Woensdag 28 Oktober 2009
|
“Ik wens mezelf een gelukkige verjaardag!”, zong Guido Belcanto. Ik wenste mezelf ook een gelukkige verjaardag en trakteerde mezelf op een tasting met Jim McEwan.De dag na mijn verjaardag was er immers een tasting gepland in Tasttoe te Kampenhout, geleid door Jim. Dit alles tegen betaling natuurlijk!Dat hij nog eens naar België kwam was op zichzelf al reden genoeg om in te schrijven. Terecht zo bleek, want die avond bevestigde hij dat het de laatste keer was. “Vanaf nu moeten jullie het met mijn dochter Lynn stellen!” zei hij.Er zijn ergere dingen in het leven …
|
|
Dochter Lynn poserend met ons clubvat Connemara 1992 |
Veel te vroeg aangekomen in Tasttoe, had ik uitgebreid de kans om wat rond te neuzen. Toch altijd indrukwekkend, die “display”. Een soort “Malt Whisky Year Book”, maar dan in ’t echt.Trots werd het nieuwe, nog te
verschijnen magazine van “The Nectar” getoond. Tof ook dat er een
foto van kleine broer gekozen werd voor de omslag. Mezelf netjes geïnstalleerd,
uiteraard na Jim de hand geschud te hebben, was ik er helemaal klaar
voor.
|
|
Het was alweer een tijdje geleden dat we elkaar
gezien hadden, maar nog steeds vult zijn charisma de hele zaal. 9
whisky’s stonden er op het menu en terwijl er een fotoreportage over het
door ons zo geliefde Islay liep, genoten we onze welkomstdram.
|
BRUICHLADDICH INFINITY 3de EDITIE 50%
Deze was gelanceerd ter ere van, nu 40 jaar
geleden, dat Niel Armstrong en Buzz Aldrin, als 2de, op de maan
rondstapten. Zoals steeds is de verpakking een streling voor het oog.
De whisky streelt andere zintuigen. Lichte turf, peer en meloen, mooie
balans in de neus. Na een tijdje komt er ook nog rood bosfruit. In de
smaak krijg je direct rood bosfruit, met een bovenlaag van turf.
Intens zoet/zurig op sommige plaatsen op de tong. Spicy but not
painfull.
Naar goede gewoonte wordt de volgorde daarna
overhoop gesmeten, maar ik zie me genoodzaakt de volgorde van de
voorgedrukte tastingpapieren te volgen.
|
BRUICHLADDICH X4+3
63.5%
In 2000/2001 werd Bruichladdich terug
geopend door de nieuwe eigenaars. Jim McEwan was gevraagd om zijn job
bij Bowmore achter te laten en zich in dit onzekere avontuur te
storten. De “merknaam” was aan het wegdeemsteren en moest eerst en
vooral terug op de wereldkaart gezet worden. De aanwezige stocks waren
mee overgekocht en moesten de periode van minstens 3 jaar overbruggen,
tot ze “nieuwe” whisky hadden. In 2001 was de distilleerderij
terug bedrijfsklaar en begon de productie. Ondertussen werd er een
nieuwe 10, 15 en 17 jarige gelanceerd, compleet met nieuwe
“packaging” en promotiecampagne. Jim trok de wereld rond,
ettelijke keren zelfs, en Bruichladdich kreeg een stevige status en
dus ook aanhang. Gaandeweg werd het bezoekerscentrum uitgebouwd in de
oude maltings en kwam ook de whiskyschool van de grond. De geuite
droom van een eigen bottelingplant on site werd verwezenlijkt en gaf
de andersvaliden van Islay een kans op een echte job. Ondertussen was
het ACE –programma opgestart en volgden de releases zichzelf in een
razendsnel tempo op. De wijn- en rum- finishes werden aanbeden of
vergruisd, maar ondertussen vind je wel van elke distilleerderij een
of andere finish in de rekken! De lijn van onafhankelijke bottelaars
Murray McDavid werd uitgebreid met de Mission- reeksen. Deze
onafhankelijke bottelaar is gehuisvest in Bruichladdich en Jim nosed,
taste en selecteert uit warehouse n°1 wat gebotteld wordt en wanneer.
De zeer succesvolle “VALINCH” reeksen, waar bezoekers zelf steeds
hun 50cl flesje kunnen afvullen van een aanwezig vat in het
bezoekerscentrum, is ook een kindje van Jim. In de creativiteit van de
labelling zit al een massa werk. De eerste geturfde whisky’s van de
“nieuwe” distilleerderij werden op de markt losgelaten na 3 jaar,
onder de naam Port Charlotte. Dit is het naburig dorpje waar ooit een
gelijknamige distilleerderij stond. Ondertussen zijn de gronden
aangekocht en ook al wat materiaal zoals stills en citernes. Als de
financiering rond geraakt, (sorry: wanneer), dan bouwt “Jim” hier
een nieuwe distilleerderij! Het “Vatican” werd een feit. Hun eigen
vatting station, gebouwd in een van de achterste warehouses, een
nieuwe boiler werd geïnstalleerd en dat is ook niet goedkoop. Verder
speelt Bruichladdich ieder jaar een belangrijkere rol in het “Feis
Eisle”, het Islay –whiskyfestival, waar whiskyliefhebbers van gans
de wereld op afkomen. En dat zijn nog maar enkele zaken die ik zo los
uit het hoofd weet. In zijn vrije tijd heeft Jim dan nog eens een
tripple distilled gemaakt, wat ook weer voor de nodige kritiek zorgde.
