TERUG

 

VOSSELAAR 13 NOVEMBER 2015
VERSLAG: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

 

Druk in het whiskywereldje. Op dezelfde avond een tasting van Gordon & MacPhail en eentje van de Whisky Mercenary. En dat zijn die dan nog enkel in onze streek plaats vinden. Daar ik al ingeschreven had voor de Mercenary werd me een hartverscheurende keuze bespaard. Andere vielen daarom sowieso af. Dus op 13 november van het jaar onzes heren 2015 reden ik en mijn trouwe GPS dan ook naar “Roosekes Breem” in Vosselaar. Prachtig establishment in de begroeiing naast de autostrades rond Turnhout. Toch wat bekende gezichten onder de aanwezigen en dat was leuk. Ze vertelden me dat het eigenlijk de verjaardagstasting van Jurgen Vromans, the Whisky Mercenary himself, was. Geen probleem. De line-up bestond uit bottelingen van gesloten en zelfs verdwenen distilleerderijen en dat was een buitenkans die ik toch niet links liet liggen. Van mij mocht hij dus gerust verjaren!

 

 

 

 

PITTYVAICH 16Y 1993 – 2009 G&M CONNOISSEURS CHOICE 43%

De distilleerderij was gelegen op de grond van Dufftown en deze botteling stamt uit het jaar van de sluiting. Gerijpt in refill sherry casks. Versuikerd keihard fruit / vanille is de eerste indruk. Kruiden en peper in de neus. Hint van appelsien? Met swirlen komen de kruiden en peper terug. Gestoofd fruit. Algemene conclusie is dat de neus best wel ok is, de smaak een piek heeft en de afdronk snel weg is. (Moutige vanille en citroen). Ik moet toegeven dat ik nog niet zoveel Pittyvaich tegen gekomen ben, dus vanavond was weer een buitenkansje. Van de slides leren we dat ze zelfs een tijdje als back – up gedistilleerd hebben voor Gordon’s Gin.

 

 

 

 

 

 

IMPERIAL 17Y 1998 – 2015 G&M EXCLUSIVE FOR THE WHISKY MERCENARY 50%

Er worden enkele interessante foto’s van de inmiddels verdwenen distilleerderij getoond. Ze zijn afkomstig van de “Urban exploring” website en tonen de binnenkant van de distilleerderij. Veel van het productiemateriaal is op de foto’s nog aanwezig, maar reeds zwaar beschadigd door de tand des tijds. De whisky zelf heeft suiker, hout en vanille in de neus. Zuiver. Eucalyptus en een zweem van munt. Heel wat body met bitterheid na de afdronk toe. Verwarmt. Refill sherry cask. Iets metalig komt boven in de neus. Vanille, honing en noten: Speyside, weet je wel. Gestoofd fruit. Op de locatie van Imperial heeft Chivas Brothers een nieuwe mastodont gebouwd. Dalmunach. Met een capaciteit van 10 miljoen liter per jaar wordt deze al direct geconfronteerd met het spook van overproductie … .

 

 

 

 

 

 

LITTLEMILL 19Y 1990 – 2010 MALTS OF SCOTLAND 54.3%

 

Exotisch fruit. Oxidatie. Alcohol. Wordt beter met ademen. Zou nu op oude Bowmore lijken. In de afdronk zit het een beetje, dat grapefruit. De neus en body zijn Lowland stijl. Stoffige vanille en gras. In tegenstelling een beetje van wat je bij Imperial verwacht, is Littlemill wel gegeerd bij verzamelaars. Na de brand in 2004 die de nog resterende gebouwen in de as legde, is het verhaal van een mogelijke heropstart onvermijdelijk dood gebloed. Tussen resterende stocks hier en daar duiken regelmatig pareltjes op. Jaaah, ook de botteling van de Whisky Mercenary mag er wezen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GLEN MHOR 24Y 1975 – 2000 DOUGLAS LAING OLD MALT CASK 50%

Verschaalde limonade likeur. Stoffige steen. Kers?? Bitter, wrang. Maak er maar iets van. Al menig Glen Mhor geproefd en tot de conclusie gekomen dat het een terechte keuze was om deze in de jaren ’80, toen men het Whisky Loch gecreëerd had, te sluiten. Let wel: deze in plaats van een andere en als reden om de whiskyproductie niet gans te kelderen.

 

 

 

 

 

 

 

GLENUGIE 30Y 1980 – 2010 DUN BHEAGAN 50%

Peterhead. Gesloten in 1983 door toenmalige eigenaar Whitebread & Co.Ltd.. Chivas heeft de merknaam gekocht, maar toonde geen interesse in de distilleerderij. Met een productieniveau van 1 miljoen liter nochtans geen kleintje in die dagen. Deze botteling van de Ian McLeod stal komt uit een sherry cask. Bouillon. Vlezig. Peterhead, waar de distilleerderij gelegen was, ligt aan de Oostkust en is nu vooral bekend om z’n gevangenis. Samen met buren Fraserburgh, MacDuff en Banff heeft Peterhead ook z’n vissersvloot zien decimeren, haast verdwijnen, door de steeds veranderende Europese wetgeving en quota.

 

 

 

 

 

 

CAPERDONICH 33Y 1972 – 2006 LONACH COLLECTION 41.9%

Neigt naar boter, vanille. Gesuikerde ananas. Stof van pepermunt. Zuiver. Inmiddels zijn de gebouwen al enkele jaren afgebroken door Forsyth’s, daar in Rothes. Langzaam bouwt Caperdonich echter verder aan z’n cultstatus, maar zoals meestal zal de meerderheid pas wakker schieten als de stocks van deze toch wel iconische Speyside distilleerderij op laag peil komen. De Lonach Collection was in den beginne een reeks van Duncan Taylor waarin 2 vaten gemengd werden om het gezamenlijke alcoholgehalte terug boven de 40% te krukken. Oude whisky, geen single cask en zééér betaalbaar naar hedendaagse normen.

 

 

 

Tussen en na de whisky’s krijgen we Jurgen aan de praat over het verschil van whiskybeleven over de taalgrenzen heen. Over hoe sprekers en whiskyclubs een voorkeur voor bepaalde smaken en aroma’s in hun regio creëren, bewust of onbewust. Natuurlijk hadden we het ook over z’n verjaardag en z’n ervaringen in het whiskywereldje gedurende veel van de al gepasseerde jaren, maar aan alle mooie liedjes komt een einde en ik mocht naar huis.

Vertrekkende zonder dat mijn trouwe GPS al wat sattelieten gevonden had, resulteerde in een mooie verkenningstrip door de nachtelijke bosrijke omgeving, vol doodlopende paadjes. Eenmaal signaal opgepikt passeerde ik nogmaals langs Roosekes Breem en dook ik luttele seconden later de snelweg op.

 

 

 

 

TERUG