HOME

TASTINGVERSLAGEN

 

WHISKYTASTING IRISH PUB DUBH-LINN WOLSDONK
Dinsdag 2 mei 2006
Gastspreker : Geert Bolle (Whiskyhouse, Affligem)

 

Een tasting met Geert begint altijd met wat verrassingen. Minstens één whisky op de lijst wordt vervangen door een nog specialere en het aantal aangekondigde whisky’s wordt minstens verhoogd met één.

 

 

 

GLEN DOUGLAS SINGLE MALT  4Y  45%
SINGLE CASK BOTTELING    BOTTLE 123 VAN 315
72 FLESSEN IN BELGIË

 

De eerste, GLEN DOUGLAS van de Loch Lomond distillery in Alexandria, stond niet op het programma. Maar hij was zo nieuw en zeldzaam dat Geert het niet kon laten om een fles mee te brengen. De Loch Lomond distillery, in de nabijheid van Glasgow is niet alleen bekend uit de boeken van Kuifje,
maar ook om de Loch Lomond stills. Deze bestaan uit een pot still met refluctieplaten in de nek. De platen kunnen in hoogte versteld worden. Deze eigenschap, samen met een serpentine voor waterkoeling en verschillende turfgehaltes in de gerst om mee te beginnen, daarbovenop nog gebruik makend van dubbele en semi dubbele distillatie, maakt het mogelijk om in de 2 wash stills en 2 Lomond stills minstens 7 verschillende malts te maken. Eén ervan is de Inchmurrin, de “most Lowlandlike Highland”.
Diegene die wij proeven is dus de GLEN DOUGLAS. De  minst gepeate single malt. Het resultaat van een trage spirit run, gaande van 85% tot 45% vol. De whisky is 4 jaar oud en is gebotteld op 45% vol. Eén van de 72 flessen voor de Belgische markt.

Vanille in de neus en een verre hint van verbrande karamel die bij een betere poging mout wordt, met karamel. Geel fruit, tussen abrikoos en andere. Nog meer Karamel en peer in de neus. Citrus in de afdronk. Het fruitige in de neus blijft heel lang en iets bitter in de afdronk, maar zeker niets verbrand zoals in de Loch Lomond single malt

 

 

 

MAGILLIGAN LIMITED EDITION VINTAGE 1991  46%
BOTTLED 2002  SHERRY WOOD FINISH

 

MAGILLIGAN SHERRY FINISH. Een Ierse uit Cooley. Deze past in het verhaal van Loch Lomond, daar Gordon Mitchell, na zijn sporen verdiend te hebben bij Loch Lomond distillery, medeoprichter van Cooley distillery werd. Daarna heeft hij zijn actieterrein terug naar Schotland verlegd met de oprichting van Arran distillery. Nu is hij “gepensioneerd”.

Deze whiskey is de eerste en enigste dubbelgedistilleerde in Ierland. De geselecteerde middlecut gaat van 72% tot 62% vol.(dit om zoveel mogelijk appeltonen te verkrijgen), gedistilleerd in 1991 en gebotteld in 2001 op 46% vol. De eerste helft van die 11 jaar op sherryvat en non chill-filtered.

Chocolade/likeur in de neus. De chocolade wordt verdrongen door appelbloesem. Bij tasten een eerste indruk van sherry en dan … een explosie van appel. Redelijk agressief mondgevoel voor maar 46% vol. te hebben. Na een tijdje komt er ook karamel. De whiskey is plakkerig in de mond. Een zeer lange afdronk, die blijft verwarmen. Droog ook. Vanwege de sherry?

 

 

 

 

BENROMACH TRADITIONAL 40%

 

BENROMACH TRADITIONAL. Eentje uit de Findhorn Valley, home of the Waterboys, en dan kan je bij Geert al niet veel verkeerd meer doen. Geen leeftijdsaanduiding, maar nog redelijk jong. In 1998 is de distilleerderij immers pas heropend door Prins Charles voor Gordon & MacPhail, de nieuwe eigenaars. Gebotteld op 40% vol.

Plakkaatverf uit de kleuterklas in de neus. Brood dat nog niet volledig klaar is en oatcakes. Deeg. Toch 10 ppm phenol zodat er wat rook in de neus zit. Een klein vleugje honing, heide? Medetasters beschrijven hem als een goede drinkwhisky. Niet te zoet. Bij een forse slok, hint van cassis?

 

 

 

 

 

GLENTAUCHERS 1990-2005  40%
GORDON&MACPHAIL

 

GLENTAUCHERS 1990 G&M. 40% vol. Deze distilleerderij uit de Speyside heeft de laatste jaren al heel wat eigenaars gehad, maar hopelijk is de toestand onder Martini, de huidige eigenaar, nu gestabiliseerd.