Deze 3x werd niet gebotteld, maar diende als basis voor de X4,
gedistilleerd in 2006 onder toeziend oog van 100°PROOF whiskyclub.
|
Dit alles om de pertinente en steeds
herhaalde vraag van een tastingdeelnemer aan Jim, en later ook aan
mij, waarom hij zolang gewacht heeft om de X4 te distilleren en dit
niet onmiddellijk in 2001 gedaan heeft te beantwoorden!
In de geur zit new make en hout, wat had je
anders verwacht? In de smaak is het hout meer fragmentarisch aanwezig
en dan komt de citrus! Sterk en déja vu. Dit is de spirit die we
rechtstreeks van de still geproefd hebben in 2006! De middle cut van
deze duurde
|
BRUICHLADDICH 17Y RUM 46%
15 à 16 jaar op bourbon gerijpt en daarna ongeveer 14 maanden op rumvaten. Bananen en butterscotch in de neus. Weer schitterend in balans, als je van rum houdt. Alcoholprikkel ook. Platte suiker.
BRUICHLADDICH 1989 BLACK ART 51.1%
Een creatie van Jim. Over de ingrediënten
wilt hij niks kwijt, maar aan tafel vinden we ofwel zware rode
fruitige wijn, ofwel porto. De kleur is in ieder geval rood. Het aroma
van zurige sherry en geen turf. Het “vettige” (structuur) van de
“rode wijn”. Veel rood fruit in de smaak. Het zware van de wijn
wordt fris gehouden door het zurige. Het kruidige van de Bruichladdich
warmt zeer aangenaam. Weer is de verpakking oogstrelend.
|
BRUICHLADDICH 1992 17Y FINO 46%
17 jaar, waarvan 2 jaar op een fino
sherryvat. De kleur is licht strogeel. Druif in de neus, droog maar
niet te droog. Geweldig in balans. De donkere druifsmaak, donkere
(ongeraffineerde) suiker, citrus, honing en het kruidige.
BRUICHLADDICH 1992 17Y PX 46%
PX staat natuurlijk voor Pedro Ximinez, de
zware stroperige sherry van de Pedro Ximinez-druif. Toch niet direct de
verwachtte chocolade in de neus! Wel donkere sultanes en pruimen.
Zoetheid van de PX met het kruidige van de Laddie … hmmm! Volgens
Jim zou deze goed met kaas gaan. Bruichladdich met kaas? Been there,
done that … got the t-shirt!
|
BRUICHLADDICH ORGANIC 2003 6Y 46%
Door de strenge regels van de FDA (Food and
Drugs Administration), die controle uitoefent op alles wat de VS
binnengebracht wordt op gebied van voedsel (dus ook drank) en
medicamenten, kost de organische, op Islay verbouwde gerst ongeveer
100 pond/ton meer dan gewone gerst. Zoals vele Belgische bedrijven
weten is dit the price you have to pay als je je producten wilt
uitvoeren naar Amerika. De whisky evolueert in de neus van zoet naar
likeur. De citrus, litchi en groene appel, willen het “brood”
doorbreken. De olie coat de tong. Het kruidige drijft de temperatuur
flink op. Zuiver. Geen new make meer, maar hij mag nog wat rijpen. Al
geschikt als aperatief?
|
PORT CHARLOTTE VIII 60.5%
40 ppm. De achtste whisky van de avond, dus
mijn notes worden wat beperkt. “Wat is dit? Balans tussen turf en
fruit. De combinatie doet denken aan aardbeien.” Voila, daar heb je
het! Ik moet ook wel toegeven dat, sinds het bezoek aan de Port
Charlotte site begin dit jaar, mijn interesse verlegd is naar de
eerste whisky van deze, nog te bouwen plant.
OCTOMORE 2/140 5Y 62.5%
2de versie en 140 ppm. Turf, zoet en
kruidig. Aarde. Bij de afdronk veel zoet tegen het gehemelte: dit zou
fruit kunnen zijn!! Extreem, wat ook de bedoeling was. Na deze is de
Port Charlotte een fruitige whisky, nee echt! De 140 parts per million
phenols verdoven je turfreceptoren zoveel, dat de 40 ppm van de
Charlotte hierin verdwijnen, zodat je zijn andere aroma’s en smaken
intenser beleefd!
|
De whiskyacademie in Bruichladdich is niet meer!Jim, nu 61, is er mee gestopt. Het slokte teveel van zijn tijd op en was niet altijd gemakkelijk in een working distillery.Hij belooft ons echter dat hij de komende jaren nog met veel plezier tegen de schenen van het whiskywereldje blijft schoppen. Als het aan hem lag zou hij zelfs de figuurlijke ketenen met mainland verbreken en stilletjes afdrijven met een zelfstandig Islay.Altijd wat een rebel geweest, die Jim!
|