ERIC VERMEIRE (Lidnr. 42) ORGANISEERDE OP DONDERDAGAVOND 11 OKTOBER 2007 EEN DOUGLAS LAING TASTING MET STEWART LAING HIMSELF IN DE SALONS VAN HOTEL "TER DRIEZEN" TURNHOUT.Gunter (Lidnr.01) was er ook bij en stuurde volgend verslag... |
Eerst nog even dit krantenartikel van 29 september 2007... |
|
|
LONDEN
- Een fles whisky is in Schotland voor
|
|
“Ik beken. Het was ik. Ik ben een
wereldrecordhouder.” Verbaasde gezichten alom. Wat bedoelt die man?
“Terwijl het applaus langzaam wegsterft zal ik het uitleggen” zei
hij vervolgens.
|
||
Stewart Laing |
Als binnenkomer kan dit verhaal tellen, maar we zijn naar Turnhout afgezakt op deze mistige avond van 11 oktober in het jaar onzer heren 2007 om whisky te proeven.
Ben Nevis Provenance 10y 1996 46%vol
De eerste whisky van de avond is er eentje uit
de Provenance reeks. Deze zijn gebotteld op 46%vol. De neus bevat mokka,
neigend naar krenten, en rood fruit. De kleur in het glas heeft ook een
rode weerspiegeling. Op het einde blijven er florale tonen over.
Prikkelt in de mond. 46% en de eerste dram van de avond zijn hier
waarschijnlijk de redenen voor. De mond blijft kruidig, de afdronk gaat
naar bitter, kruidig.
Tussen de whisky’s door blijft Stewart
vertellen. Zijn vader, een ex- RAF piloot startte de zaak op in 1948.
Hij kocht her en der kleine hoeveelheden malt whisky op om zelf te
blenden. De relatie tussen de familie en Bruichladdich komt ook
uitvoerig aan bod. Bijna, bijna waren ze eigenaars. Door een speling van
het lot, de familietak die eigenaar was van Bruichladdich bleef
kinderloos, verdween de distilleerderij uit familiehanden. Zoals bij
zoveel onafhankelijke bottelaars, blijft toch altijd het verlangen om
een eigen distilleerderij te bezitten en met Scapa was het bijna, bijna
gelukt.
|
Scapa Provenance 12y 1994 46%vol
Ex bourbon cask. Hier komen de
jeugdherinneringen weer boven. Stiekem in de garage van de grootouders
sluipen om een fles Tonetta limonade te tasten en nosen. De witte
versie. Veel van die neus vind ik terug in bottelingen van Scapa. Zo ook
in deze. Stewart voegt hier nog onrijp graan en “barbershop smells”
aan toe. In het lege glas blijft het aroma van frisse wijn hangen. De
afdronk is ziltig en lang. Er komt ook iets metalig naar boven. De neus
houdt frisse tinten.
Eind jaren ’70 stelde men vast dat Cognac de
drank was in China, Japan en Korea. Het stond chic om een fles Cognac op
tafel te hebben in de restaurants en clubs. In verhouding met de verkoop
van Scotch, was het op dat moment 10 tegen 1 voor de laatste. Na
onderzoek naar het waarom, stootte men op een slimme campagne van
“onbekenden”. Cognac zou een afrodisiacum zijn en terzelfder tijd
verspreidde men het verhaal dat scotch ongezond was. Eenmaal dat dit
geweten was, kon men met labresultaten aantonen dat scotch zeker niet
ongezond was. Over het andere, aan Cognac toegeschreven voordeel ga ik
me hier niet over uit laten maar dat de verkoop keerde naar 10 voor
scotch en 1 voor Cognac … ”I rest my case”.
|
||
Coal Ila Provenance 10y 1996 46%vol
Meer fruitige ondertonen dan de standaard Coal
Ila. Ziltig. Als je er op “kauwt” komen er zachte citrus- smaken en
appel. De rokerigheid heeft wat weg van kampvuuras. Niks mis mee. De
extra procenten alcohol doet hem iets boven de standaardbottelingen uit
stijgen.
|
Claudia Ham van Premium Spirits selecteert de
Douglas Laing bottelingen voor de Belgische markt. Ze laten dit meestal
over aan de lokale invoerders van hun producten. Die voelen het beste
aan waar vraag en potentiële interesse naar is. Om een voorbeeld te
geven: in Taiwan lust men geen MacAllan. Zinloos om die markt daarvan te
bevoorraden, terwijl de vraag naar MacAllan op andere markten eindeloos
is.
