Tijdens
onze laatste trip naar Schotland werden we verrast door een nieuwe
Bowmorefles in de taxfree shop. “Pas uit” vertelde de shopassistent. |
De
nieuwe folder is alvast geslaagd en Bob is ook zeer te spreken over de
vorm van de fles. Heel vrouwelijk, aangenaam in de hand. |
Achter op de nieuwe folder is er een samenvatting gemaakt
van de prijzen en medailles die Bowmore reeds gewonnen heeft. Bob
zegt wel dat we dit wat moeten relativeren en dat het onmogelijk is dat de
nieuwe reeks hierin al aanwezig is. Maar
toch een indrukwekkende palmares. Maar
genoeg inleiding, hier volgt ons verslag...
|
Hoe gaan we er naar toe? Auto, trein en te voet. In die
volgorde. Tijdens
de laatste fase konden we de kenmerken van het landschap gebruiken om onze
weg te voet te vinden.
|
||
Sint Baafsplein, daar sta je dan. En nu?
|
|
Een
Bowmore tasting ondergronds? Dat komt me bekend voor. Waarschijnlijk gaat
er kaas zijn ook! (Stond trouwens op de uitnodiging.
|
Een
overtuigende uitstalling. Bob leidde de tasting in met wat uitleg waarom
hij de combinatie van kaas en whisky wel zag zitten. Een combinatie die
hij in de Glengarry terug in ere gaat herstellen. Na de welkomstdram, de
blend Rob Roy, met ijs (en stiekem eentje zonder) verschenen de eerste
Bowmore’s op onze tafel. We kregen nog de rode draad mee doorheen alle
Bowmore’s: extract van viooltjes. |
LEGEND Romig,
rook. Appelsien en honing. Bitter in de afdronk, maar meer naar een
nootachtige bitterheid. 40%vol alcohol. 12 Y Romig.
Het rokerige overheerst zeker niet. Appelsien, maar dan de schil, naar
lemoen toe. Honing. Afdronk meer kruidig dan bitter. DARKEST 15 Y (vervangt
de huidige Darkest, die tussen de 12 en 15 jaar oud is, en de Mariner,
15 jaar oud) Een uitbreiding van het gamma, dus vergelijking is niet
mogelijk. Zware sherryneus. Overheerst zelfs de rook. Prikt in de mond,
wel mooi in balans. Sherry blijft overheersen in de neus. Het kruidige
overwint in de afdronk op de sherry en rook. Sulfer is ook aanwezig.
(Ondertussen verraadt de Legend zijn jeugdige leeftijd: peerdrops). De
Darkest blijft kruidig (spicy) met wat water. De staart van de afdronk
is sulfer. Spijtig. (De
12 jarige heeft nu noten en viooltjes in de neus). |
De kaas wordt opgediend |
The master at work |
18Y Volwassen
neus. Exotisch fruit. Hint van turf. Viooltjes in de body. Gaat naar
turf, vooraan tegen het gehemelte. Witte steenvruchten, banaan? Ziltig
en fenolische afdronk. Vanille
en carameltonen in de neus na een tijdje. Schitterend onderbouwend, met
viooltjes als kers op de taart er bovenop. De afdronk is niet kruidig
maar verwarmend. Spijtig dat het glas te vlug leeg was, want de
pompelmoes leek te beginnen. 43%vol alcohol. 25
Y Scherp
in de neus. Exotisch fruit, abrikoos en viooltjes. Vooral van voor in de
mond zit de fruitsmaak. Ontbreekt wat body in het midden van de mond Het
is ook al wel de zoveelste whisky, dus kan er wat verdoving op treden.
Viooltjes en géén appelsien. Meer floraal dan fruitig. Ook wat
wasachtig. De mond wordt bekleed en deze droogt niet uit. Géén turf!
(De 12 jarige heeft nu thee in de neus. De 15 jarige nat hout,
washbacks, samen met rijpe limoen en crème brulee). |
Tussendoor
kwamen we te weten dat Percy McPherson, distillerymanager van Bowmore,
met pensioen is gegaan. Deze foto van Percy, dateert van onze clubreis ISLAY 2006, toen we samen met hem in het Bowmore Warehouse één van de zovele hoogtepunten van onze reis mochten beleven.
|
|
||
De nieuwe range |
De nieuwe kokers |
De crypte "Glengarry Scottish Pub" |
Enkele
eerlijke sfeerfoto’s die we u niet willen onthouden … |
|
|
25
jaar. Mitt farbstoff... |
Tekst en foto's : Gunter
(Lidnr.1)
|