TERUG

 

 

04 APRIL 2013
Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

BROODSCHRIJVER

 

Soms schrijf ik al eens iets in opdracht. Niet voor ’t geld natuurlijk! Wie zou zo gek zijn om daar voor te betalen! Wel leidt dit soms tot grappige situaties. Een hele tijd geleden werd me gevraagd om op korte termijn, “gisteren is goed”, een whiskykaart uit m’n pen te toveren voor een restaurant in de buurt. Laat ons het erop houden dat ze “uitgebreid” was. Leuk is het dan om van derden enkele maanden later het advies te krijgen om daar zeker is te gaan eten als whiskyliefhebber, “want die hebben een indrukwekkende whiskykaart”.

Enfin, dit om te komen aan mijn huidige opdracht: een “tekstje” te schrijven om de tasting in te leiden waar de nieuwe bottelingen van “The Nectar of the Daily Dram” voorgesteld worden.

 

 

 

Jaren geleden verschenen de eerste flessen van Daily Dram in de rekken. Whiskyliefhebbers hadden al vlug door dat de wat kitcherige etiketten op de doodnormale flessen van deze Belgische bottelaar synoniem stonden voor kwaliteit aan zeer scherpe prijzen. Reikhalzend werd er door meer en meer mensen uitgekeken naar de elkaar opvolgende releases van de ene schitterende single cask botteling na de andere. Ondertussen is Daily Dram een alom gerespecteerd en gewaardeerd begrip geworden. De etiketten ondergingen een make over, de naam werd The Nectar of the Daily Dram, maar nog steeds is het handelsmerk onveranderd. Kwaliteit aan scherpe prijzen. Zij dat het handelt om een jonge whisky of een exclusieve oude. Daar het vanaf het begin in stijgende lijn gegaan is, kunnen we stellen dat nieuwe bottelingen van The Nectar of the Daily Dram steeds tot het beste behoren van wat de whiskymarkt op dat moment te bieden heeft, zonder de prijs uit het oog te verliezen. Daarom zijn we blij om op 4 april een “stand van zaken” te kunnen geven, aan de hand van volgende bottelingen. Gastspreker die avond is Mario Groteklaes, die mee de vaten selecteerd voor The Nectar of the Daily Dram

 

 

 

 

Leuk dat de tekst integraal overgenomen werd voor de uitnodigende nieuwsbrief van Single Malt Whisky Shop Zammel. Mario Groteklaes stelde er de volgende whiskies voor, na een “aperitiefje”:

 

Als aperitief werd er Dalmore Vintage 2002 en Cigar Malt geschonken. Elke rij tafels kreeg “zijn” aperitief toegewezen en de mijne, de Vintage, was een mooi voorbeeld van wat een (betaalbare) Dalmore kan zijn. Jonge lemoen en thee in de afdronk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOMATIN 24Y  53.9%
Distilled 1988 – Botled 2013

 
De geuren van een boomgaard in een zachte zomer. Bloesem, met vanille, fruit en hout. Cederhout. Sigarenbandjes. Pruim. Houtig. Neus wordt lichter en brengt meer fruit. Hout en bessen.

 

 

 

 

 

De “Nectar” bottelt +/- 20 vaten per jaar. De releases concentreren zich rond de whiskyfestivals van Spa, het Duitse Limburg en het eigen “Spirits in the Sky”. In september is er nog een 4de botteling.

 

 

 

 

 

 

TORMORE 28Y  52.59%
Distlled 1984 – Bottled 2013

Vooral de afdronk valt op. Custard, vla, vanillevla (easy on the sugar!). Niet veel tanine. First fill bourbon. Peer zweeft boven de neus. Tabak/thee komt opzetten.

TEANINICH 40Y  40.4%
Distilled 1973 – Bottled 2013

(Hé, eentje van ’73! Was er bij in de Bowmore Cottage, dankzij Jan Vissers!) 

Rook in de afdronk? Peat? 40.4% en de kracht is wat weg, wat mag met zo’n leeftijd. 40 jaar. Begint zacht fruitig, maar hout neemt over, bitter. Afdronk wat rook en munt. Munt komt van oxidatie in het vat, leren we.

 

 

 

 

Tevens leren we aan de hand van een “heftige” discussie en enkele kaarten dat Speyside van vroeger Speyside van nu niet meer is! De grenzen rond het stroomgebied van de Spey zijn stricter geworden en sommige “oudere” Speyside distilleerderijen vallen nu buiten de regio.

