HOME TERUG |
|||
Dewar
Rattray tasting |
|||
Direct
bij het binnenkomen van het gezellige zaaltje van Dit
idee ontstond nadat men een fles Stronachie uit 1904 op de kop kon tikken.
Uit deze fles werd een staal genomen en vergeleken met de huidige single
malts. De single malt die qua stijl, karakter en smaak het meest leek op
de originele Stronachie vinden we nu terug op de markt. Dit natuurlijk
volledig terzijde want dit artikel gaat tenslotte over proeven en niet
over geschiedenis.
|
|||
Tijdens
de tasting trekt een mooie pallet aan single malts en één single grain
whisky aan onze neus voorbij. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door
James Cowan ( op foto links), de Brand Ambassador van Dewar Rattray. Of
zoals we ontdekten, het gezicht achter alle recepten van Dewar Rattray
(dit zijn echt zijn eigen woorden). |
|||
|
|||
Stronachie
12j 43%:
Volle
gouden kleur, in de neus eerst zure appeltjes dan evoluerend naar
kruiderige fruitgeuren met een klein beetje rokerigheid. Smaak: zoet,
kruiderig, visceus (medium). Ook hier komt de rokerigheid weer naar boven.
Droogt uit. Lange afdronk. Invergordon
40j 48,1%
single grain Scotch whisky: Bourbon
cask nr 57633 – gedistilleerd op 14/08/1964 en gebotteld op 29/06/2005. Mooie
goudgele kleur, zeer visceus. In de neus geur van vanille (banaan), kokos,
citrusfruit, zoete peertjes. Smaak is
de vanilleachtige zoetheid welke je van een op bourbon gerijpte whisky
verwacht. Lange zoete nasmaak, zeer aangenaam. In mijn ogen kan deze single grain het met gemak opnemen tegen veel gerenommeerde single malts; een aanrader. Macallan
16j 51,3%: Bourbon
Hogshead nr 3492 – gedistilleerd op 06/03/1989 en gebotteld op
29/06/2005. Lichte
goudgele kleur. In de neus eerst een hooiachtige, kruiderige geur welke
evolueert naar zacht fruit als perzik, nectarine. In de mond fruitig maar
ook peper. Door toevoegen van water wordt de smaak zachter en fruitiger
maar het peperachtige verdwijnt niet. Lange en zoete nasmaak. Mortlach
15j 55,4%: Bourbon
Hogshead nr 3701 – gedistilleerd op 23/05/1990 en gebotteld op
29/06/2005. Heel
lichte gele kleur bijna kleurloos zelfs, traant met heel fijne beentjes.
Zeer floraal, zoet zacht fruit in de neus. In
de mond heel zacht zoet en moutig, fruitig. Afdronk zeer lang en blijft
ontwikkelen laag na laag. Bowmore
14j 59,6%: Sherry
Butt (Oloroso) nr 2054 – gedistilleerd op 15/07/1991 en gebotteld op
28/09/2005. Donkergouden
kleur. Sterk overheersende turf- en rookgeur in de neus waaronder nog
zoete tonen van chocolade en tabak. Bij toevoegen van water wordt de
rokerigheid nog sterker. In
de smaak overheerst volgens mij de rokerigheid iets te sterk, hoewel met
water de onderliggende fruitigheid iets duidelijker wordt. Deze whisky
vond ik persoonlijk een tegenvaller door de te overheersende turf- en rook
karakter. Longmorn
20j 54,0%: Oak
refill nr 2748 – gedistilleerd op 25/10/1984 en gebotteld op 28/09/2005. Kleur:
lichtgoud. In de neus zeer fruitig (perzik) , noten en honing. Smaak: zeer
complex, floraal, muntig. Zeer gebalanceerd en aangenaam. Lange zich
ontwikkelende afdronk. Zeer lekker. Highland
Park 24j 52,3%: Oak
refill nr 6061 – gedistilleerd op 17/09/1981 en gebotteld op 28/09/2005. De
kleur is iets donkerder dan de Longmorn. Neus: zoet, floraal, honing,
fruit, notig, lichte rokerigheid (complex). In de mond zacht, rond, vol,
zeer complex. De alcohol stoort absoluut niet, drinken zonder water. Smaak
blijft ontwikkelen met een lichte rokerigheid en turftonen. Erg lekkere
whisky. Volgende
whiskies scoorden het beste volgens de aanwezigen: 1.
Highland Park 2.
Invergorden Single Grain 3.
Bowmore Als afsluiter mochten we nog
genieten van een 16-jarige Glenfarclas, speciaal gebotteld voor The Single
Malt Whisky Shop in Zammel ( i.e. |
|||
|