28 November 2014 ~ Verslag: Gunter (Lidnr.01) |
28
november 2014 Cadenhead’s
tasting in Single Malt Whisky Shop te Zammel met Mark Watt. |
|
MILTONDUFF
– GLENLIVET 24Y
55.3%
Neus:
Limoengras, hint van komijn, kruidnagel en specerij. Ook heel romig met
tonen van granaatappel.
Smaak:
Veel “geklopte room”, een klein beetje aardbeienjam met zachte
limoentoetsen.
Afdronk:
Limoensorbet, een beetje grassig en dan appelsientoetsen.
Zelf
hadden we nog: honing, spicy, cederhout en zwarte thee.
Ondertussen
is Mark verhuisd naar Campbeltown en woont hij met z’n vrouw (en
binnenkort dochter/zoon) in een te klein huis. Dat mag je letterlijk
nemen als je hem z’n douchecapriolen ziet nabootsen. Kleine douche,
laag plafond en grote vent … .
|
Neus:
Zoet en sappig. Redelijk muntig met heel wat honing en harde toffee
toetsen.
Smaak:
Meer toffee toetsen, vanillestokjes en daarna wat rood fruit –
frambozen, aardbeien en ook wat braambessen.
Afdronk:
Heel romig met heel wat sappig fruit. Wat grassige tonen met een hint
van venkel en rode appels.
Zelf
hadden we nog: Overal ouderwetse hoestdrank. Frisse stekelbes. Kauwgum
fruit/munt.
|
Een
van de twee huisregels ten huize “Watt” is dat ie
|
STRATHCLYDE
25Y
57.8%
Neus:
Nogal rogge – achtig, een hoop digestiefkoekjes, gesmolten boter met
ananas en “geklopte room”.
Smaak:
Zoet, gedroogde banaan, beetje grassige tonen en daarna ananasstukjes.
Zachte aardbeienyoghurt en daarna witte peper.
Afdronk:
Grote whisky, heel romig, heel wat droge kruiden en kokos, hint van
pindaboter en daarna nog meer romigheid.
Zelf
hadden we nog: niets aan toe te voegen. Deze graandistilleerderij
produceert maar liefst 40 miljoen liter per jaar.
Mark
denkt net als ons, met de whiskygeschiedenis in het achterhoofd, dat we
afstevenen op een periode van overproductie en dat de markt een crash à
la “Pattison” van rond 1900 of een whisky loch zoals begin jaren
’80 te wachten staat. Des te beter voor hem, vindt hij. Dan kan hij
goedkoop vaten inkopen. Ja, deze jongen zit er in voor “the long
run”.
|
GLENLOSSIE
– GLENLIVET 48Y
43.5%
Neus:
Zoete sappige “old school” whisky. Hint van houtrook en daarna
perzik in siroop, peren, mango en abrikoos.
Smaak:
Zachte fruitigheid, flauw spoor van rook, gedroogde banaanvlokken en dan
nog meer sappig fruit.
Afdronk:
Zachte rook blijft hangen, verweven met hint van room en strepen
tropisch fruit.
Zelf
hadden we nog: chewy en plantaardig.
Komt
best wat Glenlossie op de markt tegenwoordig. Alles van onafhankelijke
bottelaars en daar zit verrassend goed spul tussen van deze
groot-producent van spirit voor de blends van Diageo.
|
CLYNELISH
21Y
50.4%
Neus:
Licht, maar vol diepte. Initiële aroma’s van mango, verse aardbeien
en een hint van bananenvla komen op de voorgrond. Terwijl de whisky
ademt onthult de neus donkere chocolade en pepermuntachtige romigheid.
Smaak:
Een heerlijk dessert. Crème brulé van topklasse, kokos en een beetje
meer munt, omhuld met een heerlijk zuchtje rook. Een ongelooflijke
olieachtige whisky met een volle “body”.
Afdronk:
Lang, langer, langst. Fluwelen karamel met een plezierige toets van eik.
|
Cadenhead’s
bottelt niet enkel whisky, maar ook rum. Mark was dan ook maar wat blij
dat hij op eerder vernoemde excel spreadsheets enkele zeer oude nog
rijpende rum vaten aantrof, die nog ergens in de warehouses moesten
liggen. Visuele controle ter plaatse leerde echter dat de vaten leeg
“verdampt” waren. Navraag leerde dat “iemand” ze zo’n 13 jaar
geleden eens “geproefd” had en niet lekker vond. Daarna hebben ze de
vaten dan maar laten liggen … .
|
SPEYSIDE
– GLENLIVET 18Y
62.8%
Neus:
Rijke fruittoetsen, hint van chocolade en een hint van kolenstof.
Vleugjes van straffe koffie en crème karamel.
Smaak:
Chewy en mondbekledende sherry tonen. Appelsienenschil, zwarte kersen en
veel romige toetsen.
Afdronk:
Lang durend donker fruit, vage toffee toetsen en veel rozijnen.
Zelf
hadden we: fudge met zure bessen, aards en noten.
De
small batch bottelingen zijn niet opvallend buiten de hoekige flessen.
Het etiket is “ontworpen” door “iemand” die er z’n tijd voor
nam. Druk zetten of spreken van een deadline was contraproductief en
vertraagde enkel het creatieve proces maar. Uiteindelijk kwam men op het
geniale idee om het gewoon te houden op een goudkleurig etiket met
zwarte letters of omgekeerd. “Briljant!”
|
DUFFTOWN
– GLENLIVET 31Y
46.8%
Deze laatste fles was een extraatje van Jan.Ook
ambassadeur van Cadenhead’s ondertussen en dat moet gepast gevierd
worden. Persoonlijk ga ik deze bottelaar op volgen. Je zult maar zien
dat het toekomstige collector items worden, terwijl ze nu nog, gezien de
huidige prijzen voor “oude” whisky, nog betaalbaar zijn én een
meerwaarde geven ten opzichte van officiële bottelingen.
|