Gunter (Lidnr.01) bezocht op
Vrijdag 04 December 09 de Dieste Whiskyclub 'The Spirit Safe'
|
Diest. Oranjestad.Als 2 anonieme Spanjaarden haasten Marc en ik ons, gedekt door de duistere avond, over de vestigingsgracht naar het achterpoortje in de begijnhofmuur. De weerschijn van de tijdloze straatverlichting in de natgeregende kasseien, tussen de muren van het eeuwenoude begijnhof verhoogt nog de verbintenis met het verleden.In de grote zaal brandt reeds licht,
maar aangezien het nog vroege uur begeven we ons naar de
dichtstbijzijnde afspanning. De waard kent ons niet, maar hij weet
waarvoor we komen. Een bijeenkomst van de Diestse whiskyclub The Spirit
Safe.
|
Een tijdje geleden waren we te gast op
een grain –tasting bij een bevriende club uit Mol. Nog meer aanwezig
toen, waren enkele leden van de Diestse whiskyclub. Groot was mijn
verbazing om na afloop, deze laatsten de tasting te horen omschrijven
als meer een praatcafé. Direct was mijn interesse gewekt over hoe een
tasting dan verloopt in Diest. Na raadplegen van hun en mijn kalender
schreef ik in voor de eerst volgende mogelijkheid. De tasting met als
thema: nieuwe bottelingen. Marc was bereidt om me te vergezellen en na
lang wikken en wegen werd er besloten om anoniem te gaan. Het clubhemd,
een ontwerp van onze voorzitter, bleef thuis. Vergeefse moeit echter,
want de eerste die we tegenkwamen in de grote zaal riep “Ah, de mannen
van 100°PROOF zijn er ook!”. (Eigenlijk riep hij 100%PROOF, maar dat
is muggenziften.) Dan maar naar de bar …
|
In de foyer van de zaal staat een kleine
bar, die goed voorzien is van allerlei aangebroken whiskyflessen. Tegen
een “kleine vergoeding” kan je hier een “welkomstdram”
bestellen. Marc koos voor de ondertussen blijkbaar al 12 jaar oude
Hazelburn. Man, wat vliegt de tijd. Ikzelf vond de laatste officiële
botteling van de 12 jarige Glen Scotia. Vlak na deze release verdween
Glen Scotia van het scherm en tot nu toe is er geen beweging meer
waargenomen door ons.
HAZELBURN 12Y 46%
De neus bevat typische aroma’s van sherryrijping. Rozijnen en donkere suiker. Zowel neus als smaak doet denken aan transparante gelaagdheid. Door het 3x distilleren is de structuur verfijnder en heeft deze “Springbank” zijn vettigheid verloren. We vinden wel cake met gekonfijte limoen in de smaak en neus, maar in de afdronk zit toch iets wrang, samen met zachte limoen en peper. Komt dat wrange misschien ook van het distillatieproces? Ik vind hem lekkerder dan Marc in ieder geval.GLEN SCOTIA 12Y 40%
Deze vinden we beiden direct geslaagd.
Geen hoogvlieger, maar een degelijke single malt. Het helpt natuurlijk
ook als je de distilleerderij al eens bezocht hebt, zijn geschiedenis
kent en al een hele resem Glen Scotia ’s op je repertoire staan hebt.
Om de huidige polemiek, naar aanleiding van het hele Malt Maniacs
gebeuren, te respecteren kunnen we bevestigen dat we hem blind hetzelfde
zouden omschrijven. Cake met gekonfijt fruit. Hij doet me ook denken aan
nachtelijke vergaderingen in een Ierse pub over het oprichten van een
whiskyclub. De dichtstbijzijnde toentertijd was in Diest en toch een
beetje te ver.
|
De tasting was uitverkocht en dat vond
ik geruststellend. Meer nog. Toen Pros, hun woordvoerder, in de loop van
de avond gewag maakte van een satellietclub in Ham, waar ze dezelfde
tasting zouden herhalen was ik zelfs blij voor hun. Als er nog mensen uit
verder afgelegen gebieden interesse zouden hebben om een soortgelijk
project als in Ham op te zetten, moesten ze hem maar een seintje laten.
De tasting zelf was heel gestructureerd
en per whisky werden er foto’s en/of filmpjes van het internet getoond
over de betreffende producent. Vooral het filmpje over het charren van
een vat in Japan, naar aanleiding van de eerste te proeven whisky van de
avond, zal me bijblijven.
|
HIBIKI 12Y 43% (VAN SUNTORY)
Verscheiden malen werd aangehaald dat
deze, ondanks dit maar een blend is, reeds vele internationale prijzen
in de wacht gesleept heeft. Vandaar dat hij hier goed genoeg bevonden
werd om de avond te openen voor de echte Schotse whisky. In de neus
ontdek ik weer de hevig bediscussieerde pruimen. Ook meen ik wat vlezige
toetsen, die ook in de Suntory Old voorkomen, te ontwaren. De extra 3%
prikkelt wel, maar stoort niet. Vanille met een fruitig staartje, dat
zelfs verdicht tot wat hout. Voor “maar” een blend, toch heel wat
structuur. Honing? Zou ideaal zijn voor een aperitief, maar ik zie me
eerder zo ’n fles soldaat maken tijdens een goed avondlijk gesprek met
vrienden. Wel een tweede bij de hand houden, want hij drinkt verdomd
makkelijk weg!
