Dinsdag 23 Oktober 2012, KampenhoutVerslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01) |
BRUICHLADDICH: betekent vrij
vertaald: laagte aan de kust met rotsen.
|
Nog numb
van het tandartsbezoek, toch maar de rit naar Kampenhout-Sas
aangevangen. In de nieuwsbrief van TaTToe stond immers dat het er
vandaag “Bruichladdich Night” is met Craig Johnstone. Ideaal om
hoogte te krijgen van waar ze in Bruichladdich mee bezig zijn en
misschien iets op te vangen over de impact van de recente overname door
Remy Cointreau.
Tegengewerkt door wegenwerken was het al even na
zessen toen ik de winkel binnenstapte. Geen probleem daar het geen
formele, maar een walking tasting
was. 2 tafeltjes, respectievelijk peated
en unpeated, werden bemand door Graig en Angelo. Je krijgt een
programmablad toegestopt met uitleg over de verschillende drams die je
er kunt proeven en maakt zelf je keuze van je line
up. Afrekenen doe je bij het verlaten van het establissement, samen met je eventuele aankopen. Pomp, klaar, water
iemand?
Een eerste blik op de tafeltjes stuurt me al naar de
unpeated. Kwestie van op te
bouwen niewaar! Wie Bruichladdich wat volgt weet dat ze onder andere
bezig zijn met verschillende gerstvariëteiten én verschillende
lokaties op Islay waar boeren ze in opdracht van Bruichladdich laten
groeien. “We
know the barley, the field, the name of the farmer and the name of the
farmers’ dog!” zegt Jim McEwan hierover. (Jim
zal nog tot eind 2013 de distilleerderij “beheren” onder Remy
Cointreau en z’n pensionering effe uitstellen.) Hier op tafel staan
dus 2 van die variëteiten ter onze beschikking:
|
|
Craig Johnstone |
BRUICHLADDICH BERE BARLEY
50%
Beetje première voor België. Bere is de oudst
gekende gerststam en wordt op sommige plaatsen zorgvuldig geconserveerd
en gecultiveerd om in geval van de apocalyps of nefaste genetische
besmetting van latere gerstsoorten te kunnen “resetten”. De textuur
van deze Bruichladdich bere barley is heel creamy
en de neus bevat veel vanille. Dat laatste kunnen we toeschrijven
aan’t vat waarschijnlijk. Craig vertelt dat ze bij het mashen van deze
six row bere de aandrijving
van de “rakes” in de
vernieling gedraaid hebben. De tanden van het tandwiel konden de
consistentie van de mash niet aan! De gerstkorrel is immers veel kleiner
en harder dan nieuwere variëteiten. De whisky is ongeveer 5 jaar oud.
|
|
BRUICHLADDICH ISLAY BARLEY
2006 50.7%
De gerstvariëteit Chalice en dus geteeld op Islay zelf. De neus komt in orde, maar in de smaak proef je z’n jeugd nog. Meer graan dan peardrops wel.Het is gewoon reuze interessant om whisky in deze omstandigheden, zelfde distilleerderij en dezelfde leeftijd enzo, naast elkaar te proeven. Als je dan van Craig hoort dat ze ook recentelijk gedistilleerd hebben met Golden Promise én dat hij die geproefd heeft, dan moeten andere bezoekers natuurlijk even wachten tot z’n beschrijving van die ervaring, in vergelijking tot Bere en Chalice compleet is!Het daagt meer en meer dat Craig zijn zaakjes kent!
Enkel op een vraag over welke brug hij neemt om naar Islay te rijden
moet hij het antwoord schuldig blijven ... . Niemand is blijkbaar
perfect.
|
BRUICHLADDICH 16Y AQUA
46%
|
BRUICHLADDICH 1990 21Y
50.2% MURRAY MCDAVID
|
BRUICHLADDICH 22Y AQUA
46%
|
Naar aanleiding van wat Craig vertelt en vooral de manier waarop hij dat doet krijgt men hier de bevestiging dat we het laatste nog niet gehoord hebben van deze Islay distilleerderij!Gelukkig staat er voor ons in de nabije toekomst
“weer” een bezoekje gepland en kunnen we ter plaatse de sfeer weer
eens gaan opsnuiven. Zou het geluid van getimmer, gezaag en metselwerken
dan al weerklinken of is het nog effe wachten?
PS: Tijdens het afrekenen aan de kassa presenteert een “vriendelijke meneer” me een sherrytje van 50 jaar oud.Ons mama heeft me altijd wel geleerd dat ik niets mag aannemen van vreemden, maar als excuus kan ik aanvoeren dat ik deze meneer al dikwijls gezien heb en dat ons mama niet drinkt en dus niet weet hoe zeldzaam een sherry uit de jaren ’60 wel niet is!Om zeker te zijn “degusteer” ik hem dan ook op
haar gezondheid! Proost mama en bedankt meneer!
|