TERUG

 

 

WHISKYCAFE – THE ORIGINAL – PART 1 @ TASTTOE OP 8 MAART 2013

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

 

 

Beetje het cafe van onafhankelijke bottelaars vandaag. Wemyss Malts en Robin Tucek met Black Adder en Clydesdale. Wemyss Malts bottelt sinds kort single malt met de naam van de distilleerderij op het label. Bij mijn eerste kennismaking met Wemyss werden er geen distilleerderijen vermeld. Enkele woorden om de smaak of het aroma te omschrijven van wat toenertijd waarschijnlijk een blended malt was. Nu dus single malts! Ook halen ze nu het nieuws met de overname van het “Kingsbarns” project, nabij St. Andrews. Voeg daarbij nog dat hun “home office” een heus kasteel is, dan heb je al een idee van de omvang van deze bottelaar.

 

 

Vandaag wordt er uitgepakt met een COAL ILA 1996 16Y  46%, maar we gaan voor de:

 

ARDMORE 1992 20Y  46%

Eerst aroma en smaak van hoestbonbons, citrus en rook. De hoestbonbons worden zoeter, gesuikerd. De afdronk wint aan diepte, maar nog net geen grapefruit!

GLEN GARIOCH 1989 23Y  46%

De gekende “gesuikerde eucalyptus” (van Pectoral), maar latente rook geeft hem heel wat diepte! Misten we toch een beetje in recente bottelingen. Naar ’t schijnt zijn ze echter zelf ook terug goed spul aan ’t bottelen ...

 

 

 

TORMORE 1988 24Y  46%

Van deze distilleerderij kom je niet zoveel tegen. De bulk verdwijnt waarschijnlijk in de blends van Chivas. Wat er toch van verschijnt als single malt is, nauw, niet echt overtuigend. Deze is wrang. Hout en noten in de afdronk. Zwaar! Paars. Verwaterde braambessen. Toch wel de beste van de 2 à 3 Tormore’s die ik al geproefd heb!

 

 

 

 

 

 

 

 

Blackadder dan!

 

 

 

 

 

MACALLAN 1989 22Y  60.5%

Warme Vickx. Heet! Dun. Hout en vegetaal. Toch een beetje “softe” sherry-invloeden. 400€!!

MORTLACH 1988 23Y  56.6%

Kerstcake met verrassend zure frisse citrus. In de afdronk heb je dan wel zwavel en rubber. Voor- en tegenstanders!

 

 

 

 

SPRINGBANK 1998 14Y  53.2%

Toffee. (Zwavel.) Het midden is wat waterig. In de afdronk weer zwavel. Sherry.

Eentje van Clydesdale, ook van Tucek:

GLEN GRANT 1982 30Y  51.9%

Toffee en karamel. Cake. Zuiver.

 

 

 

 

... en er was ook nog een botteling voor de zaak zelf:

 

GLENROTHES VINTAGE 1968  50.2%

Munt. Hout. Beetje vanille. “Mohito”, maar hout overheerst toch ’n beetje. Droog. In de afdronk komt een tikkeltje zoet.

 

Zoals mijn chef altijd zegt: DRINKEN IS WETEN, of was het nu METEN? In ieder geval verheug ik me al op het volgende whiskycafe en hopelijk kan m’n chef me dan weer missen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG