TERUG

 

Eens een ander concept.
Den Hoorn, Lier (15 Februari 2013)

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

Eens een ander concept ...

Tijdens m’n rondzwervingen in de whiskywereld was ik tijdens de voorbije feestdagen in Lier beland. J’o, onze clubdichter, had deze stad recentelijk uitgebreid verkend en verschillende mensen hadden me al verteld over drankenspeciaalzaak “Den Hoorn”. De combinatie van die 2 factoren deden J’o en mijzelf dus in de kerstperiode de deur aldaar openduwen. Aangenaam verrast door de uitgebreide collectie van whisky’s, Schotse, Ierse, Engelse, Amerikaanse, Japanse ... , was het al snel duidelijk dat dit niet onze laatste “encounter” ging zijn met “Den Hoorn”. Eenmaal onze flessen gekozen en aan de kassa vertelde Bart, de uitbater, dat er regelmatig tastingsessies waren. Niet met gastsprekers per sé, maar gewoon whiskyproeven in de sfeervolle tastingruimte die we al ontdekt hadden. E-mailadresje achtergelaten, want je weet maar nooit! Moest een gaatje in m’n druke agenda samenvallen met zo’n datum ... .

 

 

 

15 februari 2013 was het al zover.

Een uitnodiging gekregen per mail. Men moest wel inschrijven met minimum 2 personen, maar dat was geen probleem. J’o had andere verplichtingen (lees: werk), maar Dirk ging mee. “Bob” kon ons komen halen, maar niet brengen, vandaar dat we de trein namen van Heist op den Berg naar Lier.

Een 15 minuutjes en 2.70 €. Daarna nog 10 minuutjes stappen met onze jonge benen en we stonden voor de deur van “Den Hoorn”, achter het stadhuis.

 

 

 

 

 

Eenmaal binnen mochten we de trap op naar het “whisky verdiep”. De bar alleen al is de moeite waard en een beetje de droom van ’n whiskyliefhebber, namelijk voorzien van heuse Chesterfields.

 

 

 

 

 

Wij hadden echter een gereserveerd tafeltje in de Engelse serre, te betreden vanuit de bar.

Het concept was verder eenvoudig. Uit een op de tafel aanwezige lijst kon men z’n keuze maken. Vanavond ging dat tussen een hondertal whisky’s en groot aantal rum’s. Eens je keuze gemaakt, 2 cl of 4 cl, dan seinde je naar een bevallige jongedame, die je bestelling opnam en stande pede aan je tafeltje leverde.

 

 

 

Hier moet ik wel toegeven dat ik opzettelijk enkele besteld heb, die er naar mijn correcte inschatting niet meer konden zijn.

 

Ardbeg Galileo, Glenmorangie Artein en zo waren leeg.

 

 

 

 

Wat er wel was:

 

 

 

 

 

TOMATIN 1997 – 2011 SINGLE CASK
Karamel, fris stoffig hout. Beetje met het glas draaien leverde fruit en stoffig hout op. Zurig fris. Bosgrond. In de afdronk zat er chocolade.

GLEN GRANT 10Y
Harde suiker”bees” met ananas en wat munt. Geen sherry hier!

KNOCKANDO 12Y
Allemaal overrijpe dingen. Smaak eventjes wrang, maar dan komt er weer een “duwtje” van overrijp fruit en dan is alles weg. “We gaan voor de 21 jarige!”. Met druppeltje water wordt hij iets floraler. Vers rolletje vuilzakken. NOG water! Frisser. Lemoensorbet. Maar heeft hiervoor wel heel veel tijd nodig!

GLENGOYNE 15Y PALMER FINISH LIM.
Wijn “boven” de Glengoyne. Tegen de afdronk aan komt er wat fruit van de wijn. Deemstert weg. Stroperig. Vanille roomijs met zwarte puntjes. Tanine via wijnvat?

TOMINTOUL 14Y
“Elder Flower” ofte vlierbessenbloessem.

STRATHISLA 12Y FLORA & FAUNA
Push in den beginne. Droog! Paarse snoepjes, paarse framboos of “elder flower”. In de afdronk honing en noten. Boter.

TALISKER 18Y
De keuze van Talisker komt van Dirk. Herinneringen aan onze voorbije reizen passeren de revue en blikken naar komende reizen worden eveneens geworpen. Eigenlijk wel gezellig toeven, in the greenhouse met zicht op een van de verlichte kerken van Lier.

 

 

 

Zelf ontdek ik enkele bourbons op de lijst en ik waag m’n kans.

 

KNOB CREEK
Boenwas, zoete kokos. Vanille. Hout. Vers. Zoete vanille en geen aceton. Snoep. Valt reuze mee!

 

Effe de benen strekken! Het nadeel van aan tafel gebrachte glazen is dat je de fles niet direct te zien krijgt. De whiskylijst bevat niet al de gewenste gegevens, maar hier en daar zie je de betreffende fles toch achter de bar staan. Foto’s nemen is geen probleem.

Ook tof is dat de shop toegankelijk en “open” is. Rondslenteren tussen het aanbod, een geproefde fles aanschaffen of een “vondst” mee langs de kassa nemen? Het kan en mag hier allemaal.

 

 

 

 

 

 

Leeg natuurlijk...

Enkele vondsten...

 

 

 

 

 

Eerst nog iets drinken zeker?

DALLAS DHU 1975 SIGNATORY 30Y
Purper en fragiel. Lekkere en lange afdronk. Kunnen we gebruiken tijdens de discussie over waar en hoe diep de tanines in het eikenhout zitten en de invloed van die locatie op de spirit.

PORT CHARLOTTE
Omdat we er in maart naar toe gaan, tiens!

BULLEIT BOURBON
Nu heb ik de kans! Dun, maar lekker.

 

 

 

Nog een verrasing kwam er tijdens het afrekenen! Vlug geteld toch zo’n 11 whisky’s geproefd en dat voor maar 25 €? Na 2 keer natellen bleef het verschuldigde bedrag hetzelfde. Maar betaald dan en afgezakt naar de “ring” waar BOB op ons wacht.

 

 

 

 

 

TERUG