TERUG

 

 

CASK IN A VAN 14/06/2012
SINGLE MALT WHISKYSHOP ZAMMEL

Tekst: Gunter (Lidnr.01)  ~ Foto's: Gunter & Werner (Lidnr.02)

 

 

 

SWA, de Scotch Whisky Association, (niet te verwarren met de sympathieke SMWS, de Scotch Malt Whisky Society), is de watchdog van de whiskyindustrie. Zij zorgen ervoor dat de wetgeving rond “Schotse” whiskyproductie, marketing en verkoop wereldwijd nageleefd wordt. Op regelmatige tijdstippen laten ze van zich horen en regelmatig komen ze met nieuwe strikt na te leven wetten op de proppen. Ze zijn nodig, maar soms, they can be a pain in the arse.

Zoals ook met het concept van Cask in a Van. Een leuke gimmick van The Nectar of the Daily Dram en Glendronach. Al verschillende jaren op rij worden Belgische Whiskyshops afgereden met een bestelwagentje, geladen met een heus butt of barrel Glendronach. Na proeven, soms wel een hele proeverij, kan men dan een flesje voor eigen gebruik aftappen. Leuk toch? De SWA heeft echter een nieuwe wet! Vanaf november dit jaar moet whisky in Schotland gebotteld worden, anders mag het geen Schotse whisky meer noemen. Je ziet de bui al hangen en inderdaad, dit jaar wordt waarschijnlijk dan ook de “laatste” Cask in a Van.

 

 

 

 

Om dit alles nog eens te overtreffen werd er vlug nog een nieuw konijn getoverd! De in een blauw plastic vat veilig uit Schotland getransporteerde whisky mag niet terug in het originele meegebrachte vat gedaan worden voor de toer, want dan heeft de SWA geen controle over die extra 2 à 3 weken rijping op Belgische bodem … . Net voor het overpompen, (en ze bedoelen dan ook NET !), bereikte het bericht van SWA de Nectar. Als mensen bij de foto’s zich moesten afvragen wat voor blauw “PX butt” dit nu weer is.

 

 

 

 

Voorlopig niet getreurd echter en Mario Groteklaes heeft Stewart Buchanan meegebracht om mensen te overtuigen dat Glendronach “best wel een lekkere whisky is”. Wij ondergaan gelaten …, het weer is dan ook schitterend. Zelfs schitterend genoeg om de eerste 2 drams in open lucht te genieten zodat Mario nog een voetbalmatch kan meepikken op het “grote scherm” in de gezellige tastingruimte beneden.

 

Stewart, of Benriach fame, voor de gelegenheid in kilt en met sigaar (voordeel van de hele dag tastings geven in tabakshops, zegt hij) neemt de honneurs waar en geeft de aftrap met een finish.

 

 

 

 

 

GLENDRONACH 14Y  46% VIRGIN OAK FINISH

Bourbongerijpt. Nagerijpt op een langzaam gecharred nieuw eikenhouten vat. De extra frisse vanille geeft hem heel wat leven. Goedkeurende blikken en “hmmm’s” alom. Heel wat anders dan de typisch sherrygerijpte Glendronach natuurlijk. Blijkbaar werd de bourbongerijpte door vroegere eigenaars vooral gebruikt voor hun blends, onder andere Teacher’s. Geschiedkundig heeft Glendronach en Benriach via Billie Walker een goede band met een van z’n vorige werkgevers, Chivas Regal dus, en die nemen nu nog alles af wat ze willen verkopen.  

 

 

 

 

 

 

GLENDRONACH 15Y  46% TAWNY PORT

Tussendoortje. Vond dit vroeger al een wat vreemde in de bijt. 

Van sherry naar bourbon, ok. Van sherry naar porto? 

Glendronach heeft dat volgens mij niet nodig en het zou me verbazen dat er nog verder mee gewerkt wordt. We zullen zien. Niks mis mee, by the way. 

