Cask in a van
|
Verslag: Andy (Lidnr.26) |
Zaterdag 25 september om 13.00 uur ‘cask in a van’ stond er op de uitnodiging. Vorig jaar prima meegevallen dus zijn we dit jaar opnieuw op post. Aangekomen in de shop. Eerst ons kaartje gaan halen waar de te proeven whisky’s opstaan. |
Telkens men een whisky proeft wordt er een bolletje gekleurd achter de genomen whisky.Met ons kaartje in de hand op naar de uitgestalde whisky’s hier staan James Pithy en Stewart Buchanan te blinken achter de flessen.Het is een
walking tasting waarbij
je zelf
de snelheid en volgorde van tasten bepaald.
We beginnen met de 14 jarige virgin oak.
|
De tweede whisky is dezelfde als de eerste alleen heeft deze 2 jaar nagerijpt op een sauternes vat ipv een nieuwe hogshead.De geur is voor de meesten niet van die aard dat we zeggen: ‘Hier kopen we een flesje van’. Wat ruiken we eigenlijk…? Het is moeilijk te beschrijven maar woorden als niet fris, warme asfalt …….neuzen die worden opgetrokken!Toch even de Arran sauternes er bijgehaald om te vergelijken. Zelfde ‘slecht geur’ die in de smaak blijft terug komen. Toch iemand gevonden die deze sauternes lekker vond. Er wordt nu wel een bolletje gekleurd, maar wel bij de moscatel. Als hier maar geen troubles van komen.De derde whisky is de moscatel. 13y op een bourbon en nadien nog 2y liggen rusten in een moscatelleke. Hout maar niet te, kruidig maar niet te wordt er gezegd. Alles is er, maar niets wat er tussen uit springt. Prima in balans. Hier geen bolletje,daar komen problemen van !!Maar ja bolletjes kleuren helpt niet altijd in Belgie. |
|
De volgende is een sherry gerijpte en gefinished op een tawny port vat. Volgens sommige een beetje te duf, karton, muf…maar na een tijdje... whaw wat een whisky. Het duffe met wat zurigheid, en dan een lekker stukje chocolade in de smaak. Yes meer van dit.Er wordt een bolletje gekleurd bij de sauternes. Van de vier nagerijpte komt deze port er als beste uit. Wat blijkt door de vele aanwezigen dreigt de organiserende drankenhandelaar uit de boot te vallen. We laten het beste in ons naar boven komen en geven ons glas (voor even) af zodat iedereen kan genieten van deze whisky. |
Na deze 4 whisky’s beginnen we aan de eigenlijke ster van deze tasting. Namelijk het vatje dat in de camionet ligt, maar zeg nu eerlijk "cask in a van" klinkt zoveel beter.
De ster is een 8 jaar oude die 2y nagerijpt heeft op een nieuwe hogshead.
Zacht
en rond voor zijn leeftijd en alcohol percentage. Chocolade
en vanille,weer eentje die prima in balans is.
|
|
De organiserende drankenhandelaar hopend op een drammetje met op de achtergrond Stewart Buchanan. |
De volgende twee whisky’s zijn de Glendronach 1991 18y pedro ximinez sherry puncheon met een alcohol percentage van 51,7%. En de Glendronach 1978 31y olorosso sherry puncheon met een alcohol percentage van 51,2%.Door het niet zo secuur invullen van de bolletjes door Stewart is het flesje met de 18y pedro al leeg, en is er nog niets van dit lekkers in mijn glas geweest, maar de 1978 maakt veel goed. De typische lekkere geur en smaak van veel sherry ‘some like it’.Ondanks een mooie port finish en een lekkere jonge ‘cask in a van’ is deze 1978 het hoogtepunt van de tasting.Ergens tussen al dit lekkers hebben we ook nog een t-shirt gekregen, gemaakt uit een heel speciaal vintage stofke.Tevreden en voldaan van al dit lekkers keren we huiswaarts, met dank aan de bob. Bij het naar buiten gaan duwt de drankenhandelaar mij nog een drammetje onder de neus, whaaaw wat is dit ………………wel het is een Glendronach 1972 38y 51,5% deze whisky is in een woord ‘SUBLIEM’.Hier zien ze mij nog terug. |