Gebotteld op 40% vol. Gedroogde druif in de neus. De esters zorgen voor een peersmaak. Een van de aanwezigen, een scheikundige, stelde naar aanleiding van het zoete in deze whisky de vraag of er suikers toegevoegd werden aan whisky. Hij kende dit uit de wijnindustrie en veronderstelde dat het hier ook gebeurde (?). Geert gaf een prachtige uiteenzetting over “restanten” rum en sherry in vaten, of het achterlaten van paxarette in gespoelde sherryvaten, maar ik denk dat hij in dit geval beter het productieproces en maturatie- proces wat toegelicht had. Soit. Een bittere, notige afdronk die doet denken aan okkernootpelletjes.

 

 

 

PAUZE

 

 

Tijdens de rookpauze, zagen we (woordvoerder en voorzitter) een gelegenheid om onze whiskylocker in de pub een bezoekje te brengen. Deze locker is momenteel gevuld met een fles TEANICH 19y Gordon&Macphail.

 

Hans(Lidnr.007) & Geert Bolle

 

 

MORTLACH 15Y 1990-2005 46%
CHIEFTAINS BOTTELING SHERRY WOOD  CASK N°4424+4427
1 VAN DE 1566 FLESSEN

 

MORTLACH SHERRY 15Y. Eentje van de “seven stills” uit Dufftown. Het deelt ook zijn water met de Dufftown distillery. Mortlach single malt vindt men vooral terug in Johnie Walker Black Label. Deze Chieftain’s is gebotteld op 46% vol. non chill- filtered.

Kruidig en wat eerst rubber leek te zijn is peperkoek. Typisch voor de neus en de smaak van Mortlach. Een rijke whisky vol specifiek aroma’s, die we al in elke botteling van deze lekkere whisky tegengekomen zijn. Wel in de sherry- rijpingen, niet in de bourbon- rijpingen. Ik weet het, de recensies worden korter naar gelang de avond vordert, maar dit is een oude vriend die geen introductie nodig heeft. Een aanrader!

 

 

 

 

SCAPA 22Y CASK N°550  57,9%
CHIEFTAINS BOTTELING   AMONTILLADO SHERRY CASK
DISTILLED '82 - BOTTLED 2005   582 FLESSEN

 

 

SCAPA 22Y.  Gedistilleerd in 1982 en gebotteld op 57.9% vol. in 2005, volledig gerijpt  op een Amontillado- sherryvat. Een pareltje van Chieftain’s. De ouderdom van hout en boenwas in de neus. Mon cheri , maar dan ronder, van geur. De afdronk blijft ziltig in de mond, lang. Voor de kenners: oude witte limonade van Tonetta springt hier in het hoofd. De volgende keer dat we op Orkney komen (voorjaar 2007?) moeten we deze zeker bezoeken. Vorige keer was er volop onderhoud bezig en was het zelfs wat onzeker of er ooit nog geproduceerd ging worden. Nu zitten ze terug stevig in het zadel.

 

Geert geeft hier wat achtergrondinformatie over de verschillende gekende “mousers” en hun distilleerderijen. De muizenvangers, onontbeerlijk met de aanwezigheid van zoveel gerst.

 

 

 

 

 

OLD PULTENEY 17Y  46%

 

 

OLD PULTENEY 17Y. Dit zou een standaardversie moeten worden, maar de beschikbaarheid is te wisselvallig. Ondanks maar 46%vol. toch teveel alcohol in de neus. Ook wat boterachtig. Zoute limoen in de mond. De afdronk vlakt vlug af naar lichte pudding met zachte citrustoets en daarna ziltig met zoet. “Citroensorbet op het strand” zegt de voorzitter. We hebben hier veel moeite gedaan vanwege het respect voor andere bottelingen van Old Pulteney, maar deze viel wat tegen. We hadden er meer van verwacht. Toch een distilleerderij met geschiedenis.

 

 

 

 

ARDMORE 1990 - 2004  43%
GORDON & MACPHAIL BOTTELING

 

 

 

ARDMORE 1990 G&M. Een geturfde uit de Speyside. Tot voor kort een redelijk unicum. Minstens 15 ppm fenol, zeggen ze zelf. Volgens mij met de nadruk op minstens. Gedistilleerd in 1990, gebotteld in 2004 op 43% vol. De smaak is verrassend zoet en fruitig, de turf komt pas in de afdronk. Dit is de whisky die ze ooit hebben laten narijpen op een Belgisch biervat. Kriek!

 

De avond werd afgesloten met een “beefstew with Guinness”. Zoals steeds is een avond met Geert een bron van informatie en een ware traktatie van anekdotes en whisky. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en Geert gevraagd of hij eens langs wilde komen om een tasting te geven voor 100° PROOF … .

Laat ons het er op houden dat de kans meer dan redelijk is!!!    

 

 

HOME