|
GLEN GARIOCH FOUNDERS RESERVE 48%
Geen leeftijdsaanduiding. De neus wijst
eerder naar graan dan naar sherry. “Pectoral” is wel weer duidelijk
aanwezig en doet me vermoeden dat het een onderdeel van het typische
distilleerderijkarakter is. Pectoral is een hard grijsbruin
kruidensnoepje, dat nog steeds verkrijgbaar is. De typische versuikerde
eucalyptus hierin, is dat wat we menen terug te vinden in deze whisky.
Hier zorgt de extra 8% weeral voor een prikkel. De twijfel tussen graan
en sherry wordt opgelost. Het is chocolade! Het ruwe in de mond doet
vermoeden dat er jonge whisky inzit.
|
SPICE TREE 46% (COMPASS BOX)
|
ARDBEG BLASDA 40%
Blasda is dus Gaelic voor “zoet en
lekker”. In de neus voelt hij nog wat jong aan. In de mond bevat hij
frisse appeltjes met “gruis”. De smaak stopt juist voor hij
“rubber” wordt. In de afdronk komen de appels terug en citrus. Zout!
Verlegen steken Marc en ik als enigen de hand op, als er gevraagd wordt
wie dit lekker vindt? Hier houdt men duidelijk van TURF! Met
hoofdletters! Het concept van zacht geturfde malt, 8ppm, door de Ardbeg
stills te sturen om, in navolging van de Kildalton ‘s, te ervaren wat
de verschillen met zwaar geturfde malt zijn, is dus niet aan iedereen
besteed. Soit!
|
TALISKER 12Y 45.8%
De speciale, enkel voor “The friends
of the classic malts” botteling, die trouwens overal te verkrijgen is.
Schitterende neus. Appelsientjes en wat kalk/krijt. Later kunnen we dit
laatste beter definiëren als plakkaatverf. Het medicinale zit hem bij
deze, vooral in de neus. Ook meer sherry dan vroeger. Minder spicy
afdronk dan zijn collega ’s van andere leeftijden. Drop en zout in de
lange afdronk. Eindelijk komen we te weten dat het hier om 25 à 30 ppm
gaat! (Dit is een inside joke tussen mij en onze voorzitter. Bij ons
eerste bezoek aan Talisker, zo ‘n 9 jaar geleden, ging de gids
navragen voor ons hoeveel ppm de malt bij Talisker had. Volgens ons is
hij nog steeds naar het antwoord aan het zoeken!) Deze Talisker is wel
meer toegankelijk dan de anderen qua smaak en aroma ‘s, maar niet qua
prijskaartje!
|
PORT ASKAIG CS 57.1%
In tegenstelling tot de twijfel die hier
nog heerst, is het verder algemeen bekend dat het hier om Coal Ila gaat.
Deze reeks wordt op de markt gebracht door Sukhinder Singh en even
googelen leert dat dit niet de eerste de beste is in het internationale
whiskywereldje. De importeur in België vertelde me ook dat de reeks
voor lange tijd verder gezet zal worden. Er zijn genoeg stocks aanwezig
om dit mogelijk te maken. De eerste neus van deze is niet veelbelovend,
lees gesloten, maar de smaak! We zitten direct in de haven! Teer en
zilt! Wat je stiekem verwacht van een eilandwhisky. Bij grotere slokken
komt hier nog citrus bij, fruitig. Dit is dan ook aan te raden en zoals
eerder gezegd: er is stock genoeg! Geen leeftijdsaanduiding en “De
alcohol stoort niet?!?”.
|
Woordvoerder Diestse Whiskyclub ... |
... en iemand die anoniem wenst te blijven |
Bij het passeren langs de bar, eerder op de avond was me nog een andere fles in het oog gesprongen. Een 16 jarige Highland Park, met het schilderij van een natuurlijke stenen boog, ergens in het Orkney landschap, op het etiket.Het is slechts door weinigen geweten dat dit een potentiële verstekeling voor de Orkneyreis van 100°PROOF 2008 was. Hij heeft toen echter de selectie niet gehaald tegenover de “Capella”en daarom konden Marc en ik het niet nalaten om hier nog vlug een dram van te bestellen.Een toekomstig lid van 100°PROOF, die
toevallig passeerde, moest er ook aan geloven en meeproeven! Met de ogen
dicht en het aroma van Highland Park in de neus, hoor ik weer de woorden
van onze voorzitter: Iedereen zou een favoriete whisky moeten hebben en
een Highland Park! Hij weet over wat hij spreekt!
|