04 APRIL 2013
|
BROODSCHRIJVER
Soms schrijf ik al eens iets in opdracht. Niet voor
’t geld natuurlijk! Wie zou zo gek zijn om daar voor te
betalen! Wel leidt dit soms tot grappige situaties. Een hele tijd
geleden werd me gevraagd om op korte termijn, “gisteren is goed”,
een whiskykaart uit m’n pen te toveren voor een restaurant in de
buurt. Laat ons het erop houden dat ze “uitgebreid” was. Leuk is het
dan om van derden enkele maanden later het advies te krijgen om daar
zeker is te gaan eten als whiskyliefhebber, “want die hebben een
indrukwekkende whiskykaart”.
Enfin, dit om te komen aan mijn huidige opdracht:
een “tekstje” te schrijven om de tasting in te leiden waar de nieuwe
bottelingen van “The Nectar of the Daily Dram” voorgesteld worden.
|
Jaren
geleden verschenen de eerste flessen van Daily Dram in de rekken.
Whiskyliefhebbers hadden al vlug door dat de wat kitcherige etiketten op
de doodnormale flessen van deze Belgische bottelaar synoniem stonden
voor kwaliteit aan zeer scherpe prijzen. Reikhalzend werd er door meer
en meer mensen uitgekeken naar de elkaar opvolgende releases van de ene
schitterende single cask botteling na de andere. Ondertussen is Daily
Dram een alom gerespecteerd en gewaardeerd begrip geworden. De etiketten
ondergingen een make over, de
naam werd The Nectar of the Daily Dram,
maar nog steeds is het handelsmerk onveranderd. Kwaliteit aan
scherpe prijzen. Zij dat het handelt om een jonge whisky of een
exclusieve oude. Daar het vanaf het begin in stijgende lijn gegaan is,
kunnen we stellen dat nieuwe bottelingen van The Nectar of the Daily
Dram steeds tot het beste behoren van wat de whiskymarkt op dat moment
te bieden heeft, zonder de prijs uit het oog te verliezen. Daarom zijn
we blij om op 4 april een “stand van zaken” te kunnen geven, aan de
hand van volgende bottelingen. Gastspreker die avond is Mario
Groteklaes, die mee de vaten selecteerd voor The Nectar of the Daily
Dram
|
Leuk dat de tekst integraal overgenomen werd voor de uitnodigende nieuwsbrief van Single Malt Whisky Shop Zammel. Mario Groteklaes stelde er de volgende whiskies voor, na een “aperitiefje”:Als aperitief werd er Dalmore Vintage 2002 en Cigar
Malt geschonken. Elke rij tafels kreeg “zijn” aperitief toegewezen
en de mijne, de Vintage, was een mooi voorbeeld van wat een (betaalbare)
Dalmore kan zijn. Jonge lemoen en thee in de afdronk.
|
TOMATIN 24Y
53.9%
|
De “Nectar” bottelt +/- 20 vaten
per jaar. De releases concentreren zich rond de whiskyfestivals van Spa,
het Duitse Limburg en het eigen “Spirits in the Sky”. In september
is er nog een 4de botteling.
|
TORMORE 28Y
52.59%
Vooral de afdronk valt op. Custard, vla, vanillevla (easy on the sugar!). Niet veel tanine. First fill bourbon. Peer zweeft boven de neus. Tabak/thee komt opzetten. |
TEANINICH 40Y
40.4%
(Hé, eentje van ’73! Was er bij in de Bowmore Cottage, dankzij Jan Vissers!)Rook in de
afdronk? Peat? 40.4% en de kracht is wat weg, wat mag met zo’n
leeftijd. 40 jaar. Begint zacht fruitig, maar hout neemt over, bitter.
Afdronk wat rook en munt. Munt komt van oxidatie in het vat, leren we.
|
Tevens leren we aan de hand van een “heftige” discussie en enkele kaarten dat Speyside van vroeger Speyside van nu niet meer is! De grenzen rond het stroomgebied van de Spey zijn stricter geworden en sommige “oudere” Speyside distilleerderijen vallen nu buiten de regio.Met andere woorden: 1 – 0
voor Jan! (Aanwezigen weten wat hiermee bedoeld wordt.)
|
BLADNOCH 23Y
52.8%
Brood, vanille, hooi, spicy,
stro. Nog eens hooi. Creamy. Vanille. De dram werd uit een
“staalfles” geschonken, wegens nog niet gebotteld. Begin mei was het
echter opendeurdag bij Broekmans, home
of the Nectar, en daar hebben we er eentje kunnen pakken!
|
LITTLEMILL 23Y
55.5%
Brood/hooi en eik. Fijner. In
de afdronk vinden we een beetje agrum. Scherper. Zoet brood in de
neus. Op ’t einde krijgen we nog wat chocolade.
|
Ondertussen
wordt er fijntjes op gewezen dat de Single Malt Whiskyshop Zammel weeral
in de prijzen gevallen is. “Beste whiskyshop van Zammel 2012” ... .
Ik denk dat de concurrentie moordend was ... .
|
EXTRA...EXTRA...EXTRA...!
LONGMORN 20Y
50.9%
|
De nieuwe Coal
Ila wordt tegen de eerder gebottelde Bowmore gezet.
|
COAL
ILA 17Y 48.9%
Heel wat verbrand
aardappelkruid! Eens de rook de neus verdoofd heeft, vindt men er
exotisch fruit onder. Vlees!!!
|
BOWMORE 15Y
52.1%
Afdronk is zeer fruitig. Wit
fruit en citrus. Effe rook, dan weer citrus en fruit. Zoet.
|
Veel van wat we vandaag geproefd hebben komt zelfs nog niet uit de “officiële” flessen. Van een primeur gesproken! ’T is tenslotte de Single Malt Whisky Shop Zammel en daar is altijd wat te beleven! Om maar te zeggen: Jura Distillery had een tijdje geleden een wedstrijd uitgeschreven. Elke shop die Jura promoot kreeg een 21 jarige Jura om te verloten onder z’n klanten. Toevallig weet ik wie die hier gewonnen heeft ... . Verder stelde ze nog een juweeltje uit “1977” ter beschikking, niet per shop maar voor de ganse regio. Je raad al in welke shop in onze regio de winnar van deze fles te vinden viel? Juist! De beste whiskyshop van Zammel 2012! Proficiat nog Mr. Vermassen!
|
PS:
|
De Auchentoshan line up van de tax free shop op de ferry Ijmuiden Newcastle. |
De nieuwe 18 jarige officiële Glen Scotia. |
De nieuwe Inchmurrin line up. (Zou daar dezelfde designer als van Glen Scotia achter zitten?) |
De nieuwe Cadenhead’s bottelingen. |
Tussen de
Bruichladdich stond een 21 jarige Sauternes aan 110€. Bekend van onze
Blind Tasting met flessen tot 100€. Heeft me maar 10€ gekost dus ...
.
|