|
Banff Old Malt Cask 1974-2007 32y 47.8%vol
Een andere reeks van Douglas Laing. Gebotteld op de “golden strength” van 50% vol. Volgens Stewart de ideale sterkte voor zulke oude en zeldzame whisky. Alles zit er dan nog in, “non chilled filtered”, en je kan hem puur drinken, zonder te verdunnen met water. Deze zit wel iets onder de 50% vol als gevolg van gulzige engelen. Begin al maar te lachen want ik ruik boenwas. Dit gaat snel over in abrikoos. Hints van aardbei en kersen, ondanks dat dit een ex bourbon cask is. Geen off- notes. Enkel fruit. Rode bessen en rook?. Deze past in een van onze volgende 100°PROOF tastings volgens mij.Via de rook in deze whisky komen we achter het
echte verhaal van de rokerige Brora’s tussen 1972 en 1975. De officiële
versie is dat tijdens de verbouwingen aan Coal Ila distilleerderij op
Islay, het moederhuis geturfde Brora liet distilleren om in de gestage
behoefte van rokerige single malt voor hun blends te voorzien. Het echte
verhaal is veel grappiger en een van de ontelbare zaken die we mee naar
huis nemen na deze tasting. (Verbouwing is hier een eufemisme, daar
enkel de fundering van de oude distilleerderij terug gebruikt werd.)
Ardmore Old Malt Cask 1977-2007 30y 50%vol
Ex bourbon cask. De “bouillon”, het
vlezige van oude Islay whisky’s, is hier ook aanwezig. Ardmore is als
rokerige Speyside whisky altijd een vreemde eend in de bijt geweest en
dit komt mooi tot uiting in deze oudere versie. Rokerig. Het zoeken naar
een balans tussen boter en eik. Iets te subtiel. De neus in het glas
wordt heel fruitig na het een tijdje te laten staan. Crème brulée.
De BRIC landen, respectievelijk Brazilië,
Rusland, India en China, zijn er verantwoordelijk voor dat het
legendarische whiskyloch, de gigantische hoeveelheden whisky die lagen
te rijpen in de warehouses, opgedroogd is tot de grootte van een poel.
De gevolgen voor kleine onafhankelijke bottelaars zullen zich dan ook
laten voelen. De bereikbaarheid van schitterende oude vaten zal
drastisch afnemen. Stewart raad dan ook aan dat wanneer je een goede
“oude” fles whisky tegenkomt, deze nu te kopen. Binnen een paar jaar
zal men van die specifieke distilleerderij misschien geen fles meer
vinden van die leeftijd ofwel met een prijskaartje om U tegen te zeggen.
Highland Park Platinum Collection 1978 29y
56.7%vol
Een derde reeks van de Douglas Laing Brothers
is deze Platinum Collection, old & rare. Tijdens hun ochtendritueel
van stalen proeven komen ze soms een uitzonderlijk vat tegen. Dit wordt
dan voor deze collectie gebotteld. Het is eentje enig in zijn soort en
kan dus sterk afwijken van het gekende distilleerderijkarakter. Deze
Highland Park is echter direct herkenbaar. Het gaat om een sherry butt,
dus mon cheri, chocolade, honing en appelsien. Een pareltje. De diepgang
van dit alles maakt hem speciaal. Het uitdrukkelijke zoute karakter van
de afdronk is zoveel meer dan de standaardbotteling.
|
“What is worn under a kilt?
Nothing … everything is in perfect shape and working order!”
(taalgrapje van Stewart)
|
De overname van Whyte & Mackay door United
breweries van Vija Mallaya wordt uitvoerig besproken. Het verhaal van
Indische whisky leest als een scenario van een film noir met een open
einde. Een “happy end”? Dat zal de zeer nabije toekomst uitwijzen,
maar het gevoel leeft toch dat we qua whisky in het nu moeten leven en
genieten. Dat doen we dan ook ten volle met de volgende fles.
De surprise van de avond.
Glen Rothes Platinum Collection 22y 56%vol
Nog niet te krijgen op de Belgische markt op
dit moment, maar door Stewart meegebracht uit Schotland. Een ex sherry
cask. De eerste neus is zuiver stevige vanillepudding met vingerkoekjes.
(Vraag uw oma naar het recept!) In de afdronk proef je de krenten. Na
een tijdje komt de typische (rubber)neus van Glen Rothes. Veel
chocolade!!! Muntthee. Een mooie afsluiter van de geproefde reeks.
|
Met spijt moeten we afscheid nemen van Eric,
de organisator, en Stewart, wiens keuze van botteling men kan herkennen
aan een “S” op de fles, de keuze van Fred heeft logischerwijze een
“F”. Ondanks de schitterende locatie, de salons van hotel “Ter
Driezen” in Turnhout, en het aanbod van Eric en Stewart om nog een
dram uit het aangebodene te nemen, noopt de mistige nacht ons om de rit
naar huis aan te vatten.
|
Tekst & Foto's: Gunter (Lidnr.01) |