 

Tijd om naar binnen te gaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GLENDRONACH 15Y  46% REVIVAL

Oloroso. In koffie gedrenkte cake. Bruine suiker met boventonen van koffie. Toffee, harde fudge en hout. Levendig. Zoet en spicy in de afdronk. Mondverwarmend. Rook! Zeker bij grotere slokken en tegen het gehemelte. “Revival” van de oude 15 jarige. Stuart legt uit waarom hij op 46% bottelt. Anders gaat de whisky “under water” en gaan de vetzuren sluiers vormen.

GLENDRONACH 18Y 46% ALLARDICE

Toch iemand die de vraag durft stellen wat “Allardice” eigenlijk betekent. Het blijkt de voornaam te zijn van de oprichter van de in het begin niet zo populaire Glendronach te zijn. De ultieme poging om zijn merk bekendheid te geven eindigde haast berooid in de achterbuurten. Wonder boven wonder lustten de “dames van de straat” er wel pap van en algauw had hij een afzetmarkt die het tij deed keren. De rest is geschiedenis!

In de neus is deze haast een likeurbonbon, zwaar! In de mond een bom die naar juist geen sulfer gaat. De mineralen uit het harde lokale water zorgen samen met de enzymen in de mash tun voor een zekere zoetigheid, doch de suikers overheersen niet, wel de kruiden. Fruit van de sherryrijping ook. Levend en de tong wordt zacht “gecoat”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het moment om even door te bomen over gistingstijden, hellingshoeken van lyne armen en hun invloed op de foreshots. De wash wordt buiten de still verwarmd, wat redelijk uniek is volgens mij. Ondanks dit zou er nog een beetje “burned malt” in de uiteindelijke whisky zitten. De new spirit heeft een gemiddelde van 68%.

 

 

 

 

GLENDRONACH 21Y  48% PARLIAMENT

Mix van Pedro Ximenez en Oloroso vaten. “Stoffig”. Niet zoet. Siroop. Spicy. Spant niet tegen. Prikkel op de tong. Afdronk nestelt zich tegen het gehemelte, bruine suiker, geen kandij. “Sweeter expression”, volgens Stewart. Kruidigheid van Europese eik. Gebotteld op 48% want op 46% was hij te zoet en had hij een zwak middenstuk, volgens iemand die ’t kan weten. Glendronach distilleert 900.000 liter per jaar. 200.000 liter voor “eigen” gebruik en de resterende 700.000 gaan naar de blenders, o.a. Chivas. De afdronk van deze 21 jarige kan tellen! De whisky is een design van Billy en men verwacht dat hij binnen de 4 jaar tot de top van de range zal behoren.

 

Alvorens aan tze top of the bill te beginnen vertelt Stewart nog voor z’n neus weg dat Glendronach nu voor het derde jaar op rij gedurende 1 week 25.000 liter peated Glendronach produceert. 55 PPM en rijpend op bourbonvaten!

 

 

 

 

 

 

 

GLENDRONACH 31Y  45.8% 
GRANDEUR BATCH II

900 flessen per batch. Prijzig beestje wel! Opgelegde rozijnen. Alcohol!! Eucalyptus. Smaak is heel kruidig en heet. Knal! Dan naar afdronk van rood fruit, rijpe kersen. Prijzig beestje wel! Voor een kleine 400 euro mag je dat wel twee keer zeggen vind ik!

 

 

 

 

 

 

Onder het genot van een spiksplinternieuw “streekbiereke” wordt er nog wat gefilosofeerd over de echte ster van vanavond: The Glendronach Cask in a Van 2012.  

Gedistilleerd in 2002, nadat de laatste distilleerderij in Schotland overgeschakeld was van kolengestookt, en dus in 2012 gebotteld op 55.5% na 9 jaar gerijpt te hebben op een PX sherryvat. 

Na proeven en herhaaldelijk herproeven is het duidelijk dat Glendronach nog grote dingen in petto heeft! The future’s so bright I got to wear shades!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    TERUG