Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01) |
“Life’s too short to drink bourbon”, een
serieuze boutade om een bourbontasting mee te beginnen. De spreker,
Mario Groteklaes liet er dan ook direct op volgen: “How wrong was
I”! Ergens begrijp ik hem wel. Als je een tijdje verzeild bent geraakt
in de complexiteit van single malt, dan lijkt het in eerste instantie
dat bourbon diepgang mist. Eerst moet je voor jezelf durven toegeven dat
er toch meer in bourbon zit dan je eerst dacht, daarna moet je op zoek
naar de verschillen, de achtergrond, geschiedenis en het waarom. Dit is
niet zo evident, gezien het kleine aanbod dat tot kort maar in de
Belgische winkelrekken geraakte. Gelukkig zijn er nu meer en meer
gespecialiseerde drankzaken, waar de variatie in bourbons en Tennessee
whiskey indrukwekkende proporties aanneemt. Zoals ook in TastToe,
Kampenhout, waar deze tasting plaats vindt. Een verplaatsing meer dan
waard dus.
|
Zoals steeds is Mario blij om ons te zien! Wij
zijn ook blij om Linda Khalfi, van Cooley Distillery nog te kunnen
ontmoeten, de dag voor haar afreis naar het buitenland. Ze helpt Mario
en Angelo van TastToe een handje bij het inschenken van de glazen en om
mee te proeven natuurlijk!
|
|
We leren hier dat het verhaal van bourbon
samenvalt met het verhaal van de Amerikaanse onafhankelijkheid.
Ondertussen zal iedereen al wel weten dat de benaming bourbon een
hommage is aan het Franse koningshuis en bijhorende adel toentertijd, La
maison de Bourbon. Dit als dank voor hun steun tijdens de
onafhankelheidsoorlog (1775 tot 1783).
|
|
ELIJAH CRAIG 12Y 47%
Elijah Craig paste, volgens de overlevering, voor het eerst “charring” toe op een barrel. Of het doelbewust was om de kwaliteit van de spirit te verbeteren of om de vorige inhoud van het vat te maskeren laten we in het midden. Feit is dat er op die manier houtsuikers omgezet worden naar vanillesuikers.Voor mij, tot nu toe, een typische bourbon.
Houtsuikers en kruidig. In het smaakprofiel zit een heerlijke
“dunk”, een plekje met wat meer diepgang dan verwacht. Verwarmend,
met achterlaten van aangenaam hout op de tong. Na een tijdje proef je
zoete “snoep”tabak (?). Mix tussen zwaar vanille en kersen.
|
||
ELIJAH CRAIG 18Y 45%
Een single barrel. Rood snoep overheerst. Het
aanwezige hout proeft veel zuiverder. In het begin merkbaar zachter dan
de 12Y, maar de afdronk blijft “hot & spicy” en ook wel merkbaar
zuiverder. Met dat zuiver bedoel ik dat je duidelijk de maïsstengels
kunt onderscheiden van de boterachtige smaak van de maïs. Ook duidelijk
aanwezig zijn vanille, thee en kruiden. Noem hem voor mijn part
transparanter dan de 12, maar om er direct 30 euro meer aan te
spenderen? Op dat niveau zit ik spijtig genoeg nog niet.
Later, beginnende in 1791, volgde de
Whiskey Rebellion. Tot dan werd Amerikaanse whiskey vooral gemaakt van
rogge, “Rye”. In 1791 besloot de regering om taxen te heffen op
whiskey, om inkomsten te genereren voor een lijdende staatskas. Het
protest van de “producenten” was hevig en geweldadig. Het duurde tot
1794. De regering had een militie samengesteld om het aanhoudende geweld
in Pennsylvania te onderdrukken maar gelukkig stortte de rebellie in
voor de confrontatie.
|
OLD FITZGERALD 12Y 45%
Bij mezelf toch een beetje een rem ontdekt
naar oudere bourbons toe. De heftigheid van de jeugd wordt wat
teruggedrongen door het hout. In combinatie met het “lage”
alcoholgehalte, wordt hij minder interessant. Minder zoet aroma, maar
wel heel complex in de neus. Door dat hout dus. De smaak is zoeter dan
de neus doet vermoeden en geeft hem iets vrouwelijk.
EVAN WILLIAMS SINGLE BARREL 2000 9Y 43.3%
Deze bourbon is genoemd naar de eerste
“commerciële” distilleerder in Amerika, anno 1783. Een man
afkomstig uit Wales, Evan Williams.
Citriek in de neus, zo dit al een woord is.
Valt mooi uiteen in verschillende stukken. De afdronk neigt naar bitter
met rode toetsen. Lekker. Misschien bij vertellen dat ik bij een eerste
confrontatie met deze botteling direct overgegaan ben tot de aanschaf
ervan, indien dit al iets betekent?
|
Een volgende stap in de ontwikkeling van bourbon kwam er met de stichting van de nieuwe staat Kentucky in 1792.
De toenmalige gouverneur van Virginia, Thomas Jefferson, beloofde iedereen het recht op 60 acres. De voorwaarden waren o.a. het bouwen van een vaste structuur, m.a.w. een woning, op de lap grond en het verbouwen van de lokale graansoort maïs .Nu is het standaard dat het beslag van bourbon minstens 51% maïs bevat! |
BERNHEIM ORIGINAL 45%
Wheated bourbon slaat op het feit dat het
gedeelte van de mashbill, boven het vereiste minimum van 51% maïs,
grotendeels aangevuld is met tarwe. Geen onbekende, de deze. Iets meer
floraal dan fruitig. Elegant.
|
FIGHTING COCK 6Y 51.1%
Beste tot laatst gehouden? Als zesde whiskey,
met deze alcoholgehaltes, is het niet verwonderlijk dat de tastingnotes
summier worden. We hebben daarbovenop de raad van Mario nog opgevolgd om
hiervan grotere slokken te nemen! Heel veel fruit in de afdronk. Om
zeker te zijn dat we ons niet vergisten, flesje meegenomen om aan de
voorzitter te laten proeven.
Deze heeft ondertussen goedkeurend geknikt en
bij een volgende bijeenkomst van zijn bourbonclub zal deze zeker
aanwezig zijn!
|
|
Heel wat wijzer verlaten we TastToe, maar ons
hoofd draait nog van al die cijfers en feiten. 160 US proof = 80%, Corn
bevat 80% maïs, verplicht gebruik van nieuwe vaten sinds 1964, tussen 2
en 4 jaar oud is het vermelden van de leeftijd verplicht, de
“graincooker” werkt onder druk met temperaturen boven de 100°C. Maïs
kookt op 114°C en dit gedurende 30 minuten. Daarna, op 77°C wordt
rogge toegevoegd, 25 minuten. De malt voor de broodnodige enzymen op 66°C
voor nog eens 25 minuten. Sour Mash helpt voor de PH op 7 te houden en
oh ja, er zijn ook nog 2 Tennessee whiskeys, gefilterd door verkoolde
esdoorn: George Dickel en Jack Daniel’s. Wat hebben we dan vandaag
geproefd?
|
|
Mario Groteklaes en Linda Kahlifu |
Onnodig te vertellen dat we zo niet naar huis
konden! Gelukkig was er een eindje verder een brasserie, verbonden door
een pipeline met rechttegenover gelegen brouwerij Haacht. Bij het vocht
dat hier uit kwam, ongefilterd, kwamen onze hersenen eindelijk tot rust
en konden we eindelijk naar huis!
|