Voor de whiskyliefhebber is
Bruichladdich van Islay zeker geen onbekende. In 2000 terug opgestart,
na uit de "mottenballen" te zijn gehaald, en sindsdien
eigenlijk niet meer uit het whiskynieuws weg geweest.
Nieuwe bottelingen, nieuwe
"bottelingplant", bouwer van een "whiskyschool" en
steeds meer en meer prijzen wegkapend. Zowel voor de whisky's als voor
het "gezicht" van de Bruichladdich, Jim McEwan.
Keer op keer verkozen als whiskypersoonlijkheid van het jaar door het
toonaangevende Whisky Magazine.
Als je dan de kans krijgt om zo iemand te horen spreken over zijn werk,
leven en passie, dan grijp je die.
En wij naar Lochristi.
Werner, Gerry, Bert, Hans
en Bart (met dank aan Gunter voor de
manutentie van het fototoestel)
1000 whisky's blind proeven,
invloed van de zee op het rijpingsproces, de geschiedenis achter de
feiten uit de whiskyindustrie, de toekomstplannen van Bruichladdich,
triple distillation op Islay, 300ppm "kan het of kan het
niet?", invloed van Bruichladdich op het leven op Islay, de
evolutie in de vaten gebruikt voor het rijpingsprocess ... en zo veel
meer!
Lichtjes beschaamd moet ik toegeven dat deze man al meer over whisky
vergeten is dan ik ooit zal kunnen leren.
De volgende whisky's werden
geproefd:
BRUICHLADDICH 12
YEARS: Gerijpt op
firstfill bourbon vaten
Rozijnen, kersen, sultana in neus en mond
BRUICHLADDICH 15
YEARS: 85%
Gerijpt op bourbon en 15% op sherry
Meer vanilletoetsen aanwezig dan voorganger
BRUICHLADDICH 17
YEARS: Dit is
eigenlijk een 18 jarige, 100% op Amerikaanse eik gerijpt
Abrikoos, vanille en citrus
Deze kwam uit een blindtasting van 300 verschillende whisky's
naar voren als
diegene met de minste "off-notes". Dus de zuiverste van smaak
en geur, met
de minste verontreinigingen.
BRUICHLADDICH
FLIRTATION 20 YEARS: 20 Jaar gerijpt op Amerikaanse eik en daarna 5 weken
op Franse rode wijnvaten. Een "flirt" van 5 weken.
Braambessen merkbaar aanwezig in de smaak.
BRUICHLADDICH
MÒINE MHOR 3D SECOND EDITION
De huidige turfbom, met reeds de nu 4,5 jaar jonge PORT
CHARLOTTE in
verwerkt. Deze laatste ligt te rijpen in de warehouses van de vroeger Loch
Indael distilleerderij te Port Charlotte, Islay.
Na het optreden was er nog tijd
voor een signeersessie van Jim McEwan...
...en voor een Westvleteren trappistenbier.
|