SINGLE MALT WHISKYSHOP te Zammel organiseerde op Donderdag 10 April 2008DOUGLAS LAING TASTING
|
In ons wereldje zijn Stewart en Fred Laing
begrippen. 2 broers die gepassioneerd zijn door whisky. Ik weet niet
waarom, maar het spreekt me wel aan. Na de doortocht, eind 2007, van
Stewart in Turnhout, was het nu de beurt aan Fred. Hij kwam de nieuwste
bottelingen van Provenance, Old Malt Cask en een pareltje uit Old and
Rare voorstellen. Voor diegene die het niet moest door hebben: dit zijn
de verschillende ranges in de portfolio van “Douglas Laing
Brothers”.
Ik heb de eer hem aan te kondigen in de Single
Malt Whisky Shop, of zoals kenners zeggen: “bij Vissers”
(genomineerde als beste whiskyshop in België 2008).
|
|
Het verhaal is intussen bekend. Hun vader, een
ex RAF piloot, startte de zaak na WO II en dankzij zijn inzet en
opgebouwd netwerk binnen de “industrie” was er een solide basis en
indrukwekkende stocks aangelegd. Beide broers verdienden eerst hun
sporen in de whiskyindustrie alvorens ze bij vader in de zaak stapten.
De goede naam werd verder gezet en uitgebouwd.
Dus wanneer Fred het nonchalant over de BRIC -landen heeft (Brazilië, Rusland, India en China), momenteel de grootste afnemers van whisky, weet dan dat ze grote spelers op die markten zijn. Als er iemand zicht heeft op wat er wereldwijd gebeurd met betrekking tot whisky, dan zijn zij het.
|
ARRAN 10 Y PROVENANCE
De Provenance reeks wordt gebotteld op 46%vol.
De reeks is verbonden met McGibbons, de naam van hun moeders familie.
Uit respect voor de oprichter van Arran distillers, Harold Currie,
hadden ze in de beginperiode van de distilleerderij, 1997, vaten laten
opzij leggen en zoals iedereen ondertussen weet: de rest is
geschiedenis! Arran rijpte wondermooi, via de leeftijdloze eerste
botteling tot de huidige 10 jarige.
Zeer aangename rijpe neus, geen
alcoholprikkel, karamel (mix van vanille en eik) en noten. Boventonen
van exotisch fruit. Neus blijft mooi in balans. Er komt rood fruit
opzetten. Mout is aanwezig, maar subtiel. Versuikerde gedroogde ananas.
|
ABERLOUR 10 Y PROVENANCE
Oud nieuws sinds het whiskyfestival van
Verviers, maar toch interessant is dat in opvolging van Susan Webster,
nu bij Dewar Rattray, een Belg, Jan Beckers, Douglas Laing gaat
vertegenwoordigen. Nog meer namedropping volgt, maar let wel. Dit
gebeurt op zeer bescheiden manier, eigen aan de Laing Brothers.
“Dickie” Patterson en Jim McEwan zijn goede vrienden van Fred en hun
gezamenlijke geschiedenis gaat een hele tijd terug. De ene anekdote
volgt de andere op.
Deze Aberlour vraagt echt om sherryaccenten.
Hier is er wel een alcoholprikkel en hout. Likeurachtige toetsjes. Via
vergaan fruit (meloen/citrus) over rood fruit naar purper snoep. Wat
munt op de achtergrond? De smaak is aangenaam, ook weer die
alcoholprikkel. Allerlei soorten appel passeren de revue. Zelfs
geoxideerde.
|
Douglas Laing heeft een eigen botteling plant,
wat hun veel vrijheid geeft. Bottelingen op kleine schaal en ad hoc. Ze
bottelen ook voor mededingers, ze noemen het zelfs geen concurrenten.
Deze laatste laten dikwijls hun lege vaten achter in de botteling plant.
In geval van rumvaten, wordt hier dan lustig mee geëxperimenteerd (zie
de Laphroaig).
|
GLEN ELGIN 16 Y OLD MALT
CASK
De “golden strength” van 50%vol wordt hier
gehandhaafd. Perzik en groene appel in de neus. Alcoholprikkel verdwijnt
zeer snel. Balans tussen “wit steenfruit” en malt. Bittere tonen.
Meer body, siroopachtig. Fudge en honing in de smaak. “Oudere”
tannine veroorzaakt de bittere tonen. Lekkere whisky!
|
BANFF 36 Y OLD MALT CASK
Gedistilleerd in 1971. Stewart had er eentje
van 32 y uit 1974 bij. Die heb ik toen direct aangeschaft voor de
“gesloten distilleerderij” tasting, die volgende zondag doorgaat.
Het is voor de club een extra meevaller als Fred beaamt dat die
botteling nog beter is dan die hij vandaag bijheeft. Na het bezoek aan
het stadje Banff en de nodige research voor de clubtasting, klinkt het
verhaal van Banff bekend in de oren. Ook wordt het bombardement door een
Duitse JU 88 tijdens WO II aangehaald. “Don’t mention the war”,
wat een wijze les bleek te zijn.
Stopverf met frisse citrusboventonen.
Zoethout, ceder en bitter. Wat rook tegen gehemelte en uitdrogend.
Schitterende whisky, maar als mijn geheugen me niet in de steek laat,
heeft de 32 jarige niet dat bittere en uitdrogende in de afdronk.
|
TACTICA
L
|
LAPHROAIG 19 Y OLD MALT CASK
“No nonsense”. Beetje plakkerig. Kan van
de rum zijn, want deze is dus nagerijpt, 6 à 7 maand, in een
“achtergelaten” rumvat. Dat is dan ook het enige wat er overblijft
van de rum. Dit is een échte Laphroaig.
|
PORT ELLEN 25 Y OLD AND RARE PLATINUM
SELECTION
Vatsterkte 57.7%vol. Havengeuren op de
voorgrond en op de achtergrond de winst uit het bourbonvat, een refill
hogshead. Gras en hooi. Zout en turfrook. Oud leder en de zee. Droge
schelpen op het strand. Zout, zout en zout. Gekauwd leder. Je kan niet
genoeg Port Ellen proeven in 1 leven. Fred vertelt over zijn bijzondere
band met de distilleerderij. Toen hij nog klein was, kwam zijn vader,
hoe laat hij ook thuiskwam, hem een goede nachtzoen geven. Die
alcoholwalm herkende hij later als Port Ellen.
|
MYSTIC BOTTLEAls verrassing had Fred een staal bij van een
nog te bottelen product. Wedstrijdje werd georganiseerd en diegene die
raadde wat het was, kreeg een petje of hemd. Ondanks het mijn maat van
hemd niet was, deed ik toch mijn best. Op de tong voelde hij ouder dan
16 jaar aan. Levendig genoeg om jonger te zijn dan 30 jaar, dacht ik.
Alcohol in de neus, appelsien. Geur van het “putje”
(meloen/mercaptaan).
|
||
Schitterend was ook de manier waarop Fred
tastingnote -gewijs de voetbalmatch van de Rangers tegen Lissabon weer
gaf. Als grote fan van de Rangers werd hij immers door zijn dochter op
de hoogte gehouden via zijn blackberry, van de gespeelde
wedstrijd in de kwartfinale's van de UEFA-Cup.
Na een glas Flierefluiter (liquerish, the beer
will change into urine, it’s quite old (4 jaar), yeast is still
working (hand op de buik)) verliet hij ons voor een vlucht naar
Schotland. De lucky b*st*rd.
|