HOME     TASTINGVERSLAGEN 

BLINDTASTING
Ingericht door Fisser Single Malt Whisky Shop

Donderdag 09 maart 2006
La Vida Sana, Westerlo

Blind tasting. Iets waar ik altijd al gemengde gevoelens over gehad heb. Is het een soort wedstrijd waarbij je de distilleerderij moet raden of is het de bedoeling om je door de mand te laten vallen als “whiskykenner”?. Uiteindelijk stond ik mentaal sterk genoeg in mijn schoenen om te beseffen dat het uiteindelijk toch draait om de whisky en niet om het gevaar dat ik mij belachelijk zou maken, indien dit nog nodig zou zijn. Toen ik de uitnodiging van Vissers ontving voor een blind tasting, heb ik me dan ook ingeschreven.

De moderator, Mario Groteklaes van La maison du whisky, maakte al gauw duidelijk dat mijn eerste bezorgdheid hier ongegrond was. De bedoeling was om zeven whisky’s individueel te beoordelen. Ze, na een eerste proefronde, één voor één een score te geven, onafhankelijk van elkaar en volledig naar persoonlijke smaak. Bij een tweede proefronde moest er vooral geconcentreerd worden op de neus en de smaak van de whisky’s. Welke aroma’s en smaken haal ik eruit? Hoe evolueert de whisky in het glas? Verdwijnen er aroma’s, komen er bij of veranderen ze helemaal? Mario gaf hier wat tips om het nog interessanter te maken. Schudden met het glas, welke een paar druppeltjes water nodig hadden en natuurlijk ons op het verkeerde been zetten, om direct daarna dit te corrigeren. Gewoon om aan te tonen dat men moest opletten voor beïnvloeding. Enkel de whisky in het glas telt. Niet de moderator, niet het etiket, niet wat er over geschreven wordt in de pers, enkel een dialoog tussen U en het glas. Diep.

Het verslagje dat ik er van gemaakt heb, is dus onderverdeeld in drie delen. Eerst de score, dan de tasting notes en uiteindelijk de naam van de whisky met een nabeschouwing. Dit om proberen weer te geven hoe de spanning opgebouwd werd tijdens deze fantastische avond.

Eerste ronde:

Whisky 1: score 6/10      Whisky 2: score 6/10      Whisky 3: score 7/10      Whisky 4: score 8/10
Whisky 5: score 7/10      Whisky 6: score 8/10      Whisky 7: score 9/10    

Tweede ronde:

Whisky 1: Fruitig in de neus, gefinished op rode wijn of porto? gemaskeerde boenwas. Trage benen, oud. Bittere afdronk. Bij toevoeging water, okkernoot in de neus. De fruitige neus stemt niet overeen met de smaak. Vooral het bittere blijft hangen.

Whisky 2: Graan en stro. Mario zet ons hier op het verkeerde been door te beginnen over first fill bourbon. Ondanks de lichte strogele kleur is dit een oloroso sherry, refill. Een beetje honing, noten en vooral peperbollen in de neus. Afdronk wordt snel waterachtig. Na een tijdje komt het aroma van thee los.

Whisky 3: Nagellak, etherisch en fruit. Lichte rubbergeur, die evolueert naar appelsien. Fruitige explosie in de mond. Rubber komt nog beetje terug in de afdronk. Na een tijdje rozewater in de neus. Firstfill bourbon? Doet denken aan de Scappa –botteling van M&H of zelfs aan een Rosebank.

Whisky 4: Eerste neus, geen rook. Na schudden met het glas, fijne rook. Geen zware turf. Medicinaal, sigaretten en jodium. Ineens is het er: fruit! Citroen, banaan, vanille en rook. Tranen lopen snel, wat duidt op een jonge whisky. Sterke alcohol. Créme brullé.

Whisky 5: Sherry. Heide, honing en zout. Na schudden: floraal en graan. Oatcakes. Blijft lang in de mond, maar niet complex. Na een tijdje noten en donker fruit in de neus. Cassis.

Whisky 6: Rabarber, gezout. Rode neuzen (het snoepje …). Zware ondertoon van zoethout die fel doorkomt nadat de eerste fruitige indruk weg is. Dit is een Ier. Bushmills 16 jaar? Na een tijdje massaal cassis in de neus.

Whisky 7: Mokkalikeur. Full sherry. Verfgeur. Opgelegd fruit, vooral krenten. 10 jarige Macallan cask strength –achtig. Na een tijdje chocolade in de neus.

Derde ronde:

Whisky 1: NIKKA WHISKY FROM THE BARREL. 51,4%. Eentje uit Japan. Flesje zou niet misstaan tussen parfum. Door de overheersende bitterheid in de afdronk, niet mijn favoriet.

Whisky 2: BLAIR ATHOL. 12 jaar en 46%. Eentje van de M&H CASK SELECTION. Donkere sherry oloroso butt. Niet echt overtuigd om meteen naar de winkel te sprinten.

Whisky 3: CRAIGELLACHIE. 15 jaar en 54,2%. Een DEWAR RATTRAY botteling, en een goeie. Verrassend fruitig en floraal voor een Speyside.

Whisky 4: CONNEMARA CASK STRENGTH. Ierland en 58,9%. Bij onze Ierse clubtasting als “winnaar” uit de bus gekomen. Blind geproefd weer een uitblinker. Jong, maar wat een karakter. In elke zin van het woord een winnaar. Prijs/kwaliteit.

Whisky 5: BRUICHLADDICH 1986. 46%. De fles met de foto van Jim bij zijn spirit safe. Niet de beste Bruichladdich vanwege de niet –complexe afdronk.

Whisky 6: REDBREAST 15Y. Weer een Ier. 46%. Duidelijk rijper dan zijn 12 jarig broertje. Die is ook lekker, maar door het geringe prijsverschil zou ik deze toch aan raden. Machtig.

Whisky 7: GLENFARCLAS 1989. De single first fill sherrycask botteling van PRIK&TIK. Unieke flessen. Misschien wat prijzig voor de leek, maar dit is zijn geld waard. Een sherrybom, die zeker niet moet onderdoen voor de Macallan’s.

Nawoord: Dit alles is een persoonlijke interpretatie van een geslaagde avond. Je krijgt niet altijd de kans om zo’n gamma te proeven en daar draait het tenslotte om: zelf proeven! Als je ook eens verrast wilt worden door de grote verscheidenheid op de whiskymarkt, kan je je misschien eens inschrijven voor een blind tasting … ?

Gunter (Lidnr.1)