Met andere woorden: 1 – 0 voor Jan! (Aanwezigen weten wat hiermee bedoeld wordt.)

 

 

 

 

BLADNOCH 23Y  52.8%
Distilled 1990 – Bottled 2013

Brood, vanille, hooi, spicy, stro. Nog eens hooi. Creamy. Vanille. De dram werd uit een “staalfles” geschonken, wegens nog niet gebotteld. Begin mei was het echter opendeurdag bij Broekmans, home of the Nectar, en daar hebben we er eentje kunnen pakken!

 

 

 

 

 

 

LITTLEMILL 23Y  55.5%
Distilled 1989 – Bottled 2012

Brood/hooi en eik. Fijner. In de afdronk vinden we een beetje agrum. Scherper. Zoet brood in de neus. Op ’t einde krijgen we nog wat chocolade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen wordt er fijntjes op gewezen dat de Single Malt Whiskyshop Zammel weeral in de prijzen gevallen is. “Beste whiskyshop van Zammel 2012” ... . Ik denk dat de concurrentie moordend was ... .

 

 

 

 

EXTRA...EXTRA...EXTRA...!
Niet voorzien in de line up, maar een persoonlijke geste van Mario. Een nieuwe van een van z’n favoriete distilleerderijen.

LONGMORN 20Y  50.9% Distilled 1995 – Bottled 2013

Harde groene appel in de neus. ‘K weet het, ’t is geen zicht! Draaien met het glas bevat harde ananas. Zoet tegen het gehemelte met (overrijp) fruit in de afdronk. Dank u Saint Mario!

 

 

 

De nieuwe Coal Ila wordt tegen de eerder gebottelde Bowmore gezet.

 

COAL ILA 17Y  48.9%
Distilled 1995 – Bottled 2013

Heel wat verbrand aardappelkruid! Eens de rook de neus verdoofd heeft, vindt men er exotisch fruit onder. Vlees!!!

BOWMORE 15Y  52.1%
Distilled 1997 – Bottled 2012
 

Afdronk is zeer fruitig. Wit fruit en citrus. Effe rook, dan weer citrus en fruit. Zoet.

 

 

 

 

 

Veel van wat we vandaag geproefd hebben komt zelfs nog niet uit de “officiële” flessen. Van een primeur gesproken! ’T is tenslotte de Single Malt Whisky Shop Zammel en daar is altijd wat te beleven! Om maar te zeggen: Jura Distillery had een tijdje geleden een wedstrijd uitgeschreven. Elke shop die Jura promoot kreeg een 21 jarige Jura om te verloten onder z’n klanten. Toevallig weet ik wie die hier gewonnen heeft ... . Verder stelde ze nog een juweeltje uit “1977” ter beschikking, niet per shop maar voor de ganse regio. Je raad al in welke shop in onze regio de winnar van deze fles te vinden viel? Juist! De beste whiskyshop van Zammel 2012! Proficiat nog Mr. Vermassen!

 

De agenda voor de rest van’t jaar staat nu al aardig vol en let op! Die is niet in steen gebeiteld. Er kan nog bij! De kans is dan ook groot dat de Single Malt Whisky Shop Zammel in 2013 weer de prijs van beste whiskyshop in Zammel gaat wegkapen! Let op mijn woorden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS:

Zoals hier al ergens vermeldt, was het opendeurdag bij Broekmans in Heusden Zolder op 4 mei. Ik ben er niet enkel geweest om de etiketten te fotograferen, maar heb er ook enkele whiskies geproefd. Het aanbod was dan ook enorm. De Copper Fox Rye met uitgesproken aroma van rauwe wortelen en gember. De Glenglassaugh van Signatory. 32 jaar oud en interessant vergelijkmateriaal met de 37 jarige SMWS botteling. De lijst van te proeven whiskies besloeg enkele bladzijden en ik heb enkele foto’s kunnen nemen.

 

 

 

De Auchentoshan line up van de tax free shop op de ferry Ijmuiden Newcastle.

De nieuwe 18 jarige officiële Glen Scotia.

 

 

 

De nieuwe Inchmurrin line up. (Zou daar dezelfde designer als van Glen Scotia achter zitten?)

De nieuwe Cadenhead’s bottelingen.

 

 

 

 

 

 

Tussen de Bruichladdich stond een 21 jarige Sauternes aan 110€. Bekend van onze Blind Tasting met flessen tot 100€. Heeft me maar 10€ gekost dus ... .

 

 

TERUG