij en stuurde zijn verslag en foto's binnen, waarvoor dank.

 

 

12 september, de eerste tasting van het nieuwe whiskyseizoen in de Single Malt Whiskyshop te Zammel. Vandaag is Jacque Sutherland, salesmanager van Duncan Taylor, gastspreekster.

In de shop zelf worden sedert de opening al pareltjes van deze onafhankelijke bottelaar aangeboden. Ze staan hoog aangeschreven bij kenners en liefhebbers, niet in het minst voor hun betaalbare en schitterende oude bottelingen. Dit is dus reden genoeg om buiten te staan wachten tot de deuren van de tastingkelder opengaan.

Jacque zelf blijkt een innemende vrouw te zijn. Misschien nog wat onwennig om een grote groep in de hand te houden, maar gedreven is ze zeker. We zullen ze na deze avond zeker nog tegenkomen in het whiskycircuit. De volgende whisky’s had ze bij:

 

 

 

MORTLACH 1993 14Y 46% DUNCAN TAYLOR – THE NC2 RANGE

 

“Non chill filtered and non coloured” et voila, daar heb je de NC2 reeks! Deze Speysider heeft eerst veel alcohol in de neus, maar dan komt toch het typische Mortlach - karakter er doorheen: peperkoek. De meeste Mortlach komt in Johnie Walker terecht en aangezien de verkoop van Johnie wereldwijd stijgt, is er steeds minder en minder Mortlach als single malt te verkrijgen. Deze botteling heeft een lichtgele, bijna witte kleur, wat doet vermoeden dat er wat minder sherryinvloeden zijn dan in de standaard Mortlach. Toch nog genoeg peperkoek met gekonfijt citrusfruit en gekonfijte kersen. Een paar druppels in de handpalm laten de aroma’s achter van boter en intens fris gekonfijt fruit. Vettig op de tong.

 

BOWMORE 1998 9Y 46% DUNCAN TAYLOR – THE NC2 RANGE

Jonge leeftijd voor een Duncan Taylor. De typische geur van een oude kachel zweeft boven het glas. Zij beschrijft het als de geur van “gerookte kaas”. De smaak is verrassend! Hint van purper fruit en met wat extra lucht in de mond … WAUW! De zachte afdronk is zeer aangenaam tussen al dat andere jonge geturfde geweld dat nu op de markt aangeboden wordt. 9 jaar en massa’s potentie!

Jacque verteld dat ze bij Duncan Taylor enkel vaten bottelen die echt de moeite waard zijn. Ze benadrukt dat deze vaten op de distilleerderij zelf blijven, tot ze rijp zijn om gebotteld te worden, in hun eigen “bottelingplant”. Daar wordt er met 4, soms zelfs met 6 flessen tegelijk gebotteld!

Als er een uitzonderlijk vat bijzit, eentje dat Euan Shand, de baas, van zijn sokken blaast, dan krijgt deze botteling het label “Euan’s dram” mee. De volgende is er zo een.

 

 

 

IMPERIAL 1990 18 Y 52.2% “EUAN’S DRAM” DUNCAN TAYLOR RARE AULD

Oranje kleur. Smaak en aroma van bloedappelsien (jaja, eerst was er de geur van boenwas). Boter en noga vinden we ook terug. Noten. Peperige, kruidige afdronk. Verwarmend en beetje droog. Floraal, maar meer struik dan bloem. Weeral een schitterende Imperial.

 

Duncan Taylor heeft verschillende reeksen. De “RAREST of the RARE” bestaat uit whisky’s van niet langer bestaande distilleerderijen. Uit respect is de verpakking zwart, zodat de vergelijking met een “coffin” (lijkkist) niet ver weg is. Ze zijn dood. We proeven vanavond er 2 uit deze reeks.

 

PITTYVAICH 1979 29Y DUNCAN TAYLOR RAREST OF THE RARE

De distilleerderij in Duftown werd afgebroken in 2002. De malt is altijd een onderdeel van de blend “Bell’s” geweest. De smaakervaring van deze expressie is fenomenaal. Eerst een knal in je mond en daarna een lange, lange afdronk. Nog wat graan in de neus, beetje turf. Bloemenessence. Vanillepudding met cassis, verdund maar nog niet waterig. Dan komt er mokka/koffie. Met enkele druppels water wordt het smakenpalet wat breed uitgesmeerd. Beetje droog en lange afdronk. Tijdens het proeven op internet gecheckt, en dit is de laatste fles in België! Exclusief, qua!

 

CAPERDONICH 1972 35Y 50.3% DUNCAN TAYLOR RARE AULD “SELECTED BY THE NECTAR, BELGIUM”
(dat is de Mario!)

De “secret well”, of in het Gaelic “Caperdonich” stond lange tijd bekent als Glen Grant 2. Ze werd immers aan de andere kant van de weg door de Speyside gebouwd, tegenover Glen Grant. Ze hadden zelfs verschillende installaties gemeen, zoals de filling station. Maar dat is een ander verhaal.

Deze botteling is “smack in your face”. Heel levendig. Bourbontoetsen. Leder en mahonie. Gaat mooi open in de mond. Met wat water komt de “boenwas”, boter en zoethout (kalisse). Sweet!! Orange marmelade zest. Heb ik al heel levendig gezegd? Donkere oranje kleur.

 

 

 

GLEN MHOR 1975 32Y 43.5% DUNCAN TAYLOR RAREST OF THE RARE

Mijn derde Glen Mhor, spreek uit Vor. Een stuk geschiedenis uit Inverness. 1 van de 3 verdwenen distilleerderijen uit de hoofdstad van de highlands. Slachtoffer van de sluitingsronde begin jaren ’80. Terecht of onterecht? Sommigen zeggen noodzakelijk.

Eerste neus nog wat mout met hints van overrijp fruit. Visceus, olie. Stadsgeuren, cokesvuur. Redelijk gesloten toch. Karamel komt, samen met shortbread en honing. Blij dat ik dit stukje geschiedenis in mij mag opnemen.

 

 

COAL ILA 1982 26Y 54.3% DUNCAN TAYLOR RARE AULD
“SELECTE
D BY THE MARIO, BELGIUM” (dat is de Nectar!)

Eentje van Islay. Oude rook, naar verf toe in de neus. Initieel krijg je citrus in de mond, maar dan komt de rook ook hier opzetten. Havengeuren en met was ingewreven vest. I need a hat, home etc.. Een paar druppels in de hand gewreven ruiken naar graan. Misschien treed er verzadiging van rook op, die trekt naar de achtergrond en dan komt het fruit: gesuikerde citrus. Coal Ila is een rots in de branding sinds het verschijnen van de 18 jarige standaardbotteling. Een stille jongen, maar je kan er altijd op rekenen.

 

 

 

 

 

Traditioneel wordt er afgesloten met een hartig hapje en een gesprek met de gastspreker/spreekster. Het resultaat hiervan vind je op onze website onder het “12 vragen interview”.

 